Fransa'da bir öğrencinin başörtüsünü çıkarmadığı için okul müdürü tarafından darp edildiğini öne sürmesiyle başlayan gerilim hızla büyüyor.

Paris'teki bir lisede kız öğrenciden başörtüsünü çıkarmasını istediğini fakat darp etmediğini savunan müdür, sosyal medyadaki ölüm tehditlerinin ardından istifa etmişti. Başbakan Gabriel Attal'ın, okul müdürü tarafından darp edildiğini öne süren öğrenciye iftira davası açılacağını söylemesi ise tartışmaları alevlendirmişti.

Laiklik ilkesi kapsamında okullarda başörtüsünün ve diğer dini sembollerin yasak olduğu Fransa'da tartışma giderek büyürken, birçok okulun tehdit mesajları alması üzerine onlarca liseye silahlı korumalar yerleştirildi. Bazı öğretmenlere ve velilere "kafa kesme videoları" gönderildiği belirtildi.

İKİ ÖĞRETMEN ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Moskova'yı kana bulayan saldırı sonrası terör tehdidi seviyesini yükselten Fransa, İslamcı grupların okullara yönelik tehditleri ve iki öğretmenin öldürülmesinin ardından geçen aylarda okullarda güvenliği artırmıştı.

Öğretmen Samuel Paty 2020’de Paris’te başı kesilerek öldürülmüş, beş ay önce de bir başka öğretmen Arras kentindeki okulunda öldürülmüştü.