Türkiye'de yurttaş haberciliğinin dinamizmini gazeteciliğin birikimiyle buluşturan dijital haber platformu dokuz8HABER, yeni döneme çok daha güçlü giriyor. İstanbul’da Makine Lokal’de yapılan etkinlikte dokuz8HABER’in yeni dönem çalışmaları hakkında bilgi verildi. Çok sayıda gazeteci, yazar, yerel medya ve sivil toplum temsilcisinin katıldığı etkinlikte, bağımsız medyanın önemine vurgu yapıldı, Türkiye’nin yeni bir döneme girdiği dile getirildi. Etkinliğe dokuz8 Yerel Medya Koordinasyonu’ndan İzmir, Adana, Antalya, Antep, Bursa’dan temsilciler katıldı.

Etkinliğe paralel olarak dokuz8AKADEMİ'nin uzaktan eğitim videoları da yayınlanmaya başlandı. Videolara dokuz8akademi.net adresinden ulaşılabiliyor. dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin  dokuz8AKADEMİ'yi anlattığı videoyu bu linkten izleyebilirsiniz. dokuz8AKADEMİ ayrıca seçim odaklı eğitim videoları da hazırlayarak yayınlayacak.

KUTLAMA VE YENİ PROJELER BİR ARADA

Etkinlikte konuşan dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, dokuz8HABER’in Türkiye’nin kendi alanında özgün, ilk andan itibaren yurttaş haberciliğin dinamizmiyle gazeteciliğin deneyimini birleştiren bir platform olduğunu vurguladı. “Zor bir dönemi geride bıraktık” diyen Biçici, dokuz8HABER, 30 Mart 2014’te yayın hayatına başladığını ve bugünlere kolay gelmediğini vurguladı ve yeni dönem projelerini anlattı. Biçici, kuruluşu ilan edilen dokuz8AKADEMİ’nin yanı sıra, dokuz8TV, dokuz8RADYO ve dokuz8GAZETE çalışmaları hakkında bilgi verdi, 2023 seçimi için yapılan hazırlıkları anlattı.

Son yedi yıl içinde en çok eğitim düzenleyen medya kuruluşu olduklarını dile getiren Gökhan Biçici, “dokuz8’i ayakta tutan, var eden belki de bu eğitim çalışmaları oldu. Bu çalışmalar aynı zamanda örgütlenme çalışmalarıydı. Eğitimler dokuz8’in bizzat kendisini inşa etmesini sağladı. Şu an Türkiye’de benzeri olmayan bir ağa sahip. Tüm deneyimin sonucu olarak bugün dokuz8AKADEMİ’nin kuruluşunu ilan ediyoruz” dedi.

SEÇİM 2023 YEREL MEDYA KOORDİNASYONU

Gökhan Biçici, Türkiye oldukça kritik bir seçim sürecine giderken, önemli bir müjde verdi. İlk elden 100’ün üzerinde yerel medya kuruluşunun katıldığı Yerel Medya Koordinasyonu oluşturduklarını anlatan Biçici, “Hedefimiz, seçim ister 6 ay sonra olsun, ister 1,5 yıl sonra olsun, ki bütün bu takvimler gayet kısa takvimler, her ilçede en az bir yerel gazetecinin olduğu, dolayısıyla Türkiye çapında 1000 civarında gazetecinin katıldığı seçim günü çalışmasıyla bu toplumu Anadolu Ajansı’na mahkum etmeyecek bir hazırlık içerisindeyiz. Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu’un kuruyoruz.” dedi. Bu çalışmanın mimarlarının da etkinlikte olduğunu vurgulayan Gökhan Biçici, “Yerel Medya Koordinasyonu, yurttaş haberci destekli yerel medya koordinasyonu somut hedefi bir sonraki seçim olmak üzere bundan sonra daha büyük adımlar atmaya başlayacak. Bunu da bugün itibarıyla daha görünür hale getirmeye başlayacağız.”

YOĞUN BİR DÖNEM BAŞLIYOR VE BİZİ BEKLİYOR"

Ülke çapında bir haber ağı, Yerel Medya Koordinasyonu ve dokuz8AKADEMİ ile kapasitenin desteklendiği, geliştirildiği bir çalışma öngördüklerini anlatan Biçici, şu değerlendirmeleri yaptı: “Yoğun bir dönem başlıyor ve bizi bekliyor. 7,5 yılda pek çok badire atlattık, zor zamanları geride bıraktık, ama hiç durmadık. Kötü bir haberim var, bundan sonraki 2-3 yıl açısından bundan önce yaşadıklarımız fragmandı, demiştim. Bundan önce yaşadıklarımızın ancak bir fragman kadar anlamlı olacağı bir dönem bizi bekliyor. Türkiye sembolik olarak 29 Ekim 2021’de başlayacak, 29 Ekim 2023’te sonuçlanacak bir tür kampanya dönemine giriyor; bu dönemin nasıl sonuçlanacağı buradaki insanlar dahil olmak üzere her birimizin çabasına bağlı. Türkiye bütün tarihinin en yoğun siyasal mücadele dönemine giriyor. Muhalefetin sahneye çıktığı ve oyun kurucu olduğu bir dönemden söz ediyoruz. Bu aynı zamanda Türkiye’de medya tartışmasının yeniden açılacağı, yeniden inşa edileceği bir dönem olacak.” Biçici, dokuz8HABER'in medyanın da yeniden inşa edileceği bu dönemin medyada kurucu öznelerinden biri olacağını vurguladı.

DOKUZ8’DEN ALDIĞIMIZ İLHAMA BORÇLUYUZ”

Gökhan Biçici’nin ardında Yerel Medya Koordinasyonu’nda yer alan gazetecilerden Adana BirbuçukTV Genel Yayın Yönetmeni Armağan Kabaklı söz aldı. Yerel medyanın çok büyük bedeller ödediğini anlatan Kabaklı, “Medyada hem nicelik, hem nitelik sorunumuz var. dokuz8 burada devreye giriyor, verdiği eğitimler en önemli faaliyetlerinden biri oldu. İşsiz ve sakıncalı piyade olan bir gazeteciyken medyanın çoğulcu yapısı içinde kalan bir gazeteciysem, bunu dokuz8’e, dokuz8’den aldığımız ilhama ve TGS’nin katkılarına borçuluyum.” dedi. Antalya’dan Graffiti Genel Yayın Yönetmeni Ali Taş da, insanların bilgilenme hakkının ortadan kalktığı bir gerçeklikle karşı karşıya olunduğunu vurgulayarak, “dokuz8’in kullandığı bütün araçlarla büyük bir alanı doldurduğunu düşünüyorum. Bunun bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.” Bursa’dan yerel gazeteci Cevriye Coşkun Kayış ve dokuz8 Muhabiri Fatoş Erdoğan da dokuz8HABER ile buluşmalarını ve gazetecilik faaliyetlerini anlattılar. dokuz8HABER’in yazarlarından ve kuruluşundan itibaren içinde yer alan Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu ve yine kuruluşundan bu yana her çalışmanın içinde olan Öğretim Üyesi Güventürk Görgülü de yaptıkları konuşmalarla alternatif medyanın ve dokuz8’in önemine değindiler.

DOKUZ8 SEÇİMDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAK”

Etkinliğe katılan ve görüşlerine başvurduğumuz İnsan Hakları Uzmanı Murat Çekiç de, dokuz8’in 7,5 yılda sadece haber üretmediğini, yurttaş gazetecilerin yetişmesi için de çok emek harcadığını söyledi. Çekiç, “Ana akımda, hatta internet medyasında bile haberleri İstanbul’dan, Ankara’dan duyuyoruz. dokuz8 bizi haberin yaşandığı yerden haberdar etmeye çalışıyor. Bu yüzden seçim sürecinde yerel düzeyde ne olduğunu öğrenmemiz için de önemli bir rol oynayacak.” dedi. Doç. Dr. Tevfik Sönmez Küçük de, dokuz8’in özellikle sosyal medyada, bağımsız ve tarafsız haber açısından seçimin şeffaflığının sağlanmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Gazeteci yazar Doğan Satmış da, gazetelerin ve pek çok yayın organının kapandığını hatırlatarak, yaşanan eksikliğin giderilmesinde dokuz8 gibi girişimlerin başarılı olduğunu söyledi. Satmış, “Bu girişimlerin başarılı olması, bağımsız gazeteciliğin başarılı olması anlamına geliyor. Eğer dokuz8 gibi kuruluşlar olmasa, haber ama konusunda çok sıkıntı yaşarız” dedi.

Hukukçu Kemal Aytaç, yurttaşım diyen herkesin dokuz8 gibi gerçeğin peşinde koşanları, bu mücadeleyi desteklemesi gerektiğini vurguladı. SODEV Başkanı Ertan Aksoy ise, Türkiye gibi otoriter dönemlerden geçen ülkelerde medyanın öneminin arttığını belirterek, “Bu bağlamda dokuz8 yaşamsal bir önem taşıyor. Yenilikçi olmasını, zamanı yakalamasını ve objektif içeriklerini önemli buluyorum” dedi.

etkinlik-1