HABER MERKEZİ

Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı (BIRN) Bosna Ofisi’nin yayınladığı özel habere göre Beşli Çete üyesi Cengiz İnşaat, Türkiye’dekine benzer skandallara imza atıyor. Neyra Caferagiç tarafından hazırlanan “Kontratlar, davalar ve cezalar: Cengiz projelerinin Bosna vatandaşlarına ağır bedeli” başlığını taşıyan BIRN özel haberi Cengiz şantiyelerinde tedbir alınmadığı için hayatını kaybeden işçileri, uyulmayan mahkeme kararlarını, doğaya ve yerleşim yerlerine verilen zararı ortaya çıkarıyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında yoğun yağmur ve sele rağmen ara verilmeyen Cengiz İnşaat’ın inşa ettiği otoyolun parçası olan Bosna Nehri üzerindeki köprü alanında gerçekleşen kazada 2 Türk işçi hayatını kaybetti.

YÜKSEK KARLI İHALELER VERİLİYOR

BIRN Bosna Ofisi Editörü Semir Muykiç, dokuz8Haber’e yaptığı açıklamada gerçekleşen ölümlerin Cengiz İnşaat’ın Türk ve Bosnalı işçilere nasıl davrandığı ve Türk şirketinin işyeri güvenliği ve standartları konusunda soru işaretleri oluşturduğunu söyledi. “Ancak, Cengiz İnşaat ve Bosna devlet kurumları ve yargısı bu sorunları ele almak konusunda ilgisiz davranıyor. Bu özel haberde, BIRN şirket aleyhine açılan davaları yakından inceleri ve eski işçiler ve kamu müfettişleri ile görüştü" diyen Muykiç, tüm sıkıntılara ve yaşanan sorunlara rağmen Cengiz İnşaat’ın neredeyse hiçbir yaptırımla karşılaşmadığını, yaşananlara rağmen şirketin yüksek karlı ihaleler almaya devam ettiğini ekledi.

cengiz inşaat bosna hersek

İŞÇİLER PEK ÇOK DAVA AÇTI

Cengiz İnşaat, bu zamana kadar tedbir alınmadığı iddialarını reddediyor ve savcılık soruşturmaları da oldukça yavaş ilerliyor. Ancak BIRN haberinde, hayatını kaybedenlerin çalışma arkadaşları, işçilerin alınmayan tedbirler nedeniyle hayatını kaybettiğini söylüyor. BIRN haberine yorum yapmaktan kaçınan Cengiz İnşaat ise yazılı bir cevap ile en sıkı şekilde iş güvenliği tedbirlerinin alındığını öne sürüyor. BIRN’in mahkeme kayıtlarına dayanan araştırmasına göre Cengiz İnşaat 2012 yılından beri işçilerin güvenliği sağlanmadığını için birçok davaya muhatap oldu ve bugüne kadar sadece 4 davada 120 bin avrodan fazla ceza ödenmesine karar verildi.

CENGİZ İNŞAAT TAZMİNATLARI DA ÖDEMİYOR

BIRN’in görüştüğü iş kazalarında yaralanan işçiler ve avukatları, işçilerin kazandığı on binlerce avroluk tazminatların ise hala Cengiz İnşaat tarafından ödenmediğini söylüyor. BIRN haberi, tazminatını alamayan ve yaralanan işçilerle görüşmesinin yanında aynı zamanda inşaatlar nedeniyle doğaya ve yerleşim alanlarına verilen zararı da konu alıyor. Tüm bu skandallara rağmen Cengiz İnşaat milyonlarca avroluk altyapı projelerini Bosna ve diğer Balkan ülkelerinde devam ediyor.

SİYASİ İLİŞKİLER SAYESİNDE

BIRN’a konuşan uzmanlara göre ise bu durum Türk ve Bosnalı siyasilerin yakın ilişkilerinden kaynaklanıyor. Bosna ve Balkanlarda, büyük altyapı projelerinde siyasi elitlerin son derece etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, bu altyapı projelerinin Türk şirketlerine verilmesinde bu ilişkilerin etkili olduğunun altını çiziyor. Bu iddiaları doğrularcasına, BIRN’in özel haberine Bosnalı siyasetçiler, bakanlıklar ve yetkili devlet kurumları yorum vermekten kaçınırken BIRN gazetecilerinin Cengiz İnşaat’ın şantiyesine girmesine de izin verilmedi.

BIRN’a konuşan Federal Müfettişlik Ofisi ise Bosna’nın yasa ve yönetmeliklerinde cezai yaptırımlarının yetersiz olduğunu ve denetleme yapan kurumların kapasitelerinin düşük olduğunu söylüyor. Siyasi bağları olan ve zayıf Bosna devlet kurumlarını baypas eden Cengiz İnşaat, mahkeme kararları ve tüm skandallara rağmen işçilerin hayatı, Bosna vatandaşlarının maddi kayıpları pahasına tartışmalı otoyol projesine devam ediyor.

cengiz inşaat bosna herkes 2