Emine Şenyaşar, yarın görülecek “hastane katliamı” davasının ilk duruşması için kadınlara, “Baskı olursa belki adalet yerini bulur ve oğlum bırakılır. Umudum sizlerin gelmesinde" çağrısında bulundu. 

Suruç't, 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021’de başlattığı “Adalet Nöbeti” devam ederken, “hastane” dosyası ile ilgili başlatılan davanın ilk duruşması yarın (17 Ocak) Meletî’de görülecek.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; 19 sanık hakkında Hacı Esvet Şenyaşar ve Adil Şenyaşar’ı katletmekten, Ferit Şenyaşar ve Mehmet Şenyaşar’ı ise yaralamaktan hapis cezası talep edilen davada, dosyanın “işyeri” dosyası ile birleştirilmesi bekleniliyor.

Urfa Adliyesi önünde 679 gündür adalet mücadelesini sürdüren Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar, Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulundu. 

EMİNE ŞENYAŞAR'DAN KADINLARA 

Duruşmanın yarın görüleceğini hatırlatan Emine Şenyaşar, tutuklu oğlu Fadıl Şenyaşar’ın 5 yıldır tek kişilik hücrede tutulduğunu söyledi. Herkese davaya sahip çıkma çağrısında bulunan Şenyaşar, "Bütün kadınlar bugüne kadar bize sahip çıktı. Mahkemede de sahip çıksınlar. Herkes her yerden mahkemeye gelsin. Baskı olursa belki adalet yerini bulur ve oğlum bırakılır. Umudum sizlerin gelmesinde" diye belirtti. 

‘HASTANEDE İNSAN ÖLDÜRÜLMEZ’

İki yıldır adalet için mücadele ettiğinin altını çizen Şenyaşar, bu davayla adaletin yerini bulmasını isteyerek, ekledi: "Oğlumu bıraksınlar, bizlerde evimize gidelim. Bu nasıl hükümettir. Bu devletin doğruluğu yok, sadece zulüm uyguluyor. Ailemi katledenler geziyor, oğlum ise tutuklu. Artık yeter, bu zulüm bitsin. Katiller cezayı görsün. Çocuklarımı ve eşimi öldürdüler. Hepsinin tutuklanmasını istiyorum. Hastanede insan öldürülmez, kayıtlar yok edilmez. Bir günde katliam yapılan hastane boyanmaz. Bu nasıl devlettir? Artık yeter oğlumu bıraksınlar, bu katliamı yapanlarda tutuklansınlar." 

‘İNSANLIK SUÇUDUR’

Saldırılardan yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar ise, şunları belirtti: "Hastanede savunmasız insanları katletmek, linç ederek öldürmek uluslararası hukukta savaş suçudur, insanlık suçudur. Bütün siyasi partilere çağrımızdır; ortada bir insanlık suçu var. İnsanım diyen herkesin bu davaya katılması gerekiyor. Türkiye'de bulunan bütün barolara çağrımızı yapıyoruz. Bölge baroları davamızı takip ediyor. TBB davamızı takip ediyor. Hukuk örgütleri davamızı takip ediyor. Talebimiz de adalettir. Türkiye'de adaletin tecelli etmesini isteyen herkesi yarın görülecek olan duruşmaya davet ediyoruz." 

NE OLMUŞTU?

Suruç'ta 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından "işyeri" ve Suruç Devlet Hastanesi'nde Şenyaşar ailesinin fertlerine yönelik gerçekleşen saldırıda Adil Şenyaşar, Celal Şenyaşar ve Esvet Şenyaşar katledildi. Ailenin maruz kaldığı katliama dair dava dosyaları, aynı gün olmasına rağmen “işyeri” ve “hastane” olarak ikiye ayrıldı. Katliamdan sonra tutuklanan aile fertlerinden Fadıl Şenyaşar’a “işyeri” dosyasından 37 yıl 9 ay hapis cezası verildi. “Hastane” dosyası ise, ailenin Urfa Adliyesi önünde saldırı, gözaltı ve engellemelere rağmen gösterdiği direniş sonucunda 4 yıl 4 ay sonra iddianameye dönüştürüldü. “Hastane” davasında 19 sanık hakkında Hacı Esvet Şenyaşar ve Adil Şenyaşar’ı katletmekten, Ferit Şenyaşar ve Mehmet Şenyaşar’ı ise yaralamaktan hapis cezası talep edildi. İlk duruşma yarın Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.