Haber: Fatoş Erdoğan

Hatay'da ailesinden, yakın çevresinden birini kaybetmeyen yok gibi. Hatay Defne'de sokaklar ıssız, mezarlık kalabalık. Toygarlı Köyü'nde bulunan Defne Mezarlığı mezartaşı olmayan kabristanlarla dolu. Bir mezar dört mezartaşı üst üste gömülen insanlar. Her mezar defne yaprakları, çiçeklerle bezenmiş.
Hatay'da bayram değil yas var. 15 sene bekleyip evlat sahibi olan evladını depremde kaybeden annenin sözleri gibi nasıl anlatılır ki bu acı?

Depremin üzerinden 75 gün geçti. 

Hatay'da barınma, hijyen sorunları devam ediyor. Binlerce insanını kaybeden Hatay'da ilk bayram ama kutlanacak bir bayram  yok. Kentin ıssızlığı devam ediyor. Ölüm kokuyor sokaklar.
Hatay'da ailesinden, yakın çevresinden birini kaybetmeyen yok gibi. Hatay Defne'de sokaklar ıssız, mezarlık kalabalık.Toygarlı Köyü'nde bulunan Defne Mezarlığı mezartaşı olmayan kabristanlarla dolu; Bir mezar dört mezartaşı üst üste gömülen insanlar. Her mezarda defne yaprakları, çiçekler.
Hatay'da bayram değil yas var. 15 sene bekleyip evlat sahibi olan annenin sözleri gibi nasıl anlatılır ki bu acı?

BİZİM İÇİN BAYRAM YOK

Armutlu'da enkazı beklerken karşılaştık Fikret Zeybek'le bayram dedim bayram mı boşver dedi gözyaşlarını tutamadı:

"Eşim çocuklarından ayrı enkaz bekleyerek bayram geçiriyorum. Bu mahalle de bayramlar şen şakrak geçerdi, masalarımızı kurar sohbet ederdik. Bizim için bayram yok boğazımda düğümleniyor konuşamıyorum. Sadece burası değil her yer bitmiş bir gün olsun insan gelip bakmaz mı? 4 günden sonra gelip insanları kaderiyle başbaşa bıraktılar eminin insanlar can çekişe çekişe öldü. Bu mahalleden tahminim bin insan hayatını kaybetti. Allah daha kötüsünü yaşatmasın diyelim ama bundan daha kötüsü olamaz burada ki insanlar bu kadar da olmaz denileni yaşadı. Çocuklarımız ömür boyu bu travmayı yaşayacak."

NE ARAYAN NE SORAN OLDU BAYRAM BİLE GELMEDİ

Hatay Defne'de depremin üzerinden 75 gün geçti. Bayramın ilk günü konuştuğum Naciye B. Ne arayan ne soran oldu bayram bile gelmedi dedi ve ekledi:

"Bizim kaldığımız yerde bu çadırda hiç kimse dayanamaz. Banyo, lavabo sorunumuz var. Su bile gelmiyor doğru dürüst. Ne arayan ne soran, Kaymakamlığa gidersen yemek alırsın gitmezsen kimse sana getirmez. Evimize girip eşyalarımızı çalmışlar çıkmazdayız kalacak yerimiz yok. Bayramın ilk günü kimse hal hatırımızı sormadı. Şu an yapayalnızız arayan soran yok. Bayram bile gelmedi bayramı yaşamıyoruz. Bayramın kutlu olsun kimseye diyemiyorum içimizden gelmiyor ki; ablam enkazdan 11 gün sonra çıkarıldı. Üç gün yemeksiz susuz kaldık kimse bizi arayıp sorup demedi haliniz nedir? Neredeydi hükümet?  Sormadı çünkü umrunda değiliz. Turunçlu da banyo yapma ve çamaşır yıkama yerine gittiklerinde buraya ait değilsiniz diyerek geri çevrildiklerini belirten Naciye hanım, Nerede devlet? nerede belediye? eksiklerimiz çok ilgilenen yok" 

BUNA HAYAT DENMEZ 

Depremin ilk günlerinde Hatay'dan Ankara’ya giden 10 gün önce Hatay'a geri dönen Elmas Yıldırım çadırda yaşamını sürdürüyor.

Çocuklarından, sevdiklerinden, kardeşlerinden uzak bir bayram geçirdiğini belirten Yıldırım herşeyimiz vardı, güzel bir aile bağımız vardı dedi.

İnşallah öbür bayramda sevdiklerimizle, çocuklarımızla, evimizde oluruz temennisinde bulunan Yıldırım, isterse bir oda olsun ama evimizin içinde olsun dedi ve ekledi:

"Bir oda olsun ona bile kabulüz yeter ki bu hayattan kurtulalım! bence buna hayat denmez hiç denmez. Yutkunamıyorum bizi ancak yaşayan bilir, yaşayan anlar..."