Eğitim- Sen Denizli Şubesi Başkanı Hüseyin Özdemir, 6 Şubat depremlerinin ardından İstanbul ve İzmir’de bazı okulların tahliye edilmesinin endişelerini artırdığını vurgulayarak,  “Özellikle öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin okullarda olduğu saatlerde yaşanacak bir depremin korkutucu sonuçlarıyla karşılaşmamak için en kısa sürede okullarda deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası için eylem planları oluşturulmalıdır. Bu plan dahilinde ilimizdeki tüm kamu ve özel okulların zemin etütleri, depreme dayanıklılık testleri ve risk analizleri yapılmalıdır" dedi.

Eğitim- Sen Denizli Şubesi Başkanı Hüseyin Özdemir, okul binalarımın depreme dayanıklılığı konusunda basın toplantısı düzenledi. İstanbul ve İzmir'de yaşanan okul tahliyelerinin endişelerini daha da artırdığını belirten Özdemir, şunları söyledi:

"BİNLERCE OKUL DEPREM RİSKİ ALTINDA"

"Okul binalarımızın depreme dayanıklılığı konusundaki kuşkularımız, 6 Şubat'ta yaşadığımız Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerle kaygıya dönüşmüştür. Deprem sonrası İstanbul’da 93, İzmir’de 8 okulun alelacele boşaltılması kaygılarımızı daha da artırmıştır. Bu durum gösteriyor ki, ülkemizde binlerce okul deprem riski altındadır. Özellikle öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin okullarda olduğu saatlerde yaşanacak bir depremin korkutucu sonuçlarıyla karşılaşmamak için, en kısa sürede okullarda deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası için eylem planları oluşturulmalıdır. Bu plan dahilinde ilimizdeki tüm kamu ve özel okulların zemin etütleri, depreme dayanıklılık testleri ve risk analizleri mühendis ve mimarlar odası, üniversiteler gibi bağımsız kuruluşlara bir an önce şeffaf bir şekilde yaptırılıp kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

"GÜVENLİ OKULLAR, GÜVENLİ BİNALAR İSTİYORUZ"

Şimdiye kadar okullarda yapılan rutin deprem tatbikatlarının dışında daha nitelikli bir hazırlık sürecini önceleyen bir eğitim modülü hazırlanmalı söz konusu modül ilkokul birinci sınıftan itibaren her seviyede, tüm okul türlerinde 'Depreme Hazırlık Eğitimi' adıyla ders olarak okutulmalıdır. Riskli binalar derhal yıkılmalı, yapılacak yeni binalarla ilgili ihaleler kamuoyuna açık bir şekilde yapıldıktan sonra okulların inşaatları en kısa sürede tamamlanmalı, mühendis ve mimarlar odası gibi bağımsız kuruluşların denetiminden sonra teslim alınmalıdır. Yeniden yapılacak okulların mimari projeleri, ilgili meslek odalarının görüşleri alınarak oluşturulmalıdır. Olası depremde okulların elektrik şebekesi, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenmeli; okulların bahçeleri, toplanma alanı, geçici yaşam ve lojistik noktaları olarak kullanılabilecek olanaklara sahip olmalıdır. Duş, tuvalet, yardım dağıtım alanı, yemekhane kesintisiz internet ve iletişim olanaklarına elverişli olmalıdır. Bu bağlamda; Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzden yukarıda belirtmiş olduğumuz tedbirlere yönelik bir çalışmasının olup olmadığının varsa hangi aşamada olduğunun ve Denizli’deki Okul Binalarının Bina Performans Analiz Raporlarının (Deprem Dayanıklılık Testi Sonuçlarının) tarafımıza yazılı olarak bildirilmesini istedik. Rant, talan politikaları ve tedbirsizliğe daha fazla can vermek istemiyoruz! Güvenli okullar, güvenli binalar, güvenli bir Denizli istiyoruz.”