Van’ın Çatak ilçesinde ‘helikopterden atılan’ Osman Şiban hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşmasında karar çıktı.

Mersin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Şiban katılmazken, avukatı hazır bulundu.

Savcı, bir önceki mütalaasını tekrarlayarak, “örgüt üyeliğinden” ceza talep etti.

Yapılan savunmaların ardından kararını veren mahkeme, Şiban’a 6 yıl ceza verdi. Karara ise, “suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği zaman ve yer, suç kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı” gerekçe gösterildi.

Mahkeme, ardından önce cezayı arttırarak 9 yıl hapis cezasına çevirdi, sonra cezada indirim yaparak 7 yıl 6 aya indirdi.

Kararda, yurtdışı çıkış yasağının devam edeceği belirtildi. Avukatlar, karara itiraz edecek.

NE OLMUŞTU?
Van’ın Çatak ilçe kırsalında operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül 2020’de gözaltına alındıktan iki gün sonra yoğun bakım ünitesinde oldukları ortaya çıkan iki yurttaştan Servet Turgut gördüğü ağır işkence nedeniyle yaşamını yitirmiş, ağır yaralanan Osman Şiban ise günler sonra taburcu edilmişti.

O dönem Bağımsız İstanbul Milletvekili olan Ahmet Şık, Turgut ve Şiban’ın durumuna ilişkin hem olay yerine gidip yaptığı incelemeleri hem de görgü tanıklarının anlatımlarını raporlaştırmıştı.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla raporu açıklayan Ahmet Şık, Osman Şiban’ın anlatımlarına da raporunda yer vermişti.

Anlatımlarına yer verilen Osman Şiban, helikopterde dövülmeye başlandıklarını, indikleri askeri kışlada helikopterden itildiklerini ve burada toplanan 100’den fazla asker tarafından linç edildiklerini söylemişti.