Anayasa Mahkemesi, 2015 yılında Cizre’de sokakta oynarken polis kurşunuyla yaşamını yitiren Nihat Kazanhan’ın ölümü davasında sanık polise uygulanan haksız tahrik indiriminin yaşam hakkı ihlali olduğuna ilişkin kararının gerekçesini açıkladı.

Mahkeme kararında, “Olayda haksız tahrik indirimi uygulamak Anayasal güvence ile hiçbir şekilde bağdaşmaz” dedi.

Nihat Kazanhan, 14 Ocak 2015’te okul çıkışında sokakta arkadaşlarıyla oynarken, evlerinin yakınındaki karakol önünde bekleyen zırhlı polis aracından açılan ateşle yaşamını yitirmişti. O dönemde siyasi tartışmalara da neden olan olaydan sonra açılan dava sonunda, polis ekibinde yer alan özel harekat polisleri hakkında dava açılmış, polislerden Mehmet Nurbaki Göçmez olası kastla insan öldürme suçundan 16 yıl hapse mahkum edilmişti.

Yargılamayı yapan Cizre Ağır Ceza Mahkemesi, başka bir ilden geçici görevle gelen özel harekat ekibinde yer alan Göçmez’i önce 16 yıl hapsi mahkum etmiş, ardından da “haksız tahrik indirimi” uygulayarak cezayı 13 yıl 4 aya düşürmüştü.

Ağır Ceza Mahkemesi, o dönemde bölgede yaşanan olaylar nedeniyle polisin sürekli teyakkuzda olduğunu, çocukların attığı ileri sürülen taş nedeniyle de sanık polisin haksız tahrik altında bu suçu işlediğini belirtmişti.

Kararın bu haliyle Yargıtay tarafından onanmasından sonra Nihat Kazanhan’ın annesi Ayşe ve babası Mehmet Emin Kazanhan, çocuklarının yaşam hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuşlardı.

7 AY SONRA GEREKÇE

Anayasa Mahkemesi 25 Mayıs 2022’de başvuruyu incelemiş ve olayda haksız tahrik indirimi uygulanamayacağına, bu indirimin yapılmasının yaşam hakkı ihlali olduğuna karar vermişti.

Yargılamanın yenilenmesine ve Kazanhan’ın anne - babasına 90 bin TL tazminat ödenmesine karar veren Yüksek Mahkeme’nin bu kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Mahkeme’nin gerekçeli kararında, sanık polis Mehmet Nurbaki Göçmez’in hukuka aykırı bir şekilde silah kullandığı ve böylelikle ölüme neden olduğu belirtilirken, bu olayda haksız tahrik indirimi uygulanmasının benzer olaylara karşı caydırıcı olmayacağı kaydedildi. Kararda, “Verilen ceza, hiçbir şekilde yasal güvence altındaki yaşam hakkı ile bağdaşmaz” denildi.

Bu aşamadan sonra Nihat Kazanhan’ın ölümü davası Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülecek.