Vücudun ihtiyaç duyduğu şekilde bir beslenme tarzı oluşturmak, yaşam kalitesi üzerinde oldukça etkilidir. Sağlıklı bir beslenme tarzı oluşturmak için de öncelikle vücudun tanınması ve ona göre hareket edilmesi gerekir. Bu nedenle herkesin ihtiyacına yönelik olarak farklı bir beslenme şekli oluşturulur. Bu beslenme şekillerinden biri de ketojenik diyet olarak anılan besleme şeklidir. Keto diyeti adıyla da bilinen ketojenik diyet, düşük karbonhidrat tüketimine dayalı olarak yağ yakma amacı taşıyan bir diyet türüdür.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet, beslenme programının büyük bir kısmını yağların oluşturduğu, karbonhidrat ve protein tüketiminin kısıtlı olarak gerçekleştirildiği bir diyet türüdür. Karbonhidrat, metabolizmanın başlıca enerji kaynağı konumundadır. Bu beslenme şekli ile karbonhidrat tüketimi aza indirilir ve vücut enerji sağlamak için yağ ve protein kullanımı gerçekleştirir. Böylelikle de vücudun enerjisi yağlar tarafından sağlanmış olur ve yağ yakımı meydana gelir. Ketojenik diyet, fiziksel olarak ihtiyaç duymuş olduğun şekle bağlı olarak standart, yüksek proteinli ya da döngüsel gibi türlere ayrılır.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Beslenme şeklin sağlığın ve hayat kaliten üzerinde doğrudan bir etki yaratır. Bu nedenle ketojenik diyet programından sağlıklı sonuç alabilmen için bir diyetisyen kontrolünde ilerlemen gerekir. Bu beslenme süreci diyetisyenin belirlediği süreye bağlı olarak 7 günlük ketojenik diyet listesi ya da 21 günlük ketojenik diyet listesi gibi programlar halinde oluşturulabilir.

Ketojenik diyet listesi hazırlanırken, günlük karbonhidrat tüketiminin 50 gramı aşmayacak şekilde oluşturulması gerekir. Bu nedenle de ketojenik beslenme süreci boyunca yüksek karbonhidrat oranına sahip olan besinlerden uzak durman çok önemlidir. Ketojenik diyet programı ile birlikte vücudunun ihtiyaç duyduğu miktardan fazla, kontrolsüz bir şeklide gerçekleştirilen şeker tüketiminin önüne geçilir ve işlenmiş gıda tüketimi en aza indirilir. Bundan dolayı da sivilce ya da akne gibi çeşitli cilt sorunları üzerinde de olumlu bir etki oluşturduğu söylenebilir. Bu gibi noktalara dikkat edilerek oluşturulan ketojenik diyet programında, kontrollü beslenme düzeni ile iştahının azalması sağlanır. İştah azalmasına bağlı olarak da kilo kaybı meydana gelir. Tüm bunlarla birlikte, oluşturulan beslenme programı ile kan şekeri üzerinde de bir denge sağlanır. Kan şekeri üzerinde sağlanan denge ile fiziksel performans oranında bir artış meydana gelir. Aynı zamanda odaklanma performansını artıran bir etki de söz konusudur.

Ketojenik Diyet Sırasında Tüketebileceğin Gıdalar Nelerdir?

  • Düşük karbonhidrat oranına sahip olan sebze çeşitleri (Biber, domates, soğan vb.)

  • Kuruyemiş çeşitleri (ceviz, badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık vb.)

  • Meyve çeşitleri (yaban mersini, karadut, frambuaz, böğürtlen, avokado vb.)

  • Peynir çeşitleri (beyaz peynir, tulum peyniri, kaşar peynir, mozzarella vb.)

  • Et ürünleri (kırmızı et, beyaz et, tavuk eti)

  • Çeşniler (tuz, karabiber, kırmızıbiber, kekik vb.)

  • Omega 3 içeren büyük yumurtalar

  • Yağlar (başta zeytinyağı olmak üzere sağlıklı bitkisel yağlar, katkısız tereyağı gibi katı yağlar)

Ketojenik Diyet Sırasında Uzak Durman Gereken Gıdalar Nelerdir?

  • Buğday bazlı ürünler (pirinç, bulgur, makarna vb.)

  • Şekerli yiyecek ve içecek çeşitleri (dondurma, kek, meyve suyu, meyveli soda, kola, şekerli çay, şekerli kahve vb.)

  • Alkollü İçecekler

  • Meyveler (karbonhidrat içeriğine bağlı olarak serbest olarak belirtilen meyveler hariç)

  • Kök Sebzeler (havuç, patates)

  • Baklagiller (nohut, mercimek, barbunya, bezelye vb.)

  • Soslar (ketçap, mayonez vb.)

Eğer sen de vücudunun ihtiyacına ve ketojenik diyete yönelik sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak istiyorsan aradığın ürünleri Juico'da bulabilirsin. Şimdi Juico'yu ziyaret ederek aradığın ürünleri kolayca keşfedebilir ve güvenli bir alışveriş gerçekleştirerek sahip olabilirsin.