CHP Edremit Kadın Kolları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İlçe yönetimi, partililer ve halkın katılımıyla gerçekleşen açıklamaya, "Şiddet nedeniyle yaşamını yitiren tüm kız kardeşlerimizi saygıyla anıyoruz.


Bugün, dünyada ve ülkemizin dört bir yanındaki kadınlarla tek yürek olduk: her türlü şiddete, sömürüye ve savaşa meydan okuyoruz. Dünya tarihine “kelebekler” olarak geçen Mirabel Kardeşler’in direnişine sahip çıkıyoruz. Bundan tam 63 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörün devrilmesi için canları ile bedel ödeyen Mirabel Kardeşler’i saygıyla anıyoruz," denilerek başlandı. 

chp edremit kadın

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:


"Adalet adını taşıyan hükümetin yönetiminde, her gün en az iki kadın hayatını kaybediyor. İktidar, kadın cinayetlerini sadece sayı olarak değerlendirip, çarpıttığı verilerle şiddetin azaldığını iddia ediyor. Ancak gerçek, her bir kaybedilenin bir evlat, bir anne, bir abla olduğu gerçeğiyle yüzleşmiyoruz. 

Cinayetlerin üzeri "şüpheli kadın ölümü" denilerek kapatılmak istenirken, istismara uğrayan çocuğun davasında çocuğun rızasından bahsediliyor. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet uygulayanlar cezasızlık politikası ile ödüllendiriliyor. İstanbul Sözleşmesi hukuksuzca feshediliyor, 6284 Sayılı Şiddet Yasası'na göz dikiliyor. 

Medeni Kanun'un kadınların haklarını güvence altına alan temel kazanımlarını budama çabaları, kadının insan haklarını koruyan laik düzenin tehdit altında olduğunu gösteriyor. Yeni Anayasa tartışmalarında kadınlar hedef tahtasına konuluyor, toplumsal cinsiyet eşitliği yok sayılıyor. 

Kadınların istihdama katılımını teşvik etmek yerine, çalışmak isteyen kadınların işsizliği artırılıyor. Siyasete katılımları sürekli engelleniyor, erken ve zorla evlilikleri meşrulaştırmak için fırsatlar kollanıyor. AKP'nin kadın hayatını cehenneme çeviren politikaları saymakla bitmiyor. 

Bu uygulamalara karşı direniyor, sesimizi yükseltiyoruz. Kadın hareketiyle kenetlenerek AKP karanlığını aydınlığa çevirmek için mücadele ediyoruz. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) sayısının artırılmaması, kadına yönelik şiddetle etkin mücadelede samimiyetsizliği gösteriyor. 

Kadın cinayetleri sistematik olarak artarken, bütçede kadının güçlenmesine ayrılan payın düşüklüğü bir skandal. AKP'nin politikalarındaki samimiyetsizlik, yaşam hakkımız için mücadele etmemize neden oluyor. Kadına yönelik şiddeti önleme adına atılan adımların sadece birer göstermelik olduğunu haykırıyoruz. 

Kadının güçlenmesi bütçede yeterince yer bulmuyor, sosyal yardım alan haneler artarken kadına ayrılan pay azalıyor. CHP'li belediyeler, yerel yönetimlerde şiddet ve tacizi önlemeye yönelik politika belgesiyle güçlü bir irade ortaya koyuyor. Ancak genel politika samimiyetsizliğini değiştirmek için daha fazla mücadeleye ihtiyaç var. 

Kadınlar, eşitlik mücadelesinden asla vazgeçmeyecek. İstanbul Sözleşmesi'ni can simidimiz olarak savunacak, kadına yönelik şiddeti sonlandırmak için kararlılıkla mücadele edeceğiz. Çünkü kadınlar vardık, varız ve var olmaya devam edeceğiz. Önümüzde durmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecek."