HABER: FATOŞ ERDOĞAN

2016 yılında ÇHD’li avukatlar için yapılan eylemde bir polisin müdahalesiyle beli kırılan ve yüzde 24 engelli kalan Avukat Zeycan Balcı’nın davası sürüyor. Sanık polisin yargılandığı davanın 10. duruşması bugün Çağlayan Adliyesi 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Avukat Zeycan Balcı basın açıklamasına katıldığı sırada polisin tekmeli saldırısına uğramıştı.  Beli kırılan Avukat Zeycan Balcı’ya müdahale eden polis bugün görülen duruşmaya katılmadı. Sanık avukatı hazır bulundu. Bugün görülen duruşmada TBB ve Barolar katılım talebinde bulundu.

BALCI YÜZDE 24 ENGELLİ KALDI

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Zeycan Balcı, 30 Mart 2016’da ÇDH’li avukatlar için yapılmak istenen basın açıklaması sırasında polis şiddetine maruz kalmış ve aldığı darbeler sonucu beli kırılmıştı. İki çocuk annesi Balcı’nın belinin sol tarafındaki omur uçları kırıldı, aylarca tedavi gördü. Balcı, yüzde 24 engelli kaldı.

Zeycan Balcı’nın belini kıran polis memuru Murat A.’ya üç yıl sonra, 7 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Zeycan Balcı kendisine ait sosyal medya hesabından "Hepimizin yoğunluğu malumken birde ben başınızı ağrıtmak istemezdim ama adliye önünde belimi kıran polisin yargılandığı davanın duruşması yaklaştı.Yıllardır sürüncemede bırakılan bu işkence davasına hepinizi bekliyorum" ifadelerini kullandı.

DURUŞMAYA YOĞUN KATILIM

2016'da gerçekleşen saldırı sonrası 2019 yılında dava açıldı. Dosyada üç hakim değişti. Bugün 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 10. Duruşma görüldü. 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma katılım yoğunluğu nedeniyle 5. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna alındı.
Duruşmaya HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Türkiye Barolar Birliği,  Bursa Barosu, Tekirdağ Barosu, Antalya Barosu,  Ankara Barosu, Antalya Barosu, İstanbul Barosu ve çok sayıda avukat katıldı.

ÇHD DAVA

Avukat İbrahim Ergun, bilirkişi raporları olduğu halde mahkeme heyetinin tekrar bilirkişi raporu istemesine itiraz ederek, "Emniyetin elinde yeni CD yok duruşmayı uzatmaya yönelik dedi Ergun mahkeme heyetine Bu dosyanın zaman aşımına uğramasına izin vermeyin" dedi. Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun ise, "Avukat arkadaşımızın sırtını polis tekmeleye tekmeleye kırdı. Bir kere vurulsa kasten sayılır defalarca vurulunca bu işkenceye girer. Bunun cezasız bırakılmaması için mücadele ediyoruz. Avukatlar adliyenin asli unsurudur adliye önünde açıklama yapması engellenemez. Bu dosyanın artık karara çıkması gerekiyor Bursa Barosu olarak katılım talebinde bulunuyoruz.
Türkiye Barolar Birliği Saymanı Gökhan Bozkurt daha önce görülen duruşmalarda barolarının katılım talebi red edilmişti. Biz Türkiye Barolar Birliği olarak katılım talebinde bulunuyoruz dedikten sonra avukatların saldırıya uğramasının önüne geçilmeli, cezasızlık politikalarına son verilmeli hepimizin mi beli kırılmalı ceza alması için dedi Bu saldırı savunmaya yapılmıştır. Mahkûmiyet kararı verilmeli" ifadelerini kullandı.

"BELİMİN KIRILMASI ÜZERİNDEN 6 YIL GEÇTİ ÇOCUKLARIM BENİM YAŞADIĞIM TRAVMAYLA BÜYÜDÜ"

Av. Zeycan Balcı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

" 6 yılı geçtik, belimin kırılması üzerinden. 15 gün sonra rozanın 8. Yaş gününü kutlayacaz. Bu travmayla büyüdü. Bebek arabasında uyursa bebeğimi eve çıkaramam diye arkadaşımı çağırırdım. 6 yıl geçmiş, bir arpa boyu yol alamadık. Bilirkişi raporların bir çelişki yok siz çelişli arıyorsunuz. Bu dava TC'nin namus davasıdor. Siz bana bunu yapamazsınız. Polisi beraat ettirmeye çalışıyorsunuz. O görüntüleri zahmet edip izlediniz mi bilmiyorum. Ben defalarca lanet olsun diye izledim. Ezgiye vurmasınlar diye biraz daha eğildiğim için sakat kaldım. Bir kadının tüm hayatı bir erkeğin tekmesinde, siz ne istiyorsunuz daha, tekerlekli sandalyeye mi mahkum kalmam gerekiyor. Mahkemenizden bana bir keşif kararı bike geldi, amaç neydi, o polisi getirip tekrar tekmelettirecek miydiniz, nasıl oldu görelim öi diyecektiniz. Kalkanlılar dururken gelip arkalarından, yarıp defalarca tekmeledi. Ben 6 yıl sonumda bu davanın karara bağlanmasını istiyorum. Meslektaşlarım farklı şekihirlerden kalkıp geliyorlar, kendimi hiç yalnız hissetmedim."

"BİR AN ÖNCE DOSYANIN MÜTAALAYA VERİLİP BİTİRİLMESİNİ İSTİYORUM"

"Üzülüyorum evet ama çok öfkeliyim, belki sanığa bile bu kadar öfkeli değilim ama sizin bı yargulamadakş tavrınıza daha çok öfkeliyim. Sanıkla ilk yüz yüze geldiğimde ona söyledim, bana yaptın başkasına yapma dedim orada bitirdim. Bir an önce dosyanın mütalaaya verilip bitirilmesini istiyorum."

BİR SONRAKİ DURUŞMA EYLÜL'DE

Sanık avukatı ise savunmasında C Kapısı’nda kamera kayıtlarını istemelerinin sebebini müvekkillin olay sonrası karşıdan geldiği tespiti için keşif yaptırılmasına dair, uzatmaya yönelik olmadığını kaydetti. Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından Baroların katılım talebinin reddine karar verdi. Türkiye Barolar Birliği katılım talebi de reddedildi. Sanık müdafinin taleplerinin reddine karar verdi. Mahkeme heyeti ek Bilirkişi raporu istemesine karar vererek duruşmayı 21. 09. 2022 tarihine erteledi  Duruşma sonrası avukat Zeycan Balcı dan görüş aldık videosunu atıyorum