İstanbul’da işleri ve hakları için direnen Sinbo, Carrefour, SML Etiket, Bayrampaşa ve Bakırköy belediyeleri, Tur Assist ile Alba Plastik işçilerinin çağrısıyla bir araya gelen 41 siyasi parti, sivil toplum örgütü ve işçi sendikası yarın Kartal Meydanı’nda “İşçi Emekçi Mitingi” düzenleyecek. Bir ay önce deklarasyonu yapılarak çalışmaları başlatılan miting için geri sayım sona yaklaştı. 

Mitingin çağrıcısı olan direnen işçiler mitinge katılım çağrısı yaptı. 

MA'dan Kadir Güven'in haberine göre; Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, mitingin pandemi öncesinde ve sonrasında yaşanan hak gasplarına karşı verilen mücadelelerin ortaklaştırılması fikri ile ortaya çıktığını söyleyerek, “İşçilerin kısıtlı imkanlarıyla gerçekleştirilecek. İşçilerin sorunları ortada. Bunlara karşı ortak zeminde hareket etmeyi, birleşik mücadeleyi örgütlemeyi her zaman dile getiriyorduk. Bunu herkes dile getiriyor ama bizler bu mitingle birleşik mücadele iddiasını ete kemiğe büründürmüş olduk” diye belirtti.

TOPYEKÜN MÜCADELE

Mücadele eden kesimlerin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Türker, “Çünkü sermaye ve onun iktidarı bizleri bir araya gelemeyişimizden faydalanıyor. Bizlerde bu rüzgarı tersine çevirmeliyiz. Bu miting ve sermayeye karşı bir tehdit oluşturabilmek açısından da önemli bir yerde duruyor. Miting topyekün saldırılara karşı topyekün cevap verme zemini oluşturmuş olacak” dedi.

'MİTİNG BAŞLANGIÇ'

“Belki milyonlarca insan katamayacağız bu mitinge ama bu mitinge gelen insanlar birleşik mücadele inanan insanlar olacak” diyen Türker, “Birleşik mücadele zeminiyle birlikte bu saldırılara karşı birlikte hareket etmenin bilincine varmış insanlarla meydanlar dolu olacak. Bu anlamda katılım ne olursa olsun orada bulunan irade çok önemli olacak. Bu miting bir başlangıç, ilerleyen zamanlarda bu birlikteliği korumaya ve birlikte yeni işler yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

'TALEPLERİ HAYKIRACAĞIZ'

Türker, şunları söyledi: “İşçi sınıfına dönük saldırılarda birlikte olmayacaksak, bu saldırılar katmerleşerek üzerimize geldiğinde hala sesimizi çıkaramayacaksak bizler işçi sınıfının öncüleri ya da işçi sınıfı için mücadele veren kesimler olarak kendimizi göremeyiz. Herkesi mitinge davet ediyoruz. Gelin hep birlikte işçi, emekçilerin kürsüsünde taleplerimizi haykıralım.” 

Bakırköy Belediyesi işçisi ve Genel-İş İstanbul 2 Nolu Şube Mali Sekreteri Süreyya Doğan ise işçi direnişlerinin bir araya gelerek çıkan sesin yükseltilmesi nedeniyle mücadeleyi büyütme kararı aldıklarını söyledi. Doğan, “Hayat pahalılığı, vergi adaletsizliği gibi işçilere dair bütün sıkıntıları bir alanda anlatılması gerekiyordu. Bu düşüncelerle miting organize olmaya başladı” dedi.

'AYRIŞMAMAMIZ GEREKİYOR'

Pandemiyle birlikte sorunlarının daha da büyüdüğüne dikkati çeken Doğan, “Krizi işverenler fırsata çevirdi. Sermaye kendini büyütürken işçilerin alın teri küçüldü. Bu sorunlar ileride daha da büyüyecek. Bunun tepkisi 24’ünde verilecektir. İşçinin işçiden başka dostu yok. Sermaye siyaseti ne olursa olsun örgütleniyor ama bizi ayrıştırmaya çalışıyor. Bizim ayrışmamamız gerekiyor” diye belirtti.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

“Bizim derdimizi sıkıntımızı çözecek düzen partileri değil. Bizim derdimizi sıkıntımızı çözecek olan örgütlü halkın gücüdür. Bizimde örgütlenmemiz lazım” diyen Doğan, “Tüm emekçi halkı 24 Ekim’deki mitinge gelmelerini bekliyoruz. Hep birlikte sermayeye, iktidara ve geleceğimizi çalanlara bir mesaj vermemiz gerekiyor. O mesajın adı da örgütlü mücadeledir. Örgütlü mücadeleyi büyütmek için herkesi Kartal’a bekliyoruz” şeklinde konuştu.