Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yarın için Bartın, Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Düzce, Sinop'un iç kesimleri ile Samsun ve Ordu çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü yağış olacağını açıkladı. Vatandaşları sel ve su baskınlarına karşı uyardı.

AFAD, Kastamonu'nun İnebolu, Bozkurt, Abana, Çatalzeytin, Küre, Pınarbaşı, Şenpazar, Cide, Karabük'ün Merkez, Ovacık, Safranbolu, Zonguldak'ın Devrek, Gökçebey, Bartın'ın Merkez ve Sinop'un Ayancık ilçeleri için yüksek riskli sel uyarısı yaptı.

UYARI VERİLEN İLLER

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarılara göre, Kastamonu, Sinop, Bartın, Karabük, Düzce ve Zonguldak illerine kırmızı uyarı verildi.

Sakarya, Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Çorum, Yozgat, Tokat, Amasya, Samsun illerine ise turuncu uyarı verildi.

İstanbul, Kocaeli, Bursa, Bilecik, Ankara ve Sivas ve Ordu illerine ise sarı uyarı verildi.

EKİPLER HAZIR

AFAD, Batı Karadeniz'de kırmızı uyarı verilen Kastamonu, Sinop, Bartın, Karabük, Zonguldak ve Düzce illerinde 4 bin 684 personel, 899 araç/ekipman, 3 hava aracı, 7 mobil istasyonu ve 1 mobil koordinasyon tırının teyakkuzda bekletildiğini açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgede 254 araç ve 1929 sağlık personeli görevlendirildiğini duyurdu. Sahil Güvenlik Komutanlığı, sel felaketi nedeniyle mahsur kalan vatandaşların tahliyesi için çalışmaların aralıksız sürdüğünü bildirdi.

HASAR BÜYÜK

- Kastamonu Bozkurt'ta geçtiğimiz sene yaşanan selde 65 kişinin öldüğü ve 8 kişinin kaybolduğu Ezine Çayı sağanak nedeniyle taştı. Köprüler yıkılırken, bazı yollar ulaşıma kapandı. Çayın çevresindeki evlerin zemin ve birinci katları, risk nedeniyle boşaltıldı.

- Kastamonu'da gece yeniden başlayan sağanak nedeniyle Karasu Çayı taştı. Kastamonu-Ankara kara yolunun Çatören mevkisinde bir şerit çöktü.

- Kastamonu'nun İnebolu ve Çatalzeytin ilçelerinde sağanak yağış nedeniyle çayların su seviyesi yükseldi, bazı yollar sular altında kaldı, geçici köprüler zarar gördü. Kastamonu'nun İnebolu ilçesine bağlı Yunus köyünde sel nedeniyle evinde mahsur kalan felçli Mustafa Çelik kurtarıldı. Çelik, Doğanyurt Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

- Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde aşırı yağışların neden olduğu selde köy camisi ve minaresinin yıkıldı.

- Sinop Türkeli'de sağanağın ardından denizde hortum oluştu. Hortum, tonlarca su kütlesini havaya kaldırarak çevirdi. Yaklaşık 10 dakika süren hortum karaya ulaşmadan etkisini yitirdi.

- Sinop Türkeli'de dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağış taşkınlara yol açtı. 2021 yılındaki sel felaketinde yıkılan köprülerin yerine yapılan geçici köprüler ulaşıma kapandı.

- Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kırmızı kodlu uyarı verdiği Sinop'ta Ayancık ilçesine bağlı Babaçay ve Zaviye köyleri geçici olarak tahliye edildi.

- Bartın'da şiddetini artıran yağış nedeniyle Bartın-Kozcağız yolu, Kozcağız Irmağı'nın taşması sonucu ulaşıma kapandı. Yolun kapatılmasından hemen önce güzergaha giren bazı araçlar mahsur kaldı. İtfaiye ekipleri, iş makineleriyle araçlarında mahsur kalan kişileri tahliye etti.

- Karabük Yenice'de ilçe merkezinden geçen İncedere Çayı aşırı yağışların etkisi ile taştı, iş yerlerini su bastı. Yenice merkez ve köylerinde çay kenarına yakın evi bulunan vatandaşlar tahliye edildi.

- Zonguldak Devrek'te Çaydeğirmeni beldesinde gece başlayan sağanak yaşamı olumsuz etkiledi. Bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla evlerini temizlemeye çalışırken Karayolları ekipleri de bölgede önlem aldı.