Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,  ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bugün Malatya Doğanşehir’de basın açıklaması yaptı. Kirişci’nin açıklama sırasında artçı bir deprem oldu.

Bakan Kurum, 10 ilde 577 bin 689 bina incelendiğini belirterek, şunları söyledi:

“10 BİN 233 BİNA ACİL YIKILACAK"

 2 milyon 665 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. Bunlardan 56 bin 80 binayı acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespitini yaptık. Bu da 292 bin 122 bağımsız bölüme denk geliyor. Malatya’mızda acil yıkılacak ve ağır hasarlı 194 bin 685 bağımsız bölümden oluşan yine 39 bin 311 binanın tespitini yaptık ve 48 bin 622 bin bağımsız bölüm acil yıkılacak ağır hasarlı ve yıkık olarak tespit edildi. Malatya’da 10 bin 233 bina bu kapsamda acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildi, yapılan 194 bin 885 bağımsız bölüm incelemesinden sonra.

MERA VE ORMAN VASFINI YİTİRMİŞ ALANLARDA ETÜT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

 Yeni afet konutların ilişkin TOKİ ile yapmış olduğumuz binalarda 81 şehrimizde bugüne kadar 1 milyon 180 bin konut ürettik. Konutlarımızın hepsi sapasağlam ayaktadır. 1 milyon 180 bin konutumuz sapasağlam ayaktadır. Bu konutların yapımına ilişkin, ilgili tüm bakanlıklarımızla yürütüyoruz. Tarım bakanlığımız bu konuda atıl, sağlam olduğunu tespit ettiğimiz mera arazilerine ilişkin yine orman vasfına olan ama orman olmayan alanlara ilişkin tüm etütleri bakanlığımız ile birlikte uyum içerisinde yürütüyoruz ve şehri en doğru en sağlam yere kurabileceğimizi istişare etmek gerekli zemin etütleri incelemeleri yapmak suretiyle yeni yerleşim alanlarının kararlarını veriyoruz ve inşa edeceğimiz 10 ilimizde eş zamanlı olarak süreci yürütüyoruz.”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin açıklaması esnasında bir artçı deprem yaşandı. Kirişci ise şunları söyledi:

“Halihazırda yıkılan ve ağır hasar gören büyükbaş işletme sayısı Doğanşehir’de 601 adet. Malatya genelinde bin 462 olduğunu ifade ettiğimizde yüzde 40’na neredeyse tekabül eden bir kayıp burada yaşandı. Telef olan büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı Doğanşehir’de 5 bin 600 bin civarında. Bu da Malatya’nın genelinde 7 bin 219 olarak dikkate alındığında yine Doğanşehir’in ne kadar büyük bir kayıpla karşı karşıya olduğunu rahatlıkla ifade edebilir. 101 ton ve 14 milyon yavru balık bu deprem nedeniyle zayi olmuştur. Barajlar konusunda erekli incelemeleri sürdürüyoruz. Sultansuyu Barajı’nın kretlerinde oluşan çatlak nedeniyle sızıntı oluşturmasa, risk oluşturmasa dahi bunun tahliyesini öngördük. Karakaya barajına da su akışını başlattık. 10 ilimizde eter alan 110 barajla ilgili hiçbir problemimizin olmadığını ifade etmek isterim.”