Egzama Nedir? Deride oluşan ve iltihabi bir hastalık olan egzama cilt yüzeyinde kuruluk ve kaşıntı veren hastalıktır. Genellikle saç derisi, yüz, bacak, dirsek, diz arkaları ve kalça gibi bölgelerde ve çoğu hastada el bölgesinde görülür. Egzama stres, alerji, tahriş veya dolaşım sorunlarından kaynaklanabilir.

Egzama belirtileri nelerdir?

Egzama belirtileri, çeşitlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak tüm hasta bireylerde aynı belirtileri gösterir. Bu belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir;

  • Ciltte kuruluk
  • Kaşıntı
  • Deride su dolu kabarcık oluşumu
  • Deride pullanma, kabuklanma, kepeklenme ve döküntü
  • Deride kızarıklık
  • İltihap
  • Saç derisinde kepeklenme
  • Deride çatlama
  • ciltte kalınlaşma
  • Vücutta kaşıntı.
  • Yanma hissi,
  • Su toplamaları, sızıntı, daha sonra kuruma ve kabuklanmadır.

Vücudun her yerinde görülebildiği gibi yüz ve saçlı deride de görülür. Egzamayı tetikleyeyen faktörler; alerjiye yatkın insanlarda temas edilen kozmetik ve temizlik ürünleri, bireyin alerji gösterdiği bir maddeyle teması (deterjan, nikel, boya maddeleri vs), havanın soğuması, terleme ve derinin kuruması, yenilen içilen gıdalar, sigara alışkanlığı ve vücutta bir enfeksiyon varlığıdır.

Egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve deride veziküller, şişme, kızarıklık, kaşıntı gibi belirtilerle görülen daha çok psikosomatik nedenli deri hastalığıdır. Başlıca özelliği, kızarık deri üzerinde beliren kabarcıklardır. Kronik, akut, yaş ve kuru gibi türleri bulunur.

Egzamalı bebeğin eline pamuklu kumaştan dikilmiş parmaksız eldiven geçirilerek egzamalı yeri kaşıması önlenebilir.

Egzamalı ya da egzama geçirmiş insanların derisi çok hassas olduğundan ahriş edici maddelerden uzak durmaları gerekiyor. Bu tür maddelerle çalışmak zorunda kalanlar ise yüz maskesi ve lastik eldiven gibi önlemlerle korunmaları gerekiyor.

Egzama Neden Olur?

Egzama genellikle bir uyarana karşı cildin vermiş olduğu cevap şeklinde ortaya çıkar. Bu uyaran, iç veya dış kaynaklı olabilir. Deterjan, sabun, parfüm gibi kimyasal maddeler, lastik ayakkabı ve terlikler ve bazı metaller bireylerde egzama oluşumuna neden olur. Bitki ve hayvanlarla temas, güneşe maruz kalma ve ağızdan alınan bazı ilaçlar da duyarlılığı bulunan kişilerde egzamaya sebep olabilir. Bu kişilerde hastalık, uyaranla temas sonrasında hemen ortaya çıkabileceği gibi uyaran maddeye belirli bir süre maruz kalınması sonrası da kendini gösterebilir.

Alerjik kaynaklı egzamalar, bazı besin türlerinin tüketilmesi ile de ilişkili olabilmektedir. Bunların haricinde stres ve dolaşım sorunları da egzama hastalığının bilinen nedenleri arasında yer alır.

El egzaması nasıl tedavi edilir?

El egzemalarının tedavisinde kortizonlu kremler kullanılır ancak bunlarında uzun vadede yan etkileri çıkabilir. Bu nedenle kontrol doktor kontrolünde olmalı ve günlük el kremi şeklinde devamlı kullanılmamalıdır.

Dikkat: Egzama tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık değildir; ama rahatsızlık verebilir. Vücutlarında egzama olan kişilerin rahat etmeleri için almaları gereken önlemlerin başında yarayı kaşımamak gelir.