Haber: Ümit İşbakan

 Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) adına yapılan açıklamada toprak altında kalan işçilerin bir an önce bulunması için çalışmaların hızlanmasına vurgu yapılırken, “Kayıp işçiler bir an önce bulunmalı. Erzincan İliç’te yaşanan felaket göz göre göre geldi. Tüm uyarılara rağmen şirketi korumaya devam eden iktidarın önlem alınmasına, işletmenin kapatılmasına yönelik girişimi olmadı. Kapatmayı bırakalım, alanını genişletebilmesi için yardımcı da oldular. İliç’teki felaket ilk değil. Daha önce de oldu. Şimdi yaşanan felaket karşısında da aynısı olacak. Toprağını, suyunu, geleceğini korumak isteyenler sayesinde tepkiler büyüyecektir.” denildi.

FELAKETLERE ORDU DA ADAY

 ORÇEV Yönetim Kurulu açıklamasında Ordu’da da aynı tehlikenin olduğunu belirterek, “Ordu’nun yüzde 74’ü maden sahası ilan edildi. Parça parça ruhsatlandırmalar ve ÇED süreçleri başlıyor. Tüm ilçelerimizde maden sahası var. Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması yapan şirketin çalışma süresi bitmesine rağmen korunuyor ve işletme kapatılmıyor. Fatsa’da da zaman zaman siyanürlü toprak yığınında kaymalar, havuz taşması yaşandı. Bunlar basına da yansıdı. Bundan sonra olmayacağının garantisi yok. Çünkü yığıntı toprak yağmur, kar, rüzgar etkisiyle kayabilir. Ayrıca yeni maden sahaların çoğalması da gelecek tehlikelerin artmasına neden olacaktır.” denildi.

 YETER

 Açıklamada mücadele vurgusu da yer aldı. “İliç’te yaşanan felaketin son olması için işletme bir an önce kapatılmalı. Yetmez, maden ve enerji şirketlerine sağlanan kolaylıklar iptal edilmeli, kamu madenciliğine yönelik yeni yasalar çıkarılmalı. Ayrıca hepimizin, toprağımıza, suyumuza; geleceğimize sahip çıkmak içim mücadelemizi sürdürmemiz önemlidir. Ordu Çevre Derneği olarak bu tehlikelere dikkat çekmek için 24 Şubat 2024 Cumartesi günü panel yapacağız.” denildi.