Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ANSİAD) düzenlediği ‘Cumhuriyetin 100'üncü Yılında Türkiye'de Felsefe’ başlıklı kongrenin açılışına katıldı.

ANSİAD Felsefe Okulu'nun, Türkiye Felsefe Kurumu iş birliğiyle 1-5 Şubat arasında düzenlediği ‘Cumhuriyetin 100'ncü Yılında Türkiye'de Felsefe’ konulu ulusal kongre başladı. Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve çok sayıda bilim insanı ve akademisyenin katılımıyla düzenlenen kongrenin açılışına Başkan Böcek de katıldı.

Türkiye’de ilk felsefe bölümünün 1933 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde açıldığını söyleyen Böcek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus bir siyasi fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz” sözünü hatırlatarak, şunları söyledi:

“İşte bu yüzden her türlü tartışmayı yapan filozoflarımızın bu kadar evrensel düşünceye sahip olan büyük Atatürk’ün ve Cumhuriyetimizin temel ilke ve devrimlerinin tartıştıklarına şahit olmadık. Bu hem devrimlerin hem de felsefecilerimizin büyüklüğünün bir göstergesidir. Bu açıdan da Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kurucu ilkelere sahip çıkan, savunan, destekleyen bilim insanlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Konuşuyorsak sözcükleri iyi anlamak, düşünüyorsak kavramları iyi bilmek, yaşıyorsak duyguları iyi tanımak, yönetiyorsak imkanlarımızı halkça ve adil biçimde paylaşmak zorundayız.”

Böcek, kongreye katılan bilim insanı ve akademisyenlerin eski çağların sorunları kadar, çağın ve Türkiye’nin sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini paylaşmalarından büyük memnuniyet duyacağını da dile getirdi. Böcek, kongreye katılan bilim ve felsefe insanlarına, “Neoklasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım ifadelerini de tartışacağınızı tahmin ediyor ve bu konuda doğru bir çözüme ulaşacağınızı biliyorum” diye seslendi.