Salı günü, ana muhalefet partisinin grup toplantısı salonunda, hiç de alışagelmedik bir grup toplantısı yaşandı… 

Milletvekilleri, her Salı olduğu gibi, saat 13.30’daki grup toplantısı için sıralardaki yerlerini almışlardı. 

Oturumu Grup Başkanvekili Engin Altay açtı.

Kemal Kılıçdaroğlu, tam saatinde kürsüye çıktı. 

Alışageldik şekilde toplantının aşağı yukarı 1 saat sürmesi bekleniyordu,

Ama öyle olmadı. 

Sadece 13 dakika sürdü. 

Ama o 13 dakikada ana muhalefetin lideri, hem kendi partisine, hem 6’lı masaya, hem cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen belediye başkanlarına, hem de iktidara en doğrudan mesajlarını verdi…

O mesajların yer aldığı konuşma, bir gece önceden hazırlandı. Aldığım bilgiye göre; Kemal Bey her zaman yaptığı gibi danışmanları ve kurmaylarıyla değil; konuşmasını bu kez tek başına hazırladı.

Konuşmasının en önemli kısmı, bir gün önce açıklanan Gezi Davası kararlarına yönelikti.

“Vera'yı unutmayın. Vera babası hapse giderken kucakladı ve öptü. Bizim sözümüz var: Vera'yı tekrar babasıyla kucaklaştıracağız” dedi.

Konuşmasının bu bölümü iktidara bir mesaj olarak algılandı Kılıçdaroğlu’nun… 

Zira Gezi Davası’ndan çıkan karar, Erdoğan’ın bu dönemde muhalefete karşı yürüttüğü politikaların daha da sertleşeceğine yönelik bir mesaj olarak okunuyor. 

Gezi kararının ardından CHP içinde konuştuğum siyasetçiler, Gezi Davası üzerinden Erdoğan’ın muhalefete sopa gösterdiğini belirtiyor. Ama daha kötüsü Ankara’da hemen herkes 7 Haziran-1 Kasım sürecinde yaşanan kaos ortamına işaret ediyor.

CHP, Erdoğan’ın bu kaosu yeniden alevlendirmek istediğini belirtirken, şu uyarıyı da yapıyordu: 

“Bilsinler ki; aynı nehirde iki kez yüzülmez!” 

Kılıçdaroğlu’nun grup konuşmasında Gezi üzerinden yaptığı değerlendirme de Erdoğan’a yönelik bir mesaj olarak algılanıyor. İktidara, “Siz sertleşirseniz, biz de sertleşiriz” restini çekiyor Kılıçdaroğlu.

Gezi Davası’nın kararları iktidarın seçime doğru yol haritasını gözler önüne sererken, muhalefete de bir yol haritası oluşturuyor. Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği “sertleşme politikasının” sonuçları ise sokağa inmek! CHP, bundan böyle daha çok miting yapacak, daha çok sokakta olacak…

TABANA VE 6’LI MASAYA MESAJLAR 

Kılıçdaroğlu, grup toplantısındaki konuşmasında sadece Erdoğan’a mesaj vermedi, 6’lı masaya, parti kurmaylarına ve tabanına da seslendi… 

Konuşmanın en can alıcı noktası da burasıydı. 

Kılıçdaroğlu, “Ya bana katılın; ya şimdi, şu anda yolumdan çekilin” dedi. 

Kulisleri hareketlendiren de bu ifade oldu. 

Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerle iki ana hedefi var: Birincisi hem parti içinde hem de 6’lı masa içinde başlayan cumhurbaşkanlığı tartışması. 

Özellikle belediye başkanlarının bu tartışmalar içinde aktif rol oynaması öteden beri Kılıçdaroğlu’nu rahatsız ediyordu. Bazı parti kurmaylarının Kılıçdaroğlu’na rağmen belediye başkanlarına verdiği açık destek de rahatsızlık verici başka bir durum.

Kılıçdaroğlu, önümüzdeki dönem siyasetinin çok daha sert geçeceğini öngörüyor. İşte bu nedenle partinin enerjisini bu tartışmalara harcamak yerine, enerjinin “demokrasi kavgasına” akmasını istiyor. Partideki her türlü kavganın durmasını istiyor Kılıçdaroğlu, bu nedenle milletvekillerine sert bir şekilde seslendi, “Tercihte bulunun” dedi! 

En önemli mesaj ise 6’lı masaya yönelikti… 6’lı masada yaşanan tartışmalar önce Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın DEVA ve Gelecek Partisi’ne yönelik attığı sosyal medya mesajlarıyla gün yüzüne çıkmıştı. Bugün de DEVA Genel Başkanı Ali Babacan, sürpriz bir şekilde partisinin kendi adı ve logosuyla seçimlere katılacağını açıkladı. 

Kılıçdaroğlu, tüm bu tartışmaların artık bitmesini istiyor ve seçim arifesinde 6’lı masaya da net bir mesaj veriyor: “Tek amacımız demokrasi!” 

GRUPTAN TAM DESTEK 

Kılıçdaroğlu, 13 dakikalık grup konuşmasının ardından TBMM’den ayrılmadı. Her Salı olduğu gibi, TBMM’deki başkanlık odasına çekildi ve Meclis’te kendisini ziyarete gelenlerle görüştü. 

Mesaisi akşama kadar sürdü. 

Akşam TBMM kapısından çıkarken ise ona yönelik bir sürpriz vardı. 

CHP Grubu, TBMM kapısında Kılıçdaroğlu’nu alkışlarla karşıladı. Kemal Kılıçdaroğlu da kendisini bekleyen tüm milletvekillerinin tek tek ellerini sıkarak, parlamentodan ayrıldı. 

Milletvekilleri de mesajlarını bu alkışlarla Kılıçdaroğlu’na verdi. Grup, “Size desteğimiz tam” dedi. 

Ama defter henüz kapanmadı! 

BUNDAN SONRA NE OLACAK? 

Ankara’da muhalefet kulisleri hareketli. Bundan sonra ne olacak? 

Ramazan Bayramı’nın araya girmesiyle birlikte, siyaset bir soluk alıyor. 

Şimdi Kılıçdaroğlu’nun mesajlarını parti içinde tek tek düşünme vakti. Bu Kılıçdaroğlu için de bir nefes alma süreci. 

Parti kulislerinde bayram sonrasında CHP içinde bir MYK değişikliğinin olacağı konuşuluyor. 

Kılıçdaroğlu, yeni MYK ile yaza hızlı bir hazırlık yapma planları içinde. 

Bu yaz CHP çok sayıda kentte mitingler düzenleyecek. Kılıçdaroğlu’nun söylemleri daha da sertleşecek. 

6’lı masa bu mitinglere katılacak mı? CHP ile söz birliği içinde olacak mı? Bu da CHP Genel Merkezi’nde yanıtı aranan sorulardan…