Erzincan İliç'te daha önce siyanürlü borusu patlayan Angold'un altın madenindeki siyanürlü posanın toplandığı liç alanı patladı. Dokuz madenci kimyasal posanın altında kaldı. CHP Lideri Özgür Özel'in talimatı ile İliç'e gelen CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Sözcü'ye konuştu. Depolanan bu posanın yanlış olduğunu bulunduğu alanın da eğimini yanlış olduğunu belirten Yavuzyılmaz, "Dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum'un onayı ile burada kapasite artışı yapıldı" dedi.

 Deniz Yavuzyılmaz, siyanürlü atığın yağmurla yer altı sularına dolayısıyla da Fırat Nehri'ne karışacağını söyledi. Yavuzyılmaz, madencileri kurtarmanın da zorluğunu şu sözlerle anlattı:

"Milyonlarca ton kimyasal çözültüyü içeren kütle çamurdan nehir oldu. Bu bölgede bir arama kurtarma çalılşması yapmak mümkün değil. Bu yağmurla beraber siyanür ve sülfirik asit yer altı sularına karışmak üzere. Bunu engellemek de mümkün değil. Basra Körfezi'ne kadar Fırat Nehri'nin geçtiği her yer tehlike altında. Nerede madencilik yapılmaz sorusunun yanıtı bu"

 

İŞÇİLER ÇATLAKLARI FARKETMİŞ

TELE1'e konuşan Yavuzyılmaz; ortaya atılan iddialara ilişkin çatlakların işçiler tarafından fark edilip edilmediğini valiye sorduğunu söyleyerek “Vali Bey işçilerin bir kısmının bunu fark ettiğini bu doğrultuda 8 işçinin bölgede hem gözetim yaptığını hem inceleme yaptığını ifade etti. Bu 8 işçi de kayan kütlenin altında kaldı. Bir işçi de kamyon ile beraber bu kütlenin altında kaldı” dedi. Çatlakların fark edilmesinin ardından Acil Durum Eylem Planı’nın devre sokulup sokulmadığına ilişkin sordukları soruyu aktaran Yavuzyılmaz, “Savcının eylem planını soruşturma kapsamında aldığı ifade edildi bize” dedi.