Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği’nin KONDA Araştırma Şirketi’yle birlikte ve Birleşmiş Milletler Nüfus FonuTürkiye’nin finansal desteğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’de Dijital Şiddet Araştırması’nın sonuçları yayınlandı.

Mayıs ayında 3346 kişiyle gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre Türkiye’de her beş kişiden biri dijital şiddetle mücadele etmek zorunda kalıyor.

Dijital şiddet eylemlerinin en çok gerçekleştiği platformlar Instagram (yüzde 53), Facebook (yüzde 35) ve Twitter (yüzde 19).

Kişiler, dijital platformlarda en çok tanımadıkları kimseler ve troller tarafından şiddete maruz bırakıldıklarını ifade ediyorlar.

ÇÖZÜM BLOKLAMAK

Toplumun karşılaştığı dijital şiddetin türleri incelendiğinde, çoğunluğun hakaret, küfür ve tehdide, taciz mesajlarına ve ısrarlı takibe maruz kaldığı görülüyor. Dijital şiddetle başa çıkmak için en sık başvurulan yöntemler ise bloklamak/engellemek (yüzde 65) ve uygulama içinde şikayet etmek (yüzde 39).

Dijital şiddete en çok gençler maruz kalıyorlar. 15-17 yaş arası her beş gençten biri, 18-32 yaş arası her üç gençten biri dijital şiddete maruz kalıyor.

15-17 yaş arası gençler en çok fiziksel görünümleri ve yaşları nedeniyle, 18-32 yaş arası gençler ise cinsiyeti, siyasi görüşleri ve fiziksel görünümleri nedeniyle dijital şiddete maruz kaldıklarını ifade ediyorlar.

KADINLAR CİNSİYETLERİNDEN ÖTÜRÜ DAHA FAZLA DİJİTAL ŞİDDET GÖRÜYOR

Cinsiyet açısından dijital şiddete maruz bırakılma oranlarında belirgin bir farklılık olmasa da, şiddetin türleri açısından farklılıklar söz konusu olduğu görülüyor.

Kadınlar cinsiyetlerinden (yüzde 52) ve fiziksel görünümlerinden (yüzde 21) ötürü, erkekler siyasi görüşlerinden (yüzde 30) dolayı daha fazla dijital şiddet görüyor.

Türkiye’de, diğer ülkelerde yapılan benzer çalışmalarda da olduğu gibi, etnik kimlik temelli dijital şiddetin varlığından da söz edilebilir.

Etnik kimliği sebebiyle dijital şiddete maruz kaldığını belirten kişilerin etnik kökenleri incelendiğinde, Türkler dışındaki kimliklerin (Kürt, Zaza, Arap, diğer etnik gruplar) daha fazla şiddetle karşılaştığı görülüyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.