Fransa’da TotalEnergies'e ait 6 rafinerinin 3’ünde, Esso-ExxonMobil'in de 2 rafinerisinde çalışanlar greve gitmişti. Çalışanların bir kısmını temsil eden 2 sendika anlaşmaya varırken, bir sendika henüz anlaşmadığı için grevi sonlandırmadı. Fransa hükümeti grevdeki 2 benzin deposuna el konulduğunu duyurdu.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, grevci işçilerin benzin depoları ve rafineleri önündeki engelleri derhal kaldırmasını isterken, hükümet iki benzin deposuna el konulduğunu açıkladı.

Fransa’da TotalEnergies'e ait 6 rafinerinin 3’ünde, Esso-ExxonMobil'in de 2 rafinerisinde çalışanlar greve gitmişti.

"MÜZAKERE ZAMANI GEÇTİ"

Bakan Le Maire, basına yaptığı açıklamada, işverenle sendikalar arasındaki müzakerelerin tamamlanıp, bir anlaşmaya varıldığını belirterek, “Müzakere zamanı geçti. Bir müzakere oldu ve bir anlaşmaya varıldı. Herkesin bu varılan anlaşmanın sonucuna saygı göstermesi gerekiyor.” dedi.

Fransa'da rafineri grevinde TotalEnergies, çalışanların çoğunluğu ile anlaştı. Fransa’da iki büyük işçi sendikası konfederasyonu anlaşmayı onaylarken, sol eğilimli GTI buna karşı çıkmıştı.

Grevin sürmesinin “yasa dışı ve kabul edilemez” olduğunu kaydeden Bruno Le Maire, “rafinelerin ve benzin depoların önündeki engeller derhal kaldırılmalı. “dedi.

Grevler nedeniyle petrol istasyonlarının yüzde 30’unda yakıt sıkıntısı çekiliyor.

Bu arada Enerji Bakanı Agnès Pannier-Runacher, hükümetin, Rhone bölgesindeki Feyzin benzin deposu ile Flandres bölgesindeki Mardyck benzin deposuna el koyduğunu açıkladı.

Fransız bakan, “Biz bu kararı Fransızlar için aldık. grevcilere karşı bir karar almadık. Aldığımız karar gerekliydi, bu sayede insanlar çalışmaya devam edebilecek ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek.” dedi.

Fransa'da eylül sonunda TotalEnergies rafineri çalışanlarının maaşlarında artış yapılması ve işten çıkarmaların durdurulması amacıyla başlattığı grevler, ülkede akaryakıt tedarik sıkıntısına yol açıyor