Haber: Atilla Yoğurtçu

Edremit Şehit Meydanı'nda toplanan kadınlar yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca coşkulu slogan atan kadınlara çevreden alkışlarla halk destek verdi. Basın açıklamasının yapılacağı Cumhuriyet Meydanında bekleyen kitleyle buluşan kadınlar adına açıklamayı Fazilet Uysal okudu: 

edremit kadın platformu

Sevgili Kız Kardeşlerim, 

Eşitlik, özgürlük ve şiddetsiz bir yaşam için Türkiye ve dünya genelinde kadınlar olarak bir araya gelme zamanı geldi. Bugünü anmak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak kutlamak, Mirabel Kardeşler'in acı dolu hikayesini hatırlamak için bir fırsattır. 

Mirabel Kardeşler, 25 Kasım 1960'ta Dominik'te diktatörlük güçleri tarafından tecavüz edilerek öldürüldü. Bu trajik olay, kadınların eşitsizlik, şiddet ve baskıya karşı ortak bir duruş sergilediği ve seslerini yükselttiği 25 Kasım'ın sembolü haline geldi. 

Bugün, dünya genelinde yüzbinlerce kadın, "yaşamak istiyoruz" diyerek baskı ve şiddete karşı çıkıyor. Ancak bizler sadece hayatta kalmak değil, insanca yaşamak istiyoruz. 

Türk, Kürt, Alevi, Sünni tüm kadınlar ve LGBTİ+ bireyler olarak 25 Kasım, eşit, özgür bir yaşam için yoksulluk, şiddet ve baskıya karşı birlikte mücadele ettiğimiz bir gündür. Kadın dayanışmasıyla, toplumsal mücadele ve emek mücadelesiyle önemli bir yer tutuyoruz. 

Edremitli Kadınlar olarak, yaşam alanlarımızın talan edilmesine karşı duran, ücretsiz aile işçisi olarak çalışan köylü kadınlar ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı direnen işçi ve emekçi kadınlarla birlikte mücadele ediyoruz. 

Ucuz, güvencesiz çalışma biçimlerine karşı duran kadınlar, adaletsiz uygulamalara karşı grevler ve direnişlerde yer alıyor. Yoksulluk, geçim derdi ve şiddet karşısında susmayacak; insanca yaşamak için mücadele edeceğiz. 

Demokrasinin daraltılmasına, hak ve özgürlüklerin gasp edilmesine karşı çıkıyoruz. İstanbul Sözleşmesi'nin tartışmaya açılması ve imzaların çekilmesi, kadın haklarının gasp edilme çabasının bir göstergesidir. 

Dünya genelindeki kadınlar birçok ortak sorunla karşı karşıya. Filistinli kadınlar ve çocuklar, İsrail siyonistleri tarafından yaşanan vahşetin mağdurları olarak yalnız değildir. Biz, savaş istemiyoruz ve tüm kadınların barış içinde yaşama hakkını savunuyoruz. 

Haklarımızı elimizden alanlara karşı birlik olmalı, mücadele etmeliyiz. Kadınlar kazanacak ve sesimizi duyuracağız. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz, 6284 sayılı yasa uygulansın! 

Eşit, özgür, şiddetsiz ve insanca bir yaşam için birlikte mücadele ederek kazanacağız. Kadınlar kazanacak, katledilen kadınlar için isyanımızdır!