Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, imzalanan mutabakat muhtırasının “not edildiği” bildirildi.

Euronews’in haberine göre, Açıklamada, “Bu muhtıra, Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin egemenlik haklarını ihlal ediyor, uluslararası deniz hukukuna uymuyor ve üçüncü devletler için yasal sonuçlar doğurmuyor.” denildi.

TÜRKİYE VE LİBYA ARASINDAKİ MUTABAKAT

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan oluşan heyet 3 Ekim'de Libya'nın başkenti Trablus'a günübirlik resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Libyalı yetkililer ile görüşmeler yapılmış ve Libya tarafı ile hidrokarbonlar ve protokol alanlarındaki mutabakat muhtıraları imzalanmıştı.

Başbakan Abdulhamid Dibeybe, imzalanan anlaşmalardan memnuniyetini ifade ederek, "Bazı ülkelerin Türkiye'yle imzalanan mutabakat muhtırasına karşı çıkması beni ilgilendirmiyor." demişti.

Torbuk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı (TM) Akile Salih ise Dibeybe hükümetinin görev süresinin dolduğunu öne sürerek, "İmzalanan anlaşmalar kanun dışıdır reddedilir.” ifadesini kullanmış, TM tarafından başbakan seçilen Fethi Başağa, Dibeybe hükümetinin görev süresinin sona erdiğini iddia etmiş, ancak Türkiye ile imzalanan anlaşmalardan hiç söz etmemişti.