Haber | Cesim İlhani 

Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, mart ayı başında yaptıkları İstanbul seçimi anketini dokuz8HABER’e değerlendirdi.

Roj Girasun, yaptıkları anket çalışmasına göre 31 Mart seçiminde DEM Parti seçmeninin çeşitlik gerekçelerle CHP adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceğini söyledi.

Anket çalışmasına göre İmamoğlu’nun önde olduğunu kaydeden Girasun, Demirtaş’ın DEM Parti adayı Meral Danış Beştaş’a destek açıklaması yapması durumunda tablonun İmamoğlu aleyhine dönebileceğini belirtti.

Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun şunları söyledi:

“DEM Parti son genel seçimde 8.13 civarında oy almıştı. Eğer bu oyunun tamamını alması veya oylarını yükseltmesi durumunda İmamoğlu’nun seçimi kazanma ihtimali yok gibi bir durum. Ama bizim yaptığımız kamuoyu araştırmasına göre yarın seçim olursa 14 Mayıs’ta DEM Parti’ye oy verenlerin yüzde 50’ye yakını İmamoğlu’nu destekleyeceğini görüyoruz.”

DEM Partili seçmenin İmamoğlu’nu destekleme sebebini şu şekilde sıralıyor?

“Bunun 3 sebebi bulunuyor. Birincisi Başak Demirtaş’ın adayı gösterilmeyişi ve sonrasında parti oylarını yükseltecek bir aday çıkarmaması. Çünkü Başak Demirtaş’ın aday gösterilmedikten sonra, ortaya çıkan her aday zayıf aday görüntüsü veriyor. DEM Parti’nin oylarını maksimize edecek aday Başak Demirtaş’tı. O da aday gösterilmedi. İkincisi; İmamoğlu’nun Kürtlere yönelik verdiği olumlu mesajlar, üçüncüsü; DEM Parti’nin İstanbul’da bazı ilçelerde kendi adayını çıkarmayarak ‘kent uzlaşısı’ adı altında CHP ile ortak adayı destekleyecek olması durumu DEM Parti seçmeninin büyük şehirde de CHP adayı olan İmamoğlu’nu desteklemesini kolaylaştırıyor. Bir diğer neden ise iktidarın DEM Parti seçmenini ikna edecek yeni politikayla gelememesidir.”

AKP’ye karşı olmak veya İmamoğlu’na destek vermek DEM Parti seçmeni için seküler veya muhafazakar olmasının önemli olmadığını kaydeden Girasun, “Elbette DEM Parti’nin İstanbul seçmeninde seküler veya muhafazakarlar diye ayrı gruplar var. AK Parti karşıtlığında seküler ve muhafazakârlık seçmen için belirleyici değildir. Bu aynı zamanda İmamoğlu’nu desteklemede de bir tercih değildir, sadece DEM Parti’nin Kürt seçmeni olması yeterlidir” dedi.   

Ankete göre İmamoğlu’nun önde olduğunu vurgulayan Girasun, “Araştırmamıza göre İmamoğlu önde görülüyor. Ama bu fark kapanmayacak bir fark değil. Seçim öncesinde Selahattin Demirtaş’ın Meral Danış Beştaş’a güçlü bir destek açıklaması yapması durumunda tablo İmamoğlu aleyhine dönüşebilir. Bence seçimin büyük belirleyici gücü Demirtaş’tır” şeklinde konuştu.