Haber: Fatoş ERDOĞAN 

Cumartesi Anneleri'nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesinde 46 kişi hakkında açılan davanın beşinci duruşmasının öncesinde polis, basın açıklaması yapılmasına izin vermedi. 

Cumartesi Anneleri'nin basın açıklamasına polis müdahalesi: SOL Parti PM Üyesi Alper Taş ve 2 SOL Parti yöneticisi ile DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesinde darp edilen ve aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında açılan davanın beşinci duruşması öncesi Çağlayan Adliyesi önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis müdahalesi aralarında SOL Parti PM Üyesi Alper Taş ile SOL Parti İstanbul İl Örgütü Yönetim Meclisi Üyeleri Sercan Sinecan ve Yalçın Köse , DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren'le beraber toplam 16 kişi  gözaltına alındı. Gözaltına alınan 3 avukat daha sonra serbest bırakıldı. Alper Taş'ın gözaltına alınması esnasında TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da darp edildi.

alpertaş-1

Gözaltıların ardından İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Oya Ersoy, TİP Milletvekilleri Sera Kadıgil, Ahmet Şık, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul İl eş başkanı Ferhat Encu ve çok sayıda kişi takip etti.

Duruşma başlangıcında avukatların müvekkillerinin gözaltına alındığını ilettiği mahkeme başkanı "Özel hayatlarında katıldığı eylemdir beni ilgilendirmiyor" diye yanıt verdi.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, mahkeme heyetine gözaltılar nedeniyle müvekkillerinin beyanda bulunamayacağını söyledi.

Avukat Ahmet Cihan da,  duruşmadan önce gerçekleşenlerin yargılananların beyanda bulunmasını imkansız kıldığını söyleyerek dışarıda yaşananlardan örnekler verdi. Hakim, “ben buraya girmeden önce yaşananlar beni ilgilendirmez” diyerek cevapladı.

Mahkemeye katılabilenlerin beyanlarının ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Karara göre bir sonraki duruşma tarihi 3 Şubat 2023 olarak belirlendi. 

Duruşmanın ardından gözaltına alınanların tutulduğu Çağlayan Polis Merkezi'ne gelen Cumartesi Anneleri ve davaya destek verenler 13 ismin serbest bırakılmasını beklemeye başladı. Bir süre sonra gözaltındakiler polis otobüsüyle Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Buradaki ifadelerinin ardından DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ve SOL Parti PM üyesi Alper Taş'ın da olduğu 13 kişi Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nden serbest bırakıldı.

"HUKUKSUZLUKTAN BAHSETMEK YETMİYOR, BU FAŞİZMDİR"

Polis Merkezi'nde bekleyen HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Cumartesi Anneleri'ne yönelik gözaltıları şu şekilde değerlendirdi: Hukuksuzluktan bahsetmek yetmiyor, bu faşizmdir. Hem insanların gösteri, yürüyüş ve toplanma hakkını kullanmasına engel olacaksınız, hem yargılandıkları duruşmada savunma yapmalarına engel olacaksınız. Üstüne üstlük buna müdahale eden avukatları da gözaltına alacaksınız. Bütün bu sürecin adı faşizmdir ve bunu yapan Soylu'nun talimatıyla hareket eden ve artık O'nun ekibi haline gelmiş polistir.

NE OLMUŞTU?

Gözaltında kaybedilenlerin aileleri ve hak savunucularının, Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiği barışçıl buluşması 700. haftada yasaklandığı gerekçesiyle gerçekleştirilemedi. Cumartesi Anneleri'ne yapılan polis müdahalesinde 46 kişi gözaltına alındı.  Gözaltına alınanlar hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”ten dava açıldı.