320.000’den fazla medya çalışanını temsil eden Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) başkanlığına Hırvatistan’dan Maja Sever, başkan yardımcılığına ise Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yöneticisi Mustafa Kuleli seçildi. .  

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFC), 12'inci Genel Kurulunu İzmir Tarihi Havagazı Fabrikasında tamamladı. Genel Kurul önergelerin oylanmasıyla başladı. 

Genel Kurulda Rusya'da savaşın ve işgali destekleyen gazetecilere yaptırım uygulanması, Julian Assange'ın Amerikaya iadesinin engellenmesine yönelik kampanya, kamu yayıncılığına yönelik baskılara yönelik ve gazetecilerin güvenliğine yönelik önergeler oy çokluğu ile kabul edildi.  

KIBRISLI GAZETECİYE YASAK

Türkiye’nin kendisine uyguladığı yasak yüzünden genel kurula gelemeyen Kıbrıs Basın Emekçileri Sendikası Başkanı Ali Kişmir, video göndererek genel kurulu selamladı. Kişmir, "Bugün aranızda olamıyorum. Türkiye beni ülkesine almıyor. Bizim tek yaptığımız düşüncelerimizi kaleme dökmekti. Tek amacımız Kıbrıs'a barışın sağlanmasını ve kalıcı olması. Bunu da Kıbrıs'taki gerçekleri yazarak yapıyorum ve bunun için yasaklıyım" dedi. 

GÖZALTILARA TEPKİ

Genel Kurulda söz alan DİSK Basın İş Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ergin Demirhan ise, 8 Haziran'da gözaltına alınan 20 Kürt gazeteciye değinerek, "Türkiye yeni bir seçim sürecine giriyor. Her seçim dönemi öncelikle Kürtlere yönelik baskılara artar. Savaş uçakları kalktığı anda sansür de başlar. Yine son olarak getirilen yasa ile sansür ve baskı meşrulaştırılmak isteniyor. Biz bu baskılara, gözaltılara ve sansüre karşı destek bekliyoruz" diye konuştu. 

Demirhan'ın verdiği dayanışma önergesi oy çokluğu ile kabul edildi. 

KADIN BAŞKAN SEÇİLDİ 

Yönetim için yapılan seçimi ise Hırvatistanlı gazeteci Maja Sever kazandı. Maja Sever EFJ başkanlığına seçilen ilk kadın başkan oldu. Başkan Yardımcılığına ise gazeteci Mustafa Kuleli 77 oyla seçildi.

Yeni dönemde EFJ Yönetim Kurulu’na ise şu üyeler seçildi:

  • Andrea Roth, Almanya
  • Anna Del Freo, İtalya
  • Marta Barcenilla Escano, İspanya
  • Pablo Aiquel, Fransa
  • Allan Boye Thulstrup, Danimarka
  • Martine Simonis, Belçika
  • Tim Dawson, İngiltere