TÜİK bugün işsizlik oranını yüzde 13,2 olarak açıkladı. TÜİK’in verileri ile DİSK’in açıkladığı “geniş tanımlı işsizlik” verileri arasında dağlar kadar fark var. Kadıköy’de kiliseye saygısızlık tepki toplarken, Küba’nın gündeminde protestolar var. Günün öne çıkan başlıklarını sizin için derledik.

https://www.youtube.com/watch?v=7o1U0mWRCoc

TÜİK VE DİSK-AR İŞSİZLİK RAPORU AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu bugün Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. İşsizlik oranı resmi verilerle dahi yüzde 13,2 olurken, işsiz sayısı 4 milyon 237 bin kişi olarak kaydedildi. DİSK-AR ise geniş tanımlı işsiz sayısını 9 milyon 671 bin olarak açıkladığı bir rapor yayınladı. TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerine karşı hazırlanan raporda, geniş tanımlı kadın işsizliğinin yüzde 33,7, 15-24 yaş grubu genç işsizliğinin de yüzde 42,4 olduğu ifade edildi.

Tütün üreticilerine yönelik yeni kısıtlama ve cezalar getiren yasayı protesto eden Adıyamanlı tütün üreticilerinden 10’u tutuklandı. Üreticilere “Sizi kim organize etti?” diye soruldu.

AYHAN BİLGEN YAZILARIYLA DOKUZ8’DE

İnsan hakları savunucusu, seçilmiş Kars Belediye Başkanı, eski Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, bugünden itibaren yazılarıyla #dokuz8Haber’de... Ayhan Bilgen, ilk yazısında halkın beklentisini ve muhalefetin sorumluluğunu yazdı.

Günün diğer yazarı doğrulama uzmanı Ekrem Söyler, Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanı Fahrettin Altun'un duyurduğu "yeni doğrulama platformu"nu değerlendirdi.

Bekir Güneş’in gündeminde ise EURO2022 vardı, “EURO2020'nin enleri”ni yazdı.

KİLİSEYE SAYGISIZLIĞA YOĞUN TEPKİ

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1414492769381457921?s=20

İstanbul Kadıköy'de son günlerde artan gece geç saatlerde gürültülü eğlenceler tepki topluyor. İlçe dışından araçla gelen gruplar bu kez kilise duvarına tırmandı, kilise kapısının üzerinde dans etti. Sosyal medyada yoğun tepki gelince, üç kişi gözaltına alındı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda, iktidarın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya bir şey diyemediğini ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin devlette kadrolaştığını söyledi.

Polis, Sedat Peker grubuna yönelik bir operasyon daha düzenledi; 15 kişi gözaltına alındı, 3 kişi aranıyor.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bugün 129'uncu kez rektörlük binasına sırtını döndü.

Cumartesi Anneleri'nin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün görüldü, dava 24 Kasım’a ertelendi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), “2020 Yılı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri Raporu”nu açıkladı. Rapora göre her 10 kişiden 4’ü cinsel işkenceye maruz kalıyor.

CANLI YAYIN | KARADENİZ'DE NASIL BİR TABLO ORTAYA ÇIKAR?

Gazeteci Mehmet Yazıcı'nın sunduğu #dokuz8GÜNDEMKARADENİZ programında konuk gazeteci İsmail Saymaz'dı. Programda, Karadeniz Bölgesi'ndeki siyasi gelişmeler konuşuldu.

https://www.youtube.com/watch?v=EShEdaiKli4

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Küba’da önce hükümet karşıtları eylem yaptı, ardından “Sokaklar Devrimcilerindir” diyenler “Fidel” sloganlarıyla sokağa çıktı. Küba özel kuvvetlerinin de başkent Havana’da önlem aldığı ifade ediliyor.

Gürcistan'da LGBTİ+ karşıtlarının yaraladığı kameraman Aleksandr Laşkarava yaşamını yitirdi.

İstanbul'da Güngören Belediyesi'nin spor tesislerini Millet Bahçesi yapmak istemesine halk tepki gösterdi.

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde işçileri taşıyan servis minibüsüne ateş açıldı. 1’i ağır 4 kişi yaralandı.

İskenderun'da, boşanma aşamasında olduğu eşinin avukatı Murat Güler'i tehdit eden S.U. hakkında, 3 yıl 1 ay hapis cezası verildi.