Zamların düşen alım gücüyle yok olduğu, kayıtlı işçilerin neredeyse yarısının asgari ücret karşılığında çalıştığı bir dönemde asgari ücrete yapılacak zam merak konusu.

OCAK AYINDA BELLİ OLACAK

2022 asgari ücretin belirlenmesinde  aralık ayı enflasyon oranı belirleyici kriter olacak. Yaklaşık 8 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücret 2022 ocak ayı ile birlikte belli olacak.

SON 5 YILDA ASGARİ ÜCRET DOLAR KARŞISINDA ERİDİ

2016 başında net asgari ücret 445 dolara karşılık gelirken 2020’de 390 dolara kadar gerilemişti. 2021 yılı için belirlenen net 2 bin 826 olan asgari ücret ise yılın başında yaklaşık 381 dolarken şu an yaklaşık 288 dolar. Net 2 bin 826 lira olarak hesaplanan asgari ücretin yeni yılda en az 3 bin 500 lira, en çok 4 bin 500 lira aralığında belirlenebileceğini varsayılıyor. 

HER YIL ERİDİ

2021’e girerken asgari ücret yüzde 21.56 artarak, 2.325 liradan, 2.826 liraya 501 liraya çıkmıştı. 2020’ye girerken yüzde 15.03 artan asgari ücret 2.021 liradan 2.325 liraya yükselmiş ve 304 lira artmıştı. 2019’a girerken ise yüzde 26.06 artan asgari ücret: 1.603 liradan 2.021 liraya çıkmış ve 418 lira artmıştı. 

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLUR?

2021 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına geçtiğimiz yıl 5 Aralık'ta başlamıştı. İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan komisyon yeni ücrete yıl sonunda yapılan görüşmeler ile karar verecek. 4 kez yapılan toplantı sonrası asgari ücret netlik kazanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu önümüzdeki ay toplanacak.

"ENFLASYON KARŞISINDA EMEĞİ KORUYACAK BİR ASGARİ ÜCRET"

Asgari ücret hakkında açıklamalarda bulunan AKP'li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz." dedi. Asgari ücret tespitine ilişkin farklı işletme düzeylerinde ve sokakta bir üniversite aracılığıyla kamuoyu araştırması yapıldığını ifade eden Bilgin, meslek gruplarının beklentilerinin tespit edileceğini ve araştırmanın sonuçlarının da kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

DİSK: "BÜYÜMEDEN PAYINI ALAN BİR ASGARİ ÜCRET OLMALI"

2022 yılı için asgari ücretle ilgili rakam önerisini kasım ayı ortasında açıklayacaklarını söyleyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "AKP'nin izlediği politika sonucunda dolar karşısında sürekli değer kaybeden bir Türk Lirası var. Mutlaka büyümeden, milli gelir artışından payını alan bir asgari ücret olmalı" dedi.

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU (TİSK): ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu, 2022'de geçerli olacak asgari ücretle ilgili, "Çalışma hayatının paydaşları, işçi, işveren ve kamu olarak ortak akılla hareket ederek tüm tarafların refahını koruyacak bir asgari ücret için çalışmalarımız devam ediyor. "Bu sene asgari ücret için gerek küresel enflasyon, gerek ülkemizin rekabetçiliğini etkileyen diğer faktörler de değerlendirilerek optimal ve akılcı seviyede uzlaşı sağlayacağımıza inancımız tam." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRK-İŞ: İŞÇİLERİN GELİR VERGİSİ ORANLARI DÜŞÜRÜLSÜN

Türk-İş Konfederasyonu, net ücreti 4 bin lira olan bir işçinin haziranda yüzde 20'lik, aralıkta ise yüzde 27'lik vergi dilimlerine girdiğini hatırlatan TÜRK-İş, "Yılın ilk beş ayında net 4 bin lira ücret geliri elde eden işçinin ücreti mayısta net 3 bin 868 liraya, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında net 3 bin 778 liraya, aralıkta ise 3 bin 761 liraya düşüyor. Bu nedenle işçi yılın toplamı itibarıyla yüzde 20'lik ve yüzde 27'lik vergi dilimlerine dahil olduğu için net 1479 lira gelir kaybına uğruyor. Söz konusu gelir kaybı daha yüksek ücret alan çalışanlar için geçerli olduğu gibi, asgari ücret alan evli ve çocuklu çalışanlar için de geçerli" açıklamasında bulundu.

AKP: "EN ÜST SEVİYEDE BELİRLENEN BİR ZAM"

Asgari ücret hakkında açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan "19 yıllık dönemde ortaya koymuş olduğumuz asgari ücret zammının en üst seviyede belirlendiği bir zam olacağını buradan ifade edebilirim" ifadelerini kullandı ve şöyle konuştu:

"Bugüne kadar ortalama olarak enflasyon artışının yaklaşık yüzde 50 üzerinde asgari ücrette zamla bugüne kadar getirmişiz. 2002’den bugüne kadar asgari ücret ne kadar, enflasyon ne kadar bu dikkate alındığı zaman yıllık enflasyon ortalaması yüzde 10 ise yüzde 15, yüzde 15 ise yüzde 22 buçuk-23 oranında biz zam yaparak getirmişiz. Biliyorsunuz asgari ücret komisyonu toplandığı zaman bu noktada bir taraftan bakanlık, sendikalar TÜİK’in verileri ve bütün emtia fiyatlarındaki değişiklik dikkate alınarak masaya yatırılıyor. Bu noktada vatandaşın refahını artıracak, kur karşısında erozyonu ortadan kaldıracak bir rakam olacaktır. Orada da görülecektir ki inanın belki de, 2002’den bugüne kadar AK Parti hükümetlerinin enflasyonun yüzde 50 üzerinde zam verdiğini az önce ifade ettim. Buradan elde edebileceğimiz sonuç şudur, inşallah 19 yıllık dönemde ortaya koymuş olduğumuz asgari ücret zammının en üst seviyede belirlendiği bir zam olacağını buradan ifade edebilirim."

CHP: ASGARİ ÜCRETLİDEN VERGİ KESİNTİSİNE SON VERİLSİN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İktidar olduğumuzda asgari ücret üzerinden asla ama asla vergi almayacağız" açıklamasında bulunmuştu Öte yandan pek çok ilde eş zamanlı eylem yapan CHP üyeleri de "Yıllardır bekletilen kanun tekliflerimiz meclise getirilsin ve asgari ücretliden vergi kesintisine son verilsin. Asgari ücret en azından yeni yıla kadar 3 bin 577 TL seviyesine getirilsin" açıklamasında bulunmuştu.

MHP: GELİR DAĞILIMINDAKİ EŞİTSİZLİK AZALTILSIN

Asgari ücretle ilgili açıklamada bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, "İnşallah vatandaşlarımızı memnun edecek, piyasa koşullarında vatandaşlarımızın elini güçlendirecek ve gelir dağılımındaki eşitsizliği azaltacak ve katkı sağlayacak gayretlerin de nihayete erdirilmesini hepimiz umut ediyoruz" dedi.

HDP: "ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF NET 5 BİN TL OLSUN"

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Asgari Ücret vergiden muaf net 5 bin TL olsun istiyoruz. Ama bu vicdansızlar yurttaşlarımızı açlık sınırının bile altında bir ücrete mahkûm ediyorlar” açıklamasını yaptı.