1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin hemen ardından başlayan çatışmalar sürüyor. İsrail, saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 9 bin 100 çocuk ve 6 bin 500 Filistinli kadını öldürdü. Gece boyunca saldırıların aralıksız sürdüğü En-Nusayrat ve Cibaliye Mülteci kamplarında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın ordunun verilerine dayandırdığı haberindeyse,  Gazze Şeridi'ne kara saldırılarının başladığı 27 Ekim'den bu yana, "operasyonel kazalarda" 29 askerin hayatını kaybettiği kaydedildi. Haberde, 18 askerin "dost ateşiyle" 2 askerin ateş açılması ve 9 askerin ise "mühimmat, silah ve ezilme" kazaları sonucu yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Öte yandan İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı son 24 saatte 156 artarak 21 bin 978'e, yaralı sayısı 57 bin 697'ye yükseldi.

İsrail güçleri Batı Şeria'da 32 Filistinliyi daha gözaltına aldı İsrail güçleri Batı Şeria'da 32 Filistinliyi daha gözaltına aldı

***  

Yeni yılın ilk bebeği Hatay Defne Devlet Hastanesi'nde dünyaya geldi. Sağlık Bakanı Koca Fethiye ve Adem çiftinin bebeği Muhammet Talha'yı sosyal medyadan kutladı.

***

Vali açıkladı: Yılbaşı "olaysız" geçti

İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İstanbul İl Jandarma Komutanı Yusuf Kenan Topçu ile birlikte yeni yılın ilk saatlerinde Taksim Meydanı'nda yılbaşı tedbirlerini uygulayan polis ekiplerini denetledi. İstanbul Valisi Davut Gül, "Çok şükür çok ciddi bir olayla karşılaşmadık" dedi. 

***

Dilan Polat davasında yeni evre...

“Kara para aklama", "yasadışı bahis", "uyuşturucu imal etme", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "vergi usul kanununa muhalefet" gibi suçlardan eşi Engin Polat, kardeşleri Sıla Doğu ve Can Doğu’nun da aralarında bulunduğu 16 şüpheliyle birlikte tutuklanan Dilan Polat’ın avukatı konuştu. Polat’ın avukatı Hüseyin Kaya açıklamasında, “Müvekkil çocukları için çok üzülüyor. Bu yüzden de sanırım psikolojisi gittikçe kötüleşiyor. Yürümekte zorlanıyor. Benimle görüştüğü zamanlarda yüzünde uyuşma olduğunu söyledi. Sanırım bu da strese bağlı. Müvekkil sakinleştirici ve destek hapları kullanıyordu” dedi.

Dilan Polat’ın avukatı: "Psikolojisi gittikçe kötüleşiyor" Dilan Polat’ın avukatı: "Psikolojisi gittikçe kötüleşiyor"

***  

Demirtaş savunmasına devam edecek

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobanê Davası’nda esasa ilişkin savunmasına geçtiğimiz hafta başlamıştı. Duruşmaya verilen hafta sonu arasında babası vefat eden Demirtaş’ın savunmasına devam edip etmeyeceği merak ediliyordu. Demirtaş’ın savunmaya ara vermeyeceği ve salı günü savunmasına kaldığı yerden devam edeceği öğrenildi.  Demirtaş’ın “Halkıma ve babama borcumu ödemek için savunmama devam edeceğim” dediği kaydedildi. 

"Halkıma ve babama borcumu ödemek için savunmama devam edeceğim" "Halkıma ve babama borcumu ödemek için savunmama devam edeceğim"

***

AKP'nin seçim önceliği değişmedi: "İstanbul..."

İstanbul’u CHP’ye kaptıran AKP, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde önceliği İstanbul’a verdi. Hemen hemen her konuşmasında İstanbul’u işaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin il, ilçe teşkilatları ile gençlik ve kadın kolları başkanlıklarının yanında milletvekillerine de “Herkes İstanbul için çalışacak” talimatını verdiği belirtiliyor. AKP’nin bu ay başında başta pek çok büyükşehirde Cumhur İttifakı’nın ortak adaylarını açıklayacağı belirtiliyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın da İstanbul için “Erdoğan’ın masasında olduğu” kaydediliyor. Öte yandan kulislerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’u kazanmak için partisinin başta il ve ilçe teşkilatları olmak üzere milletvekillerine de “Herkes İstanbul için çalışacak” talimatı verdiği belirtiliyor.

Yerel seçimler için süreç başladı: İşte YSK'ya göre gün gün 31 Mart 2024 Yerel Seçim takvimi Yerel seçimler için süreç başladı: İşte YSK'ya göre gün gün 31 Mart 2024 Yerel Seçim takvimi

***  

Baki Özışık'tan "Sinan Ateş" çıkışı...

AKP'ye yakın Özışık kardeşlerden Baki Özışık, Twitter’daki sohbet odasında “Sinan Ateş’in bir duruşu vardı, MHP de gereğini yaptı” ifadelerini kullanması üzerine, İYİ Parti Medya İlişkileri Başkan Danışmanı Avukat Funda Dilara Atakan Emniyet'e seslendi. Odada yayına katılan AKP'ye yakın Özışık kardeşlerden Baki Özışık, Sinan Ateş cinayeti üzerine konu açılması üzerine “Sinan Ateş’in bir duruşu vardı, MHP de gereğini yaptı. MHP’nin içinde hain insan olmaz, haini sokmazlar” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti kanadından ise söylenenlere tepki geldi. İYİ Parti Medya İlişkileri Başkan Danışmanı Avukat Funda Dilara Atakan da söz konusu durum hakkında, “Alenen 'Sinan Ateş’in infaz emrini MHP vermiştir' diyen Baki Özışık bu bilgiyi kimden aldıysa derhal Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ali Yerlikaya ile paylaşsın, sorgu odası sohbet odası kadar konforlu olmasa da gereği yapılır diye düşünüyorum. Katili bulduk mu yoksa?” ifadelerini kullandı.

Sinan Ateş'in annesi: Benim yavrumun katili Milliyetçi Hareket Partisi'nde Sinan Ateş'in annesi: Benim yavrumun katili Milliyetçi Hareket Partisi'nde

***

Selvi'den "Süper Kupa" çıkışı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da "Atatürk pankartı" ve "Atatürk tişörtü" krizi nedeniyle oynanmayan Turkcell Süper Kupa maçıyla ilgili Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik getirilen eleştirilere tepki gösterdi. Söz konusu maçın takımların ve Futbol Federasyonu’nun “cebine yüklü bir miktar para gireceği için” Suudi Arabistan’da oynanma kararı alındığını belirten Selvi, “Eğer bir olayda Mehmet Büyükekşi varsa bir kriz, Ali Koç varsa iki kriz demektir. Üç kuruş para uğruna bir spor olayını rezalete dönüştürdünüz, peki istifa etmeyi düşünüyor musunuz?” ifadelerini kullandı. 

CHP'den Süper Kupa bildirisi: Yanlarına kar kalmayacak CHP'den Süper Kupa bildirisi: Yanlarına kar kalmayacak

***  

Galata'da "Filistin" mitingi...

Galata Köprüsü'nde iktidara yakın kuruluşlar tarafından Gazze için bugün miting düzenlendi. Mitingde konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, "Elimizden geleni yapacağız ki bu sermaye sahipleri ayağını denk alsınlar" ifadelerini kullandı.

Oğul Erdoğan Galata'da sahne aldı: "Sermaye ayağını denk alsın" Oğul Erdoğan Galata'da sahne aldı: "Sermaye ayağını denk alsın"

***  

CHP'li Karabat'tan milli piyango tepkisi...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, yılbaşı çekilişinde 400 milyon liralık büyük ikramiyenin Kolombiya’da online bilete çıktığını belirtti. "Devlete borcunu ödemeyen Demirören’in ikramiyesi de şaibelidir" diyen Karabat, "AKP’ye boşuna umut taciri demiyoruz. İnsanların yılbaşı umutlarını çaldı" tepkisini gösterdi. 

Milli Piyango yılbaşı çekiliş sonuçları belli oldu Milli Piyango yılbaşı çekiliş sonuçları belli oldu

***

Terkoğlu yazdı: Somali şeyhinin ilk vukuatı değilmiş...

Gazeteci Barış Terkoğlu, İstanbul motokurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un daha önce bir vukuatı daha olduğunu yazdı. Terkoğlu'nun aktardığına göre, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un Ataşehir’de, L.A. isimli bir kadınla tartıştığı, ardından takip edip trafikte sıkıştırdığı ortaya çıktı. 

"Meğer Somali Şeyhi Mahmut’un ilk trafik hadisesi değilmiş" "Meğer Somali Şeyhi Mahmut’un ilk trafik hadisesi değilmiş"

***

Ağbaba: AKP emekçileri açlığa mahkum etmiştir

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2023 yılında emekçilerin durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Türkiye 2023 yılında enflasyonda Avrupa birinciliğini kimseye kaybetmemiş, dünyada da üst sıralardaki konumunu korumuştur. TÜİK’in bastırılmış enflasyonuna göre bile ilk 11 ayda gıda fiyatlarındaki artış yüzde 64 olmuştur. Yüksek enflasyon nedeniyle emekçilerin alım gücü sürekli azalmış, yıl genelinde asgari ücret açlık sınırının altında seyretmiştir. 11'nci ay itibarıyla asgari ücret açlık sınırının yüzde 20 altında kalmıştır. AKP emekçileri açlığa mahkum etmiştir" dedi. 

***  

CHP'li Akdoğan: Kamu bankaları soygunu var

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Sayıştay’ın 2022 raporlarına göre Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıflar Bankası’nın 2003’ten bu yana yüzlerce firmaya kullandırdığı kredilerin karşılığında toplam 224 milyar TL’nin yakın takipte olduğunu ifade etti. Akdoğan, "Kamu bankaları adeta soyuluyor, tam anlamıyla kamuda bir soygun var" dedi.

***

Şehirler arası otobüsler  için yeni cihaz devreye girdi

Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde uygulama kararı alınan şehirler arası otobüslerde araç takip cihazının kullanımı bugün itibarıyla başladı.Sistem, Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde yürürlüğe girdi. Cihaz ile Bakanlık araçların anlık hareketlerini görebilecek.

Şehirler arası otobüslerde yeni dönem: Takip cihazı devrede... Şehirler arası otobüslerde yeni dönem: Takip cihazı devrede...

***  

Saymaz yazdı: "174 sayfalık tutanak..."

Gazeteci İsmail Saymaz bugünkü köşesinde, 20 Kasım’da görülen futbolda dolandırıcılık davasının Sesli ve Görüntülü Bilgi Sistemi ile kaydedilen duruşmasının geçen gün 174 sayfalık tutanak haline getirildiğini yazdı. Tutuklu yargılanan Seçil Erzan'ın daha önce dile getirdiği, "Ben dolandırıldım, borçlu duruma düşen benim, insanlar mal mülk sahibi oldular" sözleri ise yeniden gündem oldu.

Futbolda dolandırıcılık davası sürüyor: 174 sayfalık tutanakta neler var? Futbolda dolandırıcılık davası sürüyor: 174 sayfalık tutanakta neler var?

***  

Ozan Bingöl açıkladı: Benzin ve motorin zammı yakında...

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında; 3 Ocak 2024 tarihinde otomatik ÖTV artışı ile akaryakıtın maktu ÖTV tutarlarına yaklaşık yüzde 25 zam yapılacağını söyledi. Benzin ve motorine 2 TL'nin üzerinde vergi zammı gelmesi bekleniyor. 

Yeni yılda benzin ve motorinde rekor düzeyde ÖTV zammı bekleniyor Yeni yılda benzin ve motorinde rekor düzeyde ÖTV zammı bekleniyor

***

2024 bütçesi resmiyet kazandı

Kanuna göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 11 trilyon 7 milyar 879 milyon 53 bin lira, özel bütçeli idarelere 1 trilyon 85 milyar 217 milyon 713 bin lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 38 milyar 381 milyon 178 bin lira ödenek verildi. Genel bütçenin gelirleri 8 trilyon 353 milyar 29 milyon 549 bin lira olarak öngörüldü.

***   

Restoranlarda yeni düzenleme...

Ticaret Bakanlığı'nın yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerin tarife ve fiyat listelerini görünür şekilde kafe ve restoranların önüne koymasına ilişkin düzenlemesi, bugün yürürlüğe girdi.

Bakanlığın, Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i, 19 Aralık 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanmış ve işletmelere 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçiş süreci tanınmıştı.

Yönetmeliğe göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu iş yerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde ise iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılacak, takılacak veya konulacak.

Lokanta, restoran ve kafelerde fiyat listeleri giriş kapısında yer alacak Lokanta, restoran ve kafelerde fiyat listeleri giriş kapısında yer alacak

***

Gümrük müşavirliği işlemlerine zam

Gümrük müşavirliği ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirliğinde 2024 yılına ilişkin asgari ücret tarifesi belli oldu. Buna göre, gümrük müşavirliği asgari ücretleri, 1 Ocak 2024'ten itibaren 30 lira ile 7 bin 590 lira arasında olacak. 

***

Yeni bir ile daha hızlı tren geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Sivas'tan Malatya'ya gelecek olan 224 kilometre uzunluğundaki hızlı tren projemizi bitirdik. Proje onaylarını gerçekleştirdik. Çed sürecini bitirdik ve yatırım programına teklif ettik. Eğer imkan olur da 2024 yatırım programını alırsak ihalesini konuşacağız. 2024 olmasa 2025 yatırım programına kesinlikle alacağız" dedi. 

***

Japonya'da şiddetli deprem...

Japonya'nın batısındaki İşikawa eyaleti kıyısında 5,7 ve 7,4 büyüklüğünde meydana gelen depremler sonrası tsunami uyarısı verildi. Japonya Meteoroloji Ajansının açıklamasına (JMA) göre, İşikawa'nın Noto Yarımadası ve açıklarında art arda depremler oldu. Sarsıntı İşikawa geneli, Japon Denizi kıyısındaki Toyama, Fukui ve Niigata eyaletleriyle başkent Tokyo ve çevresinde hissedildi. Devlet televizyonu NHK'nin canlı yayınında kıyılara yönelik "Büyük Tsunami, Derhal Kaçın" uyarıları yapıldı.

Bölge geneli hizmet veren East Japan Railway firmasına ait Tohoku, Joetsu ve Hokuriku hızlı tren hatlarında çok sayıda sefer askıya alınırken, resmi Kyodo ajansı, Japonya hükümetinin, başkent Tokyo'daki başbakanlık binasında acil durum müdahale bürosu kurduğu duyuruldu.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, bölgede hasar tespit faaliyetlerinin sürdüğünü belirterek, halka tahliye çağrılarına uyma çağrısı yaptı.

Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa ise İşikawa'nın kıyı kenti Şika'da bulunan hizmet dışı nükleer güç santralinde anormallik saptanmadığını açıkladı.

Japonya'da 7.4 büyüklüğünde deprem: "Tsunami uyarısı..." Japonya'da 7.4 büyüklüğünde deprem: "Tsunami uyarısı..."

***

Putin'den "BRICS" açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS'in yeni katılımlarla artık 10 ülkeden oluştuğunu belirterek, "BRICS'in çok boyutlu gündemine şu veya bu şekilde katılmak isteyen yaklaşık 30 ülkenin ne derece hazır olduğunu değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.