CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “Bir kanun çıkararak enkaz altında kalan hasar gören araçlara 120 bin liralık ödeme bir sefere mahsus ödenmelidir. Bu nedenle zorunlu trafik sigortalarında ödeme kapsamına doğal afetler klozu eklenmelidir. Yaşanan son depremler ve sel felaketleri bu durumun gerekli olduğunu bir kez daha ortaya çıkarmıştır” dedi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen depremlerde yaklaşık 1 milyon 100 bin aracın değişik şekillerde hasar aldığının tahmin edildiğini bildirdi. Bugün yaptığı yazılı açıklamada, bölgede hasar gören araçların yaklaşık yüzde 14'ünün kaskosu olduğunu belirtti. Ulaştırma sektöründen gelen Özkan Yalım’ın açıklaması şöyle:

“DEPREM ANINDA BÖLGEDE BULUNAN 1 MİLYON 100 BİN ARAÇTAN SADECE 154 BİN ARAÇ KASKOLUDUR”

“Deprem anında bölgede bulunan 3 milyon 500 bin araçtan sayı olarak yaklaşık 1 milyon 100 bin araçtan sadece 154 bin araç kaskoludur. 1 milyona 100 bin araç içinde tamamen hurdaya çıkan araçlar var, ağır hasarlı, orta hasarlı ve hafif hasarlı araçlar var. Peki bunlar ne olacak?

“HASAR GÖREN 75 BİN TRAKTÖRÜN NEREDEYSE TAMAMININ KASKOSU YOK”

Depremden etkilenen köy sayısı 6 bin civarında ve enkaz altında kalıp hasar gören yaklaşık 75 bin traktör bulunuyor. Traktörlerin neredeyse tamamının yani yüzde 99'unun kaskosu yoktur. Kaskosu olan traktörler de bankalardan kredi aldığı için kasko yaptırmak zorunlu olduğu için kasko yapılan traktörlerdir. Bu nedenle çiftçimiz perişandır. Bir an önce kaybettikleri tarım aletleri ve traktörleri tamir edilecek durumda olanlar tamir edilmelidir. Yenilenmesi gereken tarım aletlerini ve traktörler tamir edilmesi gereken traktörler bulunmaktadır. Traktörlerin tamir ve yenilemeleri için uzun vadeli faizsiz krediler verilmelidir. Çiftçi tarlasındaki mahsulünün hasadını yapacak duruma bir an önce getirilmelidir. Belediyeler hasat zamanında bu illerdeki köylere çiftçilerin hasatlarını yapmaları için teknik ekipman desteği sunmalıdır.

“KAZA BAŞINA 120 BİN TL ÖDENEBİLMEKTEDİR”

Kaskolu olan 165 bin aracın kasko hasar dosyalarının ekspertizlerinin çok hızlı yapılması gerekiyor. Tam hasarlı olanlar yani pert olanlar piyasa rayiç değeri üzerinden hesaplanıp ödemelerine başlanılmalıdır.  Onarılma imkânı olan araçlarda aynın şekilde onarımları hızlıca yapılmadır.  Kaskosu olmayan araçlar için zorunlu trafik sigortalarında kaza başına 120 bin lira hasarı karşı tarafa ödenebilmektedir. Bir kanun çıkararak enkaz altında kalan hasar gören araçlara bu kadarlık ödeme bir sefere mahsus ödenmelidir.

“DEPREM BÖLGESİNDEN BAZI SAHİPSİZ ARAÇLARIN BİR ŞEKİLDE ÇALINDIĞI BULUNAMADIĞI İDDİALARI VAR”

Deprem bölgesinden bazı sahipsiz araçların bir şekilde çalındığı bulunamadığı iddiaları var. Bu araçların izleri bir an önce sürülmelidir. Ülkemizin depremle yaşaması, yaşanan olaylarla bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu nedenle zorunlu trafik sigortalarında ödeme kapsamına doğal afetler klozu eklenmelidir. Bundan böyle yaşanan doğal afetlerde yaşanan kayıplar bu şekilde daha kolay giderilmiş olacaktır.”