HPV aşısı, yapılan son zamlarla birlikte oldukça yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ücretsiz olacağı sözünün ardından yapılan zamlarla aşının ücreti ciddi şekilde arttı. Birgün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre; bir yıldır adım atılmayan ücretsiz aşı vaadi, eczacılar tarafından eleştirildi.

Eczacı Cem Kılınç, "Mozambik’te, Nijerya’da, Bangladeş’te ücretsiz olan bu aşı ülkemizde ise 3 dozu 10 bine yakın olacak." ifadelerini kullandı.

ÜÇ DOZ 10 BİN LİRAYA DAYANDI

Aşının tek dozu yaklaşık 3,219 TL, üç dozu ise 9,657 TL oldu. Uzmanlar, zamlarla birlikte aşının ulaşılabilirliğinin daha da zorlaşacağını ifade etti.

Öte yandan, rahim ağzı kanserini önleyen aşıya dair yapılan bu zamların diğer ülkelerde ücretsiz olduğu vurgulanarak, eleştirilere neden oldu. Aşı fiyatlarındaki artış, sağlık alanındaki maliyetlerle birlikte kamuoyunda endişe yarattı.

HPV NEDİR?

HPV, insanlarda oldukça yaygın olarak bulunan ve çoğu kişide bir soruna yol açmasa da bazı kişilerde genital siğil ve kansere sebep olabilen virüsün adıdır. HPV virüsü cildi etkiler. HPV’nin birçok tipi, ağzı, boğazı ve genital bölgeyi etkiler. HPV bulaşı ya da belirtileri için cinsel ilişki şart değildir. Tıpkı hiv belirtileri ya da bulaşında olduğu gibi; HPV genital bölgelerin teması; anal, vajinal veya oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir. HPV ile enfekte olmuş kişi herhangi bir semptom göstermeyebilir; dolayısıyla kişilerin HPV ile enfekte olup olmadıklarını belirlemek için bazı özel testler yapılmalıdır.

HPV virüsü çoğu kişide herhangi bir sorun veya hastalığa yol açmaz. HPV ile enfekte olan kişilerin yüzde doksanında enfeksiyon 2 yıl içinde geriler. Ancak bazı HPV tipleri aşağıdaki gibi önemli sağlık sorunlara yol açabilir:

    Genital siğiller
    Liken planus
    Servikal kanser
    Anal kanser
    Penis kanseri
    Vulva kanseri
    Vajinal kanser
    Bazı baş ve boyun kanserleri