Özgürlük Araştırmaları Derneği bünyesindeki Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu “2020 Yılı Türkiye Alkol Tüketim Verileri”ni paylaştı. Raporda alkol tüketim alışkanlıklarının yanı sıra alkollü içkiler üzerindeki yoğun vergi yüküne dikkat çekiliyor.

Türkiye’de yıllık kişi başı saf alkol tüketiminin Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça farklı bir rotada seyrettiği belirtilen açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu verlerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 74.4’ünün hayatı boyunca hiç alkol kullanmadığı belirtildi. Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 yılı verilerine göre Türkiye’de yıllık kişi başı saf alkol tüketim ortalamasının 1.4 litre olduğu, bu miktarın Fransa’da 12.33, Almanya’da 12.91, Rusya’da 11.19 olarak kaydedildiği ifade edildi.

REKOR VERGİLENDİRME

“Alkol politikalarına ilişkin en önemli meselelerden biri vergilendirmedir. Vergiye Dair isimli internet sitesinde Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’ün ifade ettiği üzere alkollü içkilerde vergi, ÖTV Kanun’un 12. maddesinin 3. fıkrası gereği her 6 ayda bir artıyor” denilen açıklamada, %63,6’lık tüketim oranıyla alkollü içkiler arasında en yüksek tüketime sahip olan biranın bu durumdan fazlasıyla etkilendiği belirtildi. Alkollü içecekler üzerindeki toplam verginin son gelen ÖTV zammı ile beraber rekor düzeye ulaştığı kaydedilen Türkiye Alkol Tüketim Verileri raporuna göre, örnek olarak “bayii kârı dahil fiyatı 175 lira olan 70’cc lik rakının fiyatının %287’si vergilerden oluştuğu” vurgulandı.

KARABORSA YAYGINLAŞIYOR

Yüksek vergilerin kaçınılmaz sonucu olan karaborsa açısından tablonun endişe verici olduğu ifade edilen raporda şu bilgiler veriliyor. “Hızla artan raf fiyatlarından dolayı vatandaşların hızla kaçak ve sahte içkiye yöneldiği anlaşılmakta. 2020 senesinde kaçak ve sahte içkiye yönelik ülke genelinde toplam 2 bin 430 operasyon yapılırken toplam 3 bin 547 şüpheli hakkında adli işlem yapıldı. Bu operasyonlarda toplam 1 milyon 20 bin 819 litre kaçak ve sahte alkol ele geçirilirken bu sayı yalnızca 5-23 Ekim tarihleri arasında 161 bin 62 litre olarak verilere yansıyor. Tüm bu esnada, 2020’nin yalnızca son 3 ayında 92 vatandaşımız, ne yazık ki sahte içkiye bağlı olarak hayatını kaybediyor. Yüksek vergilerden dolayı insanımız için cazip hale gelen karaborsa, tüm bu zararların yanı sıra sadece 2020 senesinde 1.5 milyar dolarlık (yaklaşık 9 milyar TL) bir vergi kaybına sebep oluyor”. Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu’nun “2020 Yılı Türkiye Alkol Tüketim Verileri” raporu