HABER: ESRA TOKAT

Kadın Ustalar adı altında Hepsiexpress ile anlaşmalı iş yerlerinde kargo toplayıcı ve kurye olarak çalışan ancak haklarını alamayan kadınlar Ankara ve İzmir'de eş zamanlı basın açıklaması düzenledi. Kadın Ustalar Emekçileri imzasıyla düzenlenen basın açıklamasında kadınlar, "Patron Seyhun Ayhan ise haklarımızı gasp ederek zenginlik içinde yaşıyor. Hakları için mücadele eden kadın işçileri hiçbir şekilde yıldıramazsınız. Ödenmeyen tüm haklarımızı tastamam hemen şimdi istiyoruz. Daha fazla beklemeyeceğiz" dedi.

"PROJE KADINLARIN EMEĞİNİ SÖMÜRMEKTEN İBARET"

Emekçi Kadınlar Derneği adına konuşan Avukat Şeyda Özcan ise, "Kadınların toplumsal ve ekonomik olarak baskılanmasını fırsat bilen ve sözde bu duruma çare olarak sunulan bu proje, kadınların emeğini sömürmekten ibarettir.  Her kadın emeğinin karşılığını tam olarak almalı ve insani koşullarda çalışmalıdır. Bizler, Emekçi Kadınlar Derneği olarak Kadın Ustalar Emekçilerinin mücadelesini destekliyoruz. Sürecin en başından beri takipçisiyiz.  Seyhun Ayhan  ve Hepsiexpress başta olmak üzere tüm patronlar bilsinler ki, kadınların üzerinde artan bu baskı ortamını kadınları sömürmek için kullanmalarına izin vermeyeceğiz. Kadınlar emeklerinin karşılıklarını alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu.

ŞEYDA ÖZCAN

Kadın Ustalar Projesi” adıyla 2018 yılında imzalanan protokol ile hayata geçirilen proje 2020 yılında Cargo Plus adı altında kargo sektöründe de faaliyet göstermeye başladı. Hepsiexpress ile imzalanan sözleşme kapsamında aralarında Eskişehir, Konya, Kocaeli, Ankara, İzmir, İstanbul, Antalya gibi pek çok farklı ilden Cargo Plus’ta paket toplayıcısı (picker) ve kurye olan kadın işçiler, işe girdikleri ilk aydan itibaren maaşlarının geç yatması, yemek paralarının verilmemesi, çalışılan günlerin eksik gösterilmesi, sigortaların eksik yatırılması, AGİ ve BES alacaklarının yatırılmaması gibi sorunlar ile karşı karşıya kaldılar.

ANKARA VE İZMİR'DE EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI

Operasyonun bazı şehirlerde sonlandırılması nedeniyle başka marketlerde işe alımların yapılmasına dair sözler verildiğini ancak bu sözlerin gerçekleşmediğini belirten ve tazminat haklarının işveren tarafından istifaya zorlanarak gasp edilmeye çalışıldığını kaydeden kadınlar Ankara ve İzmir'de eş zamanlı basın açıklaması düzenledi.

Ankara'da Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi'nde Emekçi Kadınlar Derneği ile birlikte basın açıklaması yapan Kadın Ustalar Emekçileri, "Hakları için mücadele eden kadın işçileri hiçbir şekilde yıldıramazsınız. Ödenmeyen tüm haklarımızı tastamam hemen şimdi istiyoruz. Daha fazla beklemeyeceğiz" dedi. İzmir'deki basın açıklaması ise Bornova’da bulunan CarrefourSA önünde gerçekleşti.

"DOĞUM PARAM DAHİL HAKLARIMIN HEPSİNİ İSTİYORUM"

Basın açıklamasının ardından söz alan Kadın Ustalar Emekçileri'nden Çağla Şahin, “Yeni doğum yaptım. Ben, oğluma bez bile alamıyorum. Bebeğim yoğun bakımda yatıyor. Hepsiexpress’ten hem doğum paramı hem de haklarımın hepsini istiyorum” derken, Esra Eğri ise “Eleman eksik olduğu günlerde 12 saate çalıştığım oldu. Bunların ücretlerinin ödenmediğini defalarca sormama rağmen hiçbir şekilde cevap alamadım" diye konuştu.

Kadın Emekçiler

Basın açıklamasının tamamı şöyle:

LÜTUF DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ!

Bizler, kadın istihdamını arttırma iddiasıyla yola çıkan Kadın Ustalar Proje Yönetimi Şirketi tarafından Cargo Plus adı altında sipariş toplayıcı (picker) ve kurye olarak çalışan kadınlarız. Hepsiexpress tarafından diğer şirketlerle anlaşmalı mağazalarda çalıştırılmaktayız. “İşin cinsiyeti olmaz ustası olur” diyen Kadın Ustalar şirketi tarafından haklarımız gasp ediliyor.

200’den fazla kadın olarak işe başladığımız günden itibaren ücret ve diğer yan haklarımız tam olarak ödenmediği için direnişe geçtiğimizi kamuoyuna bildiririz. İşe başladığımızdan beri maaşlarımız gecikmeli ödenmekte, ikiye bölünerek yatırılmaktadır. Son 3 ayda ise maaşlarımız hiçbir şekilde verilmedi Multinet kart yemek ve internet ücretimiz, yakıt ücretlerimiz ödenmedi. BES kesintilerimiz sigortaya yatırılmadı. Primlerimiz, fazla mesailerimiz ve bayram çalışmalarımız ödenmedi. Karda kışta dışarıda ve sağlıksız çalışma koşullarında çalışıyoruz. Hastalık izinleri, bayram izni gibi haklarımızı kullandığımızda baskı yapılıyor. Şirketin bazı mağazalarında operasyonun sonlandığı söylenerek aylar önce eve gönderilen arkadaşlarımız oldu.

Aylardır maaş alamadığımız için artık geçinemiyoruz. İşe gidecek yol, yemek paramız bile kalmadı. Yatmayan ücretlerimizin Hepsiexpress tarafından hak edişler kapsamında taşeron Kadın Ustalar firmasına ödendiği Şirket yetkilisi tarafından kabul edildi. Ancak "başka maliyetlerimiz var" denerek kendi ceplerine aldıkları ücretlerimizi bize ödemiyorlar. Esas işveren olan Hepsiexpress aylardır bu durumu bildiği halde sorumluluk almadı.  Durumu anlaşmalı firmalara bildirmememiz konusunda tehdit ediliyoruz. Önceden doldurulmuş istifa kağıdı imzalattırılarak tazminat haklarımızdan vazgeçerek istifaya zorlanıyoruz. Bu yetmezmiş gibi aralarında türlü numaralarla ahlak ve iyi niyete aykırılık damgalamasıyla çıkışı verilen arkadaşlarımız var.

Geride kalan işçiler olarak tazminat haklarımızı kaybetmemek için işten ayrılamıyoruz, yeni iş arayamıyoruz ücretsiz şekilde hatta kendi cebimizden para harcayarak çalışmaya zorlanıyoruz. Patron Seyhun Ayhan ise haklarımızı gasp ederek zenginlik içinde yaşıyor.

Günlerdir verdiğimiz mücadele sonucunda bu güne kadar telefonlarımıza çıkmayan, HepsiExpress yetkilileri artık bizi arıyor. Kadın Ustalar Şirketi arkadaşlarımızı arayıp bu işi sonlandırın sorunları çözeceğiz diyor. Bu güne kadar neredeydiniz? Yeterince bekledik. Şimdi yan yana gelirsek, mücadele edersek kazanacağımızı  ve şimdiden kazanmaya başladığımızı artık görüyoruz.

Bundan sonra asla ekmeğimizle oynamanıza izin vermeyeceğiz!

Kadın Ustalar Şirketi'nin içini boşaltıp "Deliverigo" adıyla esnaf kuryelik sistemine geçerek bizi işsiz bırakmaya çalıştığınızı duyuyoruz. Bayram sonuna kadar ödeme yapacağız diyerek haftalarca bizi oyaladınız. Seyhun Ayhan twitterdan whatsaptan utanmadan bizi engelledi.  HepsiExpress ise ancak şimdi boykot çağrımız üzerine devreye girdi. Bu süreçte yorulacağımızı vazgeçeceğimizi sandınız ama yanılıyorsunuz.

Hakları için mücadele eden kadın işçileri hiçbir şekilde yıldıramazsınız. Ödenmeyen tüm haklarımızı tastamam hemen şimdi istiyoruz. Daha fazla beklemeyeceğiz.

Tekrar ediyoruz: Kadın Ustalar Projesi adı altında kadın istihdamını desteklediğini söyleyenler kadın işçilerin haklarını gasp etmektedir. Kadın Ustalar ve HepsiEkspress ile diğer anlaşmalı Şirketler ödenmeyen alacaklarımızdan birlikte sorumludur. 200'ü aşkın kadın emekçi olarak taleplerimiz aşağıdaki şekildedir:

  1. Ücretlerimiz eksiksiz, tek parça olarak günü gününe ödensin. Geriye dönük tüm ücretlerimiz derhal yatırılsın.
  2. BES ödemelerimiz zamanında eksiksiz yapılsın. Geriye dönük eksiklikler tamamlansın. -Primlerimiz eksiksiz ödensin.
  3. Fazla mesai ve bayram çalışmalarımızın ücretleri ödensin.
  4. Geriye dönük Multinet Kart yemek-internet-yakıt ödemelerimiz yapılsın. Hayat pahalılığı ve her şeye gelen zamlar dikkate alınarak Multinet ücretleri arttırılsın.
  5. İşyerlerinde sağlıklı çalışma koşulları sağlansın.
  6. Hiçbir arkadaşımız işten çıkarılmasın. Kendi arzusuyla işten ayrılmak isteyen arkadaşlarımıza tazminatları, geriye dönük ücretleri ve tüm yan hakları eksiksiz ödensin.
  7. İşyerindeki mobbing sonlansın. Mobbing uygulayan yöneticilere yaptırım uygulansın.

Yukarıda sayılan haklarımızı ve alacaklarımızı alana kadar her yola başvurarak sonuna kadar mücadele edeceğimizi bildiririz. Tüm kamuoyunu sesimizi duyurmaya biz kadın emekçilerin mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz.

NE OLMUŞTU?

“Kadın Ustalar Projesi” adıyla 2018 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol ile hayata geçirilen proje 2020 yılında Cargo Plus adı altında kargo sektöründe de faaliyet göstermeye başladı. Hepsiexpress ile imzalanan sözleşme kapsamında aralarında Eskişehir, Konya, Kocaeli, Ankara gibi pek çok farklı ilden Cargo Plus’ta paket toplayıcısı (picker) ve kurye olan kadın işçiler, işe girdikleri ilk aydan itibaren maaşlarının geç yatması, yemek paralarının verilmemesi, çalışılan günlerin eksik gösterilmesi, sigortaların eksik yatırılması, AGİ ve BES alacaklarının yatırılmaması gibi sorunlar ile karşı karşıya kaldılar. İşçilerin iddialarını sorduğumuz Kadın Ustalar İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Sibel Ayhan işçilerin herhangi bir hak kayıplarının olmadığını belirterek iddiaları reddetti.

TAZMİNAT HAKLARINI VERMEMEK İÇİN İSTİFAYA ZORLANIYORLAR

Operasyonun bazı şehirlerde sonlandırılması nedeniyle başka marketlerde işe alımların yapılmasına dair sözler verildiğini ancak bu sözlerin gerçekleşmediğini belirten kadın işçiler tazminat haklarının işveren tarafından istifaya zorlanarak gasp edilmeye çalışıldığını belirttiler.

İSTİFA DİLEKÇESİ GÖNDERİLİP İMZALATILMAYA ÇALIŞILDI

Aralarında istifa dilekçesi gönderilip, tazminat haklarından vazgeçmesi için istifaya zorlandığını kaydeden bir kadın işçi, “Tazminat hakkımızdan olmak istemiyoruz ancak bu yüzden başka bir yerde işe de giremiyoruz. Ama haklarımı almak için sabrediyorum, istifamı vermiyorum. Kadın Ustalar adı altındayız ama kadınlar nasıl mağdur olunur adlı bir eserin içindeyiz. Nerede kadın hakları?” diyerek yaşadıklarına tepki gösterdi.