CHP’nin resmi hesabından AKP’nin bu içeriğini paylaşması ise AKP için bir siyasal iletişim faciasının zirve anı oldu. İstanbul seçiminde Binali Yıldırım’ın gençlerle konuşurken anahtar kelime olarak “kanka”yı kullanması gibi bu video girişimi de ters tepti.

2018 seçimlerinde yaşı tutmazken, önümüzdeki ilk seçimde oy kullanacak seçmen havuzunda CHP 33.5, AKP %24, MHP %6.5, İyi Parti %4.1, HDP %3.9 DEVA %2.7, kararsızım %8.9, protesto oy %7.9, cevap yok %7.5, diğer %0.9 (Metropoll)

Yukarıdaki veriler AKP’nin canhıraş bir siyasal iletişim ile gençlere ulaşma çabasını açıklıyor. Çok daha derin krizleri siyasal iletişim yoluyla çözmeye çalışmak, işe yarayacağını düşünmek başlı başına bir çaresizlik göstergesi.

Bunun en güncel örneği AKP’nin resmi Twitter hesabından yayınlanan “Yalan Üretim Merkezi” isimli animasyon film. Söz konusu animasyonda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Sözcüsü Faik Öztrak, yalan makinaları üreten çılgın bir profesör rehberliğinde gerçekleri nasıl çarpıtacaklarını konuşuyor. Videonun sonunda da CHP’nin “128 Milyar Dolar Nerede” kampanyasına vurgu var.

Soruya mantıklı cevaplar verildiği iddiasıyla birlikte CHP’nin cevaplarla ilgilenmediği vurgulanıyor. Video yayınlandıktan sonra Twitter’da 113 bin “128 Milyar Dolar Nerede” tweeti atıldı. “Yalan Üretim Merkezi” başlıklı video ile ilgili atılan tweet sayısı ise 13.6 bin.

CHP’nin resmi hesabından AKP’nin bu içeriğini paylaşması ise AKP için bir siyasal iletişim faciasının zirve anı oldu. İstanbul seçiminde Binali Yıldırım’ın gençlerle konuşurken anahtar kelime olarak “kanka”yı kullanması gibi bu video girişimi de ters tepti. Genç işsizliği, yüksek enflasyon, yüksek kur ve yüksek faiz sarmalı devam ederken iktidarın gençler ile kültürel kopuşu hızlanıyor. Şu an gençlerin kendi ülkelerinde iyi yaşamalarının, başka ülkeler görmelerinin ve teknolojiye ulaşmalarının önünde bir engel bu iktidar; durum böyle olduğu sürece de her siyasal iletişim çabası ters tepecektir.

Yine de içeriği ısrarla görmezden gelen bu biçimciliği tebrik etmek gerek, çünkü siyasal iletişimin nasıl yapılmayacağı konusunda ortaya muazzam bir örnek çıktı. Videoda içeriğin önemsenmediği o kadar açık ki, örneğin 128 milyar doların akibeti konusunda İlhan Kesici’nin verdiği cevaptan bahsediliyor; Google’da 1 dakikayı geçmeyen bir arama sonucunda İlhan Kesici’nin “Bu konuda Berat Albayrak açıklama yapmalı” sözlerine ulaşabiliyorsunuz. Yani aslında bu videoyla gençlere söylenen şu; “Çizgi film yaptık siz seversiniz, ne söylendiğine de fazla takılmayın zaten anlamazsınız.”

Verili durumda dünyadaki bir çok imkandan yararlanamayan, bu nedenle de iktidara öfkesi büyüyen gençlerin zekasını da küçümseyen bir içerik bu öfkeyi büyütmenin araçlarından biri oldu.

Buradan siyasetle ve siyasal iletişimle uğraşan herkes için çıkarılması gereken dersler var. Rap müzik, online oyunlar, animasyon içerikler, Twitch, Twitter ya da gençlere ulaşmak için kullanılacak tüm yöntemler, mecralar, araçlar ülkedeki bağlamdan kopuk olduğunda gençlerin size olan öfkesini büyütmek dışında hiçbir işe yaramaz.