HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Geçinemiyoruz Platformu, kiracılara Kadıköy Yeldeğirmeni Nuh Köklü Heykeli önünde buluşma çağrısı yaptı. “Bu kiralarla yaşanmaz! Ne yapalım sokakta mı yatalım?” başlığıyla yapılan çağrıda geçim sıkıntısı yaşayan, barınamayan milyonlarca kişinin acil önlemler beklediği vurgulanıyor.

Geçinemiyoruz Platformu, "Kiralık konut fiyatlarının önü alınamıyor. Kira artışları önceki yıllara göre iki-üç katını aşmış durumda. Milyonlarca yurttaşın geliri enflasyon yüzünden her gün eriyor, gelir kaybı, işsizlik derken ekonomik krizin etkisi her gün derinleşiyor" açıklaması yaptı.

Geçinemiyoruz Platformu 2

Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu’nun açıkladığı kiralık konut raporuna göre Kadıköy’de ortalama kiranın 17bin 381 TL iken, 20 bin lira üstü konutların hesaba katılmadığı durumda dahi ortalama kira ancak 11bin 762 TL’ye düşüyor. Raporun bir diğer çarpıcı sonucu da rapor için veri toplandığı gün Kadıköy’de asgari ücretin altında fiyatı olan sadece 3 ilanın bulunmasıydı. 

Bu raporun ardından  Geçinemiyoruz Platformu iktidarın yabancılara konut satışı özendirerek ya da açıkladığı paketlerle konut krizini büyüttüğünü ifade ederken, gerçekleştirilecek eylemde alınması gereken kısa ve uzun vadeli çözüm önerilerini açıkladı.

Geçinemiyoruz Platformu 3

İlk konuşmayı Av. Tamer Doğan yaptı. Doğan, "Biz kömürlük gibi yerlerde değil insanı koşullarda sosyal konutlarda yaşayabilecek insanlarız. Konut fiyatlarında ki yükseliş bir devlet politikasıdır. Bizim gibi emekçileri kentlerin dışına itmek için bilerek yapıyorlar. Kadıköy’de kiralık ilanlarına bence bakın  bakmayın ilan yok ilan bunun adı mülksüzleştirmedir" ifadelerini kullandı.

Geçinemiyoruz Platformu'nun eyleminde konuşan Nevruz Tuğçe Özçelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konut almak için verdiği müjdeyi hatırlattı. "2 milyonluk kredi çekebileceğiz 4.250 maaşla 38 bin lira kredi ödeyeceğiz ne güzel müjde" diyen Özçelik, durum özeti yaptı.

Eylem de konuşan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, "Büyük çoğunluk olarak ağır yoksullukla uğraşıyoruz bunun çözümü iktidarda değil. Bu iktidarın sahibi kiracının sorunun anlamaz 1000 odalı sarayda oturuyor. Bu iktidarın sahibi kestane ballı manda yoğurdu öneriyor açlığın dilinden anlamaz. Bu iktidarın sahibi mütahitlerle beraber ülkenin kanını emiyor" diye konuştu.

20 Mayıs Kadıköy Yoğurtçu Parkı’na çağrı yaptı.