İsrail ile Hamas arasında 1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin ardından başlayan çatışmalar sürüyor. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada Gazze'deki yeni kayıplarına ilişkin bilgi verildi. Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda ikisi subay 3 askerin daha öldürüldüğü, 3 askerin de ağır yaralandığı ifade edildi.

İsrail, saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 8 bin 800 çocuk ve 6 bin 300 Filistinli kadını öldürdü.

Öte yandan İsrail ordusu, 24 Aralık'ta Gazze Şeridi'nin merkezindeki Megazi Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırısının onlarca sivil Filistinlinin "kazara" ölümüne yol açtığını doğruladı.

İsrail devlet televizyonu KAN'da yayımlanan haberde, "İsrail ordusu, hava kuvvetleri tarafından pazar ve pazartesi geceleri (24-25 Aralık) Megazi Mülteci Kampı'nda olaylara karışmamış onlarca sivilin ölümüne yol açan saldırının hedefe yakın binalarda hasara yol açtığını ve sivillere zarar verdiğini kabul etmektedir" ifadelerine yer verdi.

BM'den İsrail'e çağrı: Filistinlilere yönelik hukuku hiçe sayan öldürmeleri durdurun BM'den İsrail'e çağrı: Filistinlilere yönelik hukuku hiçe sayan öldürmeleri durdurun

***

Kuzey Marmara Otoyolu'nda feci kaza: En az 10 yurttaş hayatını kaybetti

Bu sabah saatlerinde Kuzey Marmara Otoyolu'nun Sakarya kesiminde meydana gelen ve 7 aracın karıştığı kazada 11 kişi öldü, 57 kişi yaralandı. Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, kazada ilk bilgilere göre 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 54 kişinin yaralandığını bildirirken, Vali Karadeniz, yaralıların hastanelere naklinin gerçekleştirildiğini ve ekiplerin bölgedeki çalışmasının sürdüğünü belirtti.

Kuzey Marmara Otoyolu'ndaki kazanın tanığı anlattı: "Çok kötü bir andı" Kuzey Marmara Otoyolu'ndaki kazanın tanığı anlattı: "Çok kötü bir andı"

***

Roboski'nin failleri 'hâlâ' bulunamadı...

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011'de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirmesi üzerinden 12 yıl geçti. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbaşkanlık görevi yaptığı çözüm süreci döneminde “Bu olayın failleri Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak” dese de  yıllar içerisinde yaşananlarla Roboski Katliamı’nın failleri cezasız kaldı.

Diyarbakır Barosu, katliamın yıldönümünde bir paylaşım yaparak Erdoğan’ın sözlerini hatırlattı. Açıklamada, "Dönemin Başbakanı “şundan hiç kimsenin şüphesi ve endişesi olmasın, bu acı hadisede en küçük detayına kadar adli ve idari inceleme yapılıyor ve yapılacaktır” demişti. Roboski Katliamı üzerinden tam 12 yıl geçti... ama tek bir kişi yargı önüne çıkarılmadı. Roboskiye Adalet…"ifadeleri kullanıldı. 

CHP'li Levent Gök'ten Roboski'ye anıt CHP'li Levent Gök'ten Roboski'ye anıt

***

Özel'den kritik açıklamalar: "Talimatlandırılmış yerel mahkeme..."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, SODEV ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada AYM'nin aldığı "Can Atalay" kararının uygulanmamasına tepki gösterdi. Özel, "Bu karara karşı herkes direnmelidir. Artık Türkiye'de hukukun üstünlüğünden, kuvvetler ayrılığından bahsetmek için hiç bir gerekçe kalmadı. Hiç kimse tutup da hukuk var demesin. Anayasa, bir toplum sözleşmesidir. Eğer bugün yerel mahkeme AYM'yi reddediyorsa talimatlandırılmış demektir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmemesi üzerine Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile telefonda görüştü. Özel, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye kararı verilmemesinin Anayasa'yı tanımamak anlamına geldiğini, bunun bizzat AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yapıldığına işaret etti.

Özel, aynı zamanda hukuki sürece ve eylemlilik sürecine ilişkin dayanışma duygularını ve desteklerini de iletti.

Özgür Özel'den Can Atalay açıklaması: "Kimse ülkede hukuk var demesin..." Özgür Özel'den Can Atalay açıklaması: "Kimse ülkede hukuk var demesin..."

***

Erbakan'dan iktidara tepki...

Seçim öncesi yapılan protokoldeki sözlerin yerine getirilmediğini belirten Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "17 bin TL asgari ücretin ülkemizin çalışan nüfusunun yarısını ve ailelerini sadece yoksulluğa değil aynı zamanda gıda, kira, eğitim, giyim, ulaşım, elektrik ve ısınma gibi temel ihtiyaçlar bakımından yoksunlukla yüz yüze bırakmasına da yol açacağı açıktır" dedi.

YRP lideri Erbakan'dan iktidara 'asgari ücret' tepkisi YRP lideri Erbakan'dan iktidara 'asgari ücret' tepkisi

***  

DEVA Partisi, yerel seçim için adaylarını açıkladı

Yerel seçimler için 75 noktada aday çıkaran DEVA Partisi, bazı büyükşehirlerde de yarışa girecek

***

Yaşar Okuyan Yalova'da defnedildi

Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan (73), memleketi Yalova'da son yolculuğuna uğurlandı.

Yaşar Okuyan kimdir? nerelidir? Yaşar Okuyan kimdir? nerelidir?

***

CHP'li Karatepe'den "asgari ücret" çıkışı

Cumhuriyet Halk Partisi Hazine ve Maliye Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, 2024 yılı için tespit edilen asgari ücret ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

CHP’li Karatepe, "Açıklanan bu tutar milyonlarca emekçiyi açlığa ve sefalete mahkûm ettiği görülmelidir. Asgari ücret seviyesi konuşulurken sadece açlık sınırı verisini dikkate almak yeterli değildir. Asıl bakılması gereken, asgari ücret yönetmeliğinde de ifade edilmiş olan, insanların beslenme ihtiyaçlarının yanında barınma, ulaşım, sağlık, eğitim ve kültürel faaliyetler, için de ihtiyaç duyulan harcamaları karşılayacak seviyede olmasıdır. Açlık sınırını referans almak, Türkiye’de var olan derin yoksulluğu kabullenmek anlamına gelir" dedi.

***

Erdoğan'dan açıklama: "Enflasyona ezdirmedik..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışanların ve emeklilerin maaşlarına bütçe imkanlarını zorlama pahasına yüksek oranlı zam yaptıklarını savundu. "Yeni asgari ücretle çalışanları enflasyona ezdirmeme sözümüze bir kez daha sadık kaldık" diyen Erdoğan, "Hayat pahalılığının farkındayız. Bütçe imkanlarını zorlama pahasına çalışanların ve emeklilerin maaşlarında yüksek oranlı artışlara gittik" ifadelerini kullandı.

Asgari ücretli aylardır açlık sınırının altında yaşarken söyledi! AKP'li Yılmaz: Çalışanımızı enflasyona ezdirmedik Asgari ücretli aylardır açlık sınırının altında yaşarken söyledi! AKP'li Yılmaz: Çalışanımızı enflasyona ezdirmedik

***

Babacan, makul insanlara seslendi

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen hak ihlali kararını Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermesine tepki gösterdi.

Babacan, açıklamasında "Bu ülkenin kurucu senedi, yapılan her işlemin dayanağı olan Anayasa'yı tanımayanlar büyük bir hukuk darbesine imza atıyor. Anayasa Mahkemesi kararına katılın veya katılmayın. Can Atalay’ı sevin veya sevmeyin. Önemli değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti iddiasının gereği olarak bu kararın uygulanması şart. Buradan kabinedeki ve AK Parti’deki makul insanlara sesleniyorum: Sizi dönüşü olmayan karanlık dehlizlere sokuyorlar. Ses çıkarın, gün bugündür. Susmayın, adalete sahip çıkın” ifadelerini kullandı.

Ali Babacan'dan "Can Atalay" çağrısı: "Makul insanlara sesleniyorum" Ali Babacan'dan "Can Atalay" çağrısı: "Makul insanlara sesleniyorum"

***

Vekil Can Atalay hapiste tutulmaya devam ediliyor

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın AYM’nin hak ihlali kararına rağmen hapiste tutulması tepki çekmeye devam ediyor. 

Bu yöndeki tartışmalar devam ederken AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in 25 Aralık’ta Meclis kürsüsünden sarf ettiği ifadeler dikkat çekti. Erdoğan ve partisine olan eleştirileri ‘düşmanlık’ olarak niteleyen AKP’li Zengin, sözlerinin devamında ‘hukukun ve siyasetin’ hedef aldığı kişileri korumadığını da söyledi. Zengin, açıklamasında “  Siz, faili bir kenara koyuyorsunuz, neymiş efendim, ‘Faile öyle değil de böyle yapılsaymış’ diye faili neredeyse hiç anmadan Ak Parti ve Tayyip Erdoğan düşmanlığı yapıyorsunuz. Ya,  vallahi, hakikaten, bunlar çok üzüntü verici işler, memleket adına üzüntü verici işler. Bunları görmekten hicap ediyorum, bunu söylemem lazım. Bu nasıl bir düşmanlıktır ya? Bu nasıl bir düşmanlıktır? İnanılır gibi değil! Hukuk da sizi korumuyor, merak etmeyin, siyaset de milletimiz de sizi bu manada korumayacaktır."

Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay açıklaması Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay açıklaması

***

CHP Çakırözer Atalay'ı cezaevinde ziyaret etti

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Gezi Parkı davası tutuklularını İstanbul Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde ziyaret etti. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, Çakırözer aracılığıyla “Zaten yoğun bakımda olan, demokrasimizden yana olan, hukuk düzeninin zerresine sahip çıkmak isteyen tüm politik ve toplumsal kesimlerin ayrı ayrı ama mutlaka ortak tutum alması tarihsel bir sorumluluktur” mesajını iletti.

***

TİP Milletvekili Ahmet Şık sordu...

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın AYM kararına rağmen tahliye edilmemesiyle ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a ve iktidar blokuna seslenen TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, “Can Atalay ile ilgili olarak Anayasa’yı ilga etme suçunu işleyen bu yargı tasarrufunun, Sinan Ateş suikastı ile bir ilgisi var mıdır yok mudur?” diye sordu. Şık, Can Atalay’ın tutukluluğunun iktidar içi gerilimin bir parçası olabileceğine dikkat çekti.

***

Malatya’da bugün öğle saatlerinde bir deprem daha oldu

AFAD’ın bildirdiğine göre depremin büyüklüğü 4.6 olarak ölçüldü. Öte yandan deprem hakkında bir açıklama yapan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Malatya’daki 4,6 büyüklüğündeki deprem hakkında, “Tipik bir artçı değil bu. Önemli bir fay da gözükmüyor haritalarda. Daha küçük bir fay olabilir burada. Büyük fay zonları üzerine denk gelmiyor. İlginç buluyorum ben tipik bir artçı deprem diyemiyorum ben” ifadelerini kullandı. 

***

Kızıl Goncalar'dan muhalif kanallara: RTÜK ceza kesmeye devam ediyor...

Tarikatların hedef gösterdiği Kızıl Goncalar dizisine RTÜK ceza yağdırdı. Diziyi iki kez program durdurma cezası veren Kurul, bağımsız medya kuruluşlarına da ağır cezalar kesti.

RTÜK, FOX TV'ye 'tarafsızlık ilkesini ihlal'den yüzde 3 para cezası verdi. Kurul, gerekçe olarak kanalın Somali Cumhurbaşkanı'nın kurye katili oğluna ve hakeme yumruk atan eski AKP Vekili Faruk Koca'ya yapılan eleştirileri gerekçe gösterdi.

Kurum, tarikat karanlığını anlatan Fox TV'nin Kızıl Goncalar dizisine ise ‘toplumun milli ve manevi değerlerine’ aykırılıktan yüzde 3 idari para 2 kez de program durdurma cezası verdi.

RTÜK tarafından TGRT’ye haber programında starbucks bardağının görünmesi nedeniyle  “gizli ticari iletişim” gerekçesiyle  yüzde 3 ceza verilirken, Halk TV'ye de terör eylemini,  faillerini ve mağdırlarını teröre hizmet edecek şekilde sunduğu iddiası ve LGBT+'lar hakkındaki değerlendirmelerin milli ve manevi değerlere aykırılık taşıdığı iddiası ile 2 kez yüzde 3'er ceza kesildi. Öte yandan kurum, Sözcü, TELE1 ve KRT’ye de cezai işlem uyguladı.

Tarikat karanlığını anlatan Kızıl Goncalar'a ağır yaptırım! RTÜK bağımsız medyaya ceza yağdırdı... Tarikat karanlığını anlatan Kızıl Goncalar'a ağır yaptırım! RTÜK bağımsız medyaya ceza yağdırdı...

***

Can Dündar davasında önemli gelişme...

Eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a İstanbul Adliyesi önünde silahlı saldırıda bulunulması ve NTV muhabiri Yağız Şenkal'ın silahla yaralanmasına ilişkin davada hapis cezasına çarptırılarak hükmün açıklanması geri bırakılan sanık Murat Şahin hakkında, denetim süresi içinde yeniden kasıtlı suç işlediği gerekçesiyle verilen cezanın açıklanmasına karar verildi.

***

Ece Ronay'ın ifadesi ortaya çıktı

Pendik ve Kocaeli'de eski eşi Mehmet Bilir'e ait iş yerlerini kurşunlattığı iddiasıyla gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan sosyal medya fenomeni ve güzellik merkezi sahibi Ece Ronay'ın ifadesi ortaya çıktı.

Ece Ronay hakimlikteki ifadesinde, "Mehmet Erdal Bilir, benim eski eşimdir. Kendisi ile yaklaşık bir yıl evli kaldık. Benim 'Ece Ronay Güzellik Merkezi' isimli iş yerimin isim hakkını kullanmasına ilk başta iznim vardı. Daha sonra benim onayım olmadan başkalarına satmaya başladı. İş yerine gittiğimde pos cihazından veya yapılan ödemelerin Vural Kurtlar isimli şahsa direkt olarak gittiğini gördüm. Mehmet'in yavaş yavaş karanlık diye tabir edebileceğim insanlarla ilişki kurduğunu hatta Gürcistan'daki kumarhane sahipleri ile ilişki kurmaya başladığını duymaya başladım" ifadelerini kullandı.

'Kurtköy şuben mailorder yapıyor' mesajı aldım! Ece Ronay'dan eski eşine ağır suçlamalar 'Kurtköy şuben mailorder yapıyor' mesajı aldım! Ece Ronay'dan eski eşine ağır suçlamalar

***

Şans oyunlarından alınan vergiye düzenleme...

Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 6 ncı Maddesi'nin Dördüncü Fıkrasındaki Oranların Yeniden Belirlenmesine İlişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Konuya ilişkin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı karara göre, söz konusu vergi oranları; spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10'dan yüzde 5'e, at yarışlarında yüzde 14'ten yüzde 7'ye, diğer şans oyunlarında yüzde 20'den yüzde 10'a indirildi. 

***

TTB yeniden maske kullanımını önerdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak ciddi bir salgın ile karşı karşıya kalınması üzerine 28 Aralık 2023 günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ulaşım kurumlarına birer yazı göndererek ücretsiz maske dağıtımı ve maske kullanımına teşvik gibi önlemleri alınmasını istedi.

***

Ehliyet, pasaport ve kimlik kartları fiyatlarında değişim...

Resmi Gazete'de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği ile değerli kağıtların 2024 fiyatları yeniden belirlendi.

Tebliğe göre, kimlik kartları 130 lira, sürücü belgeleri 990 lira, pasaport defteri bedeli ise 790 liraya yükseldi.

Yeni kimlik, pasaport ve ehliyet belgesi fiyatlarına zam geldi Yeni kimlik, pasaport ve ehliyet belgesi fiyatlarına zam geldi

***

Kartlı ödemeler kasımda 887,9 milyar TL oldu

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile eylül ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 116 arttı.

***

Resmi Gazete'de yayımlandı: "Spor müsabakaları bahislerinde..."

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararına göre, söz konusu vergi oranları; spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10’dan yüzde 5’e, at yarışlarında yüzde 14’ten yüzde 7’ye, diğer şans oyunlarında yüzde 20’den yüzde 10’a indirildi. Karar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

***

Terim'li Panathinaikos ilk idmanını yaptı

Fatih Terim, yeni takımı Panathinaikos'un başında ilk antrenmanına çıktı. Kulübün internet sitesinde yer alan bilgilendirmede, kulüp direktörü Yiannis Papadimitriou tarafından futbolculara ve kulüp çalışanlarına tanıtılan teknik direktör Terim'in oyuncularıyla 10 dakikalık bir konuşma yaptığı kaydedildi. 

Panathinaikos ile anlaşan teknik direktör Fatih Terim, Yunanistan'a gitti Panathinaikos ile anlaşan teknik direktör Fatih Terim, Yunanistan'a gitti

***

Beşiktaş'ta Aybaba'dan ilginç açıklamalar...

Beşiktaş Futbol Takımları Genel Koordinatörü Samet Aybaba “Futbol sahası içinde, antrenman sahası dahil ben hiç yokum ama bu takımın patronu benim. Teknik direktörün de üstündeyim” dedi. Teknik direktör konusunda değerlendirme yaptıklarını, “doğal aday” olarak tanımladığı Sergen Yalçın ile henüz görüşmediklerini söyleyen Aybaba, Aboubakar ve ayrılması gündemde olan oyuncular konusunda ise “Aboubakar her yerde konuşuyor, bir tek bize konuşmuyor. Bizim haberimiz yok bir tek. Burası Beşiktaş. İsteyen herkesi göndeririz” ifadelerini kullandı.