Midyat’ta polislerce açılan ateşte öldürülen Adem Kara’ya dair Mardin Valiliği’nin polisleri savunmak adına yaptığı “kaldırım taşına ayağının takılması sonucu silahı ateş almış” iddiasını görgü tanıkları yalanlarken, olaya dair kamera kayıtları olduğu belirtildi. 

Mardin'in Midyat ilçesinde 1 Eylül günü polisten "kaçtığı" iddia edilen Adem Kara (21) isimli genç, polislerin açtığı ateşte ensesinden yaralanarak, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kara’nın öldürülmesine dair Mardin Valiliği olaydan 3 gün sonra yaptığı açıklamada, “kaza” savunması yaparak, “Şahsın kaçmaya çalışmaya devam etmesi üzerine personelimiz takibe başlamış, bu sırada kaldırım taşına ayağının takılması sonucu silahı ateş almış ve Adem Kara yaralanmıştır. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Kara, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir” savunması yaptı. 

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI 

Ancak Mardin Valiliği’nin iddiasının aksine görgü tanıkları valilik açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Güvenlik gerekçesiyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen görgü tanıklarından biri, olayın yaşandığı yerde Pazar kurulduğunu ve kalabalık olduğunu dile getirerek, “Önce polislerin 2 kişiyi kovaladığını gördük. 2 ya da 3 el havaya ateş açtılar. Gençler kaçarken, bir tanesi kendisini kurtarıp, kaçtı. Diğerini yakaladılar. Sonradan bu Adem olduğunu öğrendik. Bu karşı tarafta iki kişinin esrar kullandıklarını söylediler. Yakaladıktan sonra polis arabasına doğru götürdüler. Ama sonra bu genç (Adem Kara) ellerinden kaçtı. Yeniden koşmaya başladılar. Sonra bir silah sesi daha geldi, çocuğun vurulduğunu gördük. Ambulans geldi, götürdü” ifadelerini kullandı. Görgü tanığı, Valiliğin açıklamasına dair “Hikaye” derken, “Ben öyle bir şey görmedim. Taşa takıldı, düştü, yok öyle bir şey” ifadelerini kullandı. 

Olayın başka bir görgü tanığı da, “Süryani mahallesi dediğimiz mahalleden iki genç koştu. Arkalarında 2 polis işte. 3 el uyarı ateşi bile açtılar falan. Biri kaçtı, diğeri okulun orada muhtemelen yorgun düştü yakalandı. Yani bu ölen (Adem Kara). Ondan sonra bir ekip polis daha BİM’in oradan müdahale etmeye gittiler. Biz de kapının önünde oturuyorduk. Aradan 5 dakika geçti, baktım biri daha koştu. Yani aynı gençmiş demek ki. Polisin elinden mi kaçtı bilmiyorum. Orayı göremedim. Önümde dolmuş vardı. Bir el silah sesi geldi hemen koştum. Bu ölen çocuk Adem, baktık yerde, mermi sağ taraftan girmişti, ön taraftan çıkmıştı zaten. Baya kan kaybetti” ifadelerini kullandı. Kara’yı gördüğünde polislerle tartıştığını ve “Neden ayağına sıkmadınız, niye yaptınız” şeklinde tepki gösterdiğini belirten görgü tanığı, “Orada beni ‘halkı kışkırtıyorsun’ diye göndermeye çalıştılar. Halkı kışkırtmadığımı söyledim. ‘Görünen köy kılavuz istemez, çocuğu infaz ettiniz’ dedim. Sonra ambulans geldi, çocuğu aldılar” diye anlattı. Kendisiyle ateş eden polisin arasında dolmuş olduğu için polisin nasıl ya da neden ateş ettiğini görmediğini belirten görgü tanığı, “Koştu, sonra görüntü dolmuş nedeniyle kayboldu. Zaten sonra da silah sesi gelince o tarafa koştuk” dedi. 

MOBESE KAMERASININ KAYDI 

Öte yandan olay yerinde 4 ayrı iş yerine ait güvenlik kameraları ile biri 360 derece görme açısına sahip, biri de olay yerine bakan MOBESE kamerası bulunuyor. İş yeri kameralarından birinin önünde bulunan ağaç olması, birinin de olay yerinde bulunan karpuzcuya ait şemsiyenin kamera görüşünü kapatması nedeniyle olay yerini görmediği, bir başka kameranın da dükkan önünü görecek şekilde ayarlanmış olması nedeniyle olayı kaydetmediği belirtildi. Yine de olay yerindeki kamera kayıtlarına Jandarma tarafından el konulduğu da ifade edildi. Olay yerinde bulunan MOBESE kamerasının ise, her şeyi kaydettiği belirtilirken, görüntülerin dosyaya eklenip eklenmediği konusunda ise henüz net bilgi bulunmuyor. 

NE OLMUŞTU?

Mardin'in Midyat ilçesinde 1 Eylül günü polisler tarafından "uyuşturucu madde kullandığı" iddiasıyla Adem Kara ve bir arkadaşı polislerce gözaltına alınmak istendi. Yaşanan kovalamacada ismi öğrenilemeyen bir şahıs kaçarken, polisler Kara'yı gözaltına aldı. Polis aracına bindirilmek istenen Kara, bu sırada yeniden polislerden kaçarken, polislerin açtığı ateşte ensesinden yaralandı. Kara, kaldırıldığı Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, hayatını kaybetti. Olayın ardından görgü tanıkları olay sırasında polislerin en az 3 defa ateş ettiğini belirtirken, Mardin Valiliği olaydan 3 gün sonra yaptığı açıklamada polisin "kaldırım taşına ayağının takılması sonucu silahı ateş almış" iddiasında bulundu.