Sorunlarını dile getirmek isteyen gençler için fırsat olan bu forum, gençlerin siyasi parti temsilcileriyle birebir konuşmasını sağlayan zemini oluşturdu. Gençler karşılaştıkları problemleri dile getirerek, karar alıcılardan bu problemlere dair yanıtları dinlediler.

Peki Gençliğin Yüzleri nedir?

Türkiye'de yaşayan gençlerin muzdarip oldukları dertlerin başında seslerini duyuramamak geliyor. Birçok sorunla baş etmeye çalışan gençler, karar alıcıların kendilerini dinlemediğini düşünüyor. National Democratic Institute, Sosyal İklim Derneği,  dokuz8MEDYA ve Medya Araştırmaları Derneği ile Daktilo 1984’ün ortaklaşa yürüttüğü Gençliğin Yüzleri programı buna bir çare olarak başladı. Gençliğin Yüzleri, her ilden yaklaşık 20 genç olmak üzere, 8 farklı ilden seçilen gençlerle oluşturulan bir hareket. Bu 8 şehir; İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir, Samsun, Diyarbakır, Mersin, Denizli. Türkiye'nin 7 bölgesini de kapsayan bir gençlik hareketi. Bu ‘Genç Yüzler’ düzenlenecek forumlara öncelik etmesi için seçildi. Dokuz8Akademi 8 ildeki Genç Yüzler’e ikişer günlük,  yurttaş haberciliğinden veri haberciliğine ve sosyal medyaya kadar geniş bir alanı kapsayan Etkili Medya Kullanımı eğitimleri verildi. Buna ek olarak her ilden seçilen 2’şer, toplam 16 gence İleri Kampanyacılık Eğitimi verildi.

11-19

Gençlerin seçim sürecine yaklaşırken seslerini duyurabilmeleri, taleplerini karar alıcılara iletebilmeleri için gençlik ve siyasi forumlar düzenlendi. Gençlerin sürekli karşılaştıkları sorunları dile getirip, çözüm önerileri sunduğu, 18-30 yaş arasındaki gençlerin katıldığı gençlik forumları 8 ilde gerçekleştirildi. Bu forumların ardından gençlerin, gençlik forumlarında konuştuğu sorunları ve çözümleri içeren,  temel ihtiyaçlara erişim, eğitim, işsizlik, siyasal katılım konu başlıklarından oluşan politika metinleri yazıldı. Bu metinler, siyasi forumlarda siyasi parti temsilcilerine iletildi. Gençlerin siyasi parti temsilcileriyle buluşup, sorunlarını dile getirebildiği zemin oluşturuldu.

Gençler siyasi parti temsilcilerine sorunlarını iletti

Siyasi forumlarda, gençlik forumlarında konuşulan sorunları ve çözüm önerilerini içeren politika metni siyasi parti temsilcilerine iletildi. 16 Nisan'da İstanbul’da düzenlenen foruma CHP Parti Meclisi Eski Üyesi Gamze Pamuk Ateşli, İyi Parti Kurucu Genel Başkan Yardımcısı Taylan Yıldız, YSP Milletvekili Adayı Dersim Dağ, TİP Genel Sekreteri Arzum Yalçın katılım gösterdi. Gamze Pamuk Ateşli, gençlerin temel hakkı olan teknolojik ürünlere erişimlerini kolaylaştırmak için gerekli adımlar atılacağını belirtti. YSP Milletvekili Adayı Dersim Dağ, ülkenin kaynaklarının doğru kullanıldığı takdirde gençlerin ihtiyaçlarını karşılamada bir sorun olmayacağını dile getirdi. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Taylan Yıldız ise gençler için hazırladıkları politikalara değinerek vaatlerini sıraladı. TİP Genel Sekreteri Arzum Yalçın, siyasette egemen olan yaşlı kesime karşı olduklarını söyleyerek başta kadınlar olmak üzere azınlık gruplar için mecliste kota oluşturacaklarını vurguladı.

323

"Olumlu değişimler arzulayan gençleri görmek umudumu tazeledi"

Foruma katılan üniversite öğrencilerinden Barış Adlı, ülkenin içinde bulunduğu bu durumda elinden geleni yapmak istediği için foruma katıldığını dile getirerek, "Gençlik forumunda benimle aynı ya da farklı düşünen gençlerle bir araya gelerek yapıcı tartışmalarda bulundum. Ülkesinin iyiliğini isteyen ve bu konuda olumlu değişimler arzulayan gençleri görmek umudumu tazeledi. Siyasi forumdaysa siyasi parti temsilcilerinin cevaplarını değerlendirme fırsatı yakaladım" dedi. Forumda bulunan gençlerden Abdullah Tozlu ise bu forumun demokrasiye katılım yönünde yararlı olduğundan bahsederek, "Bir genç olarak siyasilere erişimin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Forumun bu konuda başarılı olduğu kanaatindeyim" diyerek forumun faydalarını dile getirdi.

"Çözümleri bizzat siyasi parti temsilcilerinden dinlemek keyifli ve düşündürücüydü"

Forumda yer alan katılımcılardan Sude Çalgı, "Foruma seçimlerden önce kafamdaki soru işaretlerini gidermek için katıldım. Yaşadığım sorunların çözümlerini bizzat siyasi parti temsilcilerinden dinlemek keyifli ve düşündürücüydü" diye ekledi.

Gençliğin Yüzleri hareketinde yer alan genç yüzler, oluşturulan politika metinlerini daha fazla insana, özellikle de daha fazla siyasi parti temsilcilerine ulaştırmak için kampanyalar düzenlemeye devam ediyor. Changeorg'da politika metinlerine yönelik imza kampanyaları düzenleyen genç yüzler, seslerini duyurmaya çalışıyor.