Haber: Fatoş Erdoğan
 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştığı için Cezaevi’nde tutulan  hasta tutuklu Celalettin Can’ın  İGK tarafından ‘İyi Hali’ olmadığı gerekçesiyle tahliye edilmediğini belirterek, tahliye edilmesi için çağrıda bulundu.

photo1696074115

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F oturumunun” 601’inci  şube binası önünde gerçekleştirdi. Eylemin bu haftasında Silivri 5 No’lu Cezaevi’nde bulunan Celalettin Can’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Açıklamaya, Yeşil Sol Parti Milletvekili Cengiz Çiçek,  Halkların Demokratik Kongresi(HDK)  Eş Genel Sözcüsü Esengül Demir, Yeşil Sol Parti İl Eş başkanları İlknur Birol ve Murat Kalmaz, Emekçi Hareket Partisi(EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk yanı sıra birçok hak örgütü destek verdi. 

photo1696074115 (2)

Açıklamayı, 78’liler Girişim aktivisti İsmet Evren yaptı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi, "Cumhuriyet tarihi boyunca hapishaneler ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı yerler oldu. İşkencenin, eziyetin, hukuksuzlukların , ayrımcılığın, katliamların, yaşam hakkı ihlallerinim önü alınamadı bugüne kadar. Hapishanelerde tutulan bütün mahpuslar için ağır tehdit oluşturan bu ihlaller, ayrımcı infaz sisteminin bir sonucu olarak politik mahpuslar bakımından çok daha ağır yaşandı. Politik mahpuslara düşman infaz hukuku uygulandı hep. Bu durum özellikle hasta mahpusların tedaviye erişiminde, Adli Tıp Kurumu değerlendirmelerinde, tecrit uygulamasında, adalete erişimde ve son olarak denetimli serbestlik, şartlı tahliye gibi  İdare ve Gözlem Kurullarının ”iyi hal” raporlarına bağlanan  uygulamalarında tartışmasız bir şekilde kendisini göstermeye devam ediyor.


İdare ve Gözlem Kurullarının dayanaktan yoksun olumsuz raporları ile özellikle ağır hasta mahpuslar, sadece kişi özgürlüğü hakkından değil aynı zamanda tedavi, yaşam ve yakınlarıyla vedalaşma haklarından da mahrum bırakılıyorlar. Şartlı tahliye ya da denetimli serbestlik hakkının bu şekilde belirsizliğe terk edilmesi aynı zamanda “umut hakkı” nın da ihlalini doğurduğundan, yetkilileri kurulun oluşumu ve çalışma prensiplerinin acilen ve mahpus haklarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi için göreve çağırıyoruz.
601. F OTURMASI’nda bu hafta; Halen Silivri/ Marmara Kapalı (5 Nolu L Tipi) Hapishanesinde tutulan, hasta mahpus Celalettin Can’ın durumunu paylaşıyoruz.
66 yaşındaki Celalettin Can; Uyku apnesi, mide , göz -retina  ve  kalp hastası olup,  bu hastalıkları, prostat kanseri nedeniyle  geçirdiği operasyon ve 2011 yılında geçirdiği trafik kazası sırasında kırılan ayağına takılan platin nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşamakta olup, düzenli tedavi ve bakım altında yaşamını  sürdürebilmektedir.
2011 yılında açık kalp ameliyatı olan ve 2013 yılında mide kanaması geçiren Celalettin Can’a 2018 yılında prostat kanseri teşhisi konuldu ve yapılan operasyonla tümör çıkartıldı. Sol gözündeki retina rahatsızlığı tedavi edilmez ise görme yetisini tamamen kaybetme riski taşıyan Celalettin Can, tedavileri devam ederken hakkında verilmiş olan 1 yıl 3 aylık hapis cezasının  31 Ağustos’ta kesinleşmesi üzerine  başvurduğu savcılık tarafından tutuklanarak hapishaneye konuldu.
5275 sayılı Kanunun 89/3 Maddesi kapsamında denetimli serbestlik hakkı doğduğu için gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından en fazla bir hafta içinde serbest bırakılması gerekirken, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından düzenlenen İyi Halli olmadığı yönündeki dayanaktan yoksun rapora dayanılarak denetimli serbestlik talebi reddedildi. Celalettin Can’ın hapiste tutulmasının sağlığını riske soktuğu Adli Tıp Kurumu raporuyla da belirlenmesine ve hapishane koşullarına bağlı olarak sağlığı her gün biraz daha risk altında olmasına rağmen serbest bırakılmadı.


Elde edilen bilgiler 12 Eylül darbesi döneminde tutuklu bulunan ve 20 yıl hapis yattıktan sonra tahliye olan, demokratik alanda  sürdürdüğü mücadele yanında hükümetin 2013 / 2015 yıllarında başlattığı çözüm sürecinde tarafların önerisi ve devletin seçimiyle İç Anadolu Bölgesinden seçilen 63 kişilik Akil İnsanlar Çalışma Grubunda yer alan ve Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan nöbetçi eş genel yayın yönetmenliği kampanyası nedeniyle hapis cezasına çarptırılan  Celalettin Can’ın, denetimli serbestlik hakkından yararlandırılmamasının siyasi kimliğinden beslenen önyargılarla ilişkili olduğunu gösteriyor ve bu durum infazda eşitlik kuralı yanında kişi özgürlüğü hakkını ve devamında, düzenli tedavi ve bakım altında tutulması gereken Can’ın sağlık ve yaşam hakkını tehdit ediyor. 
Hapishane koşulları nedeniyle sağlık sorunları artan Celalettin Can’ın gerekli tedavi ve bakım imkanına kavuşabilmesi için denetimli serbestlik hakkına yönelik keyfi kısıtlamadan derhal vazgeçilmesi ve serbest bırakılması gerekiyor. 


601. F OTURMASI kapsamında, HASTA MAHPUS CELALETTİN CAN ve BÜTÜN AĞIR HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK, SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."