Birçok köpek ve kedi sahibi, evde yalnız bırakıldığında evcil hayvanlarının bütün gün ne yaptığını bilmek ister.

Peki evcil dostlarınızı kamerasız da izleyebileceğinizi biliyor musunuz?

PetTrack sistemi, radyo sinyalleri aracılığıyla evcil hayvanları takip eden yeni bir sistem.

Georgia Institute of Technology'de bir bilim adamları ekibi tarafından oluşturulan PetTrack, kablosuz olarak bağlı üç parçadan oluşuyor: Evcil dostunuzun tasmasına veya koşum takımına taktığı bir sensör, evin etrafına yerleştirilmiş birkaç ultra geniş bant radyo alıcı-vericisi ve merkezi bir veri.

Hayvan dostunuz bir yerden başka bir yere yürürken, alıcıların bazılarına yaklaşır ve diğerlerinden uzaklaşır. Mesafedeki bu değişiklikler, her bir alıcı tarafından gönderilen bir radyo sinyali ile köpeğe takılan sensörden alınan bir yanıt arasında geçen süreye bağlı olarak sistem tarafından tespit edilebilir.

Duvarlar, kapılar ve mobilyalar gibi engeller, radyo dalgaları 30,5 mesafeye kadar bunların içinden geçtiği için sorun olmaz.

Merkezi veri toplama modülü, evcil dostunuzun her bir alıcıdan ne kadar uzakta olduğunu sürekli olarak analiz ederek, hayvanın evin içindeki mevcut konumunu veriye döker. Ayrıca, hayvanın üstündeki sensörde bulunan bir ivmeölçerden veri alır ve bu verileri hayvanın mevcut vücut pozisyonunu belirlemek için analiz eder. Örneğin oturuyor mu, ayakta mı, uyuyor mu bunu size söyler.

Veri toplama modülü, tüm bu bilgileri, evin Wi-Fi ağı aracılığıyla kullanıcının akıllı telefonundaki internet bağlantılı bir uygulamaya aktarır. Sonuç olarak, kullanıcı ne zaman ve nerede isterse, evcil dostunun nerede olduğunu ve ne yaptığını kontrol etmek için uygulamayı açabilir. Ayrıca gün boyunca nerede olduğunu ve hangi pozisyonlarda olduğunu da görebilir.

Bu şekilde – örneğin – köpeğin genellikle günün çoğunu yatakta/kanepede uyuyarak mı, evi keşfederek mi yoksa umutla pencereden dışarı bakarak mı geçirdiğini öğrenebilirler. Ayrıca "yasak" bölgelere girip girmediğini de kontrol edebilirler.

Uygulamanın diğer bir özelliği tek bir PetTrack sisteminin aynı anda dört evcil hayvanı izleyebilir olması ve her saniye güncllenmesi.