Haber: Sabri Kırdar
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarına yönelik tepkiler büyüyor. Kamu emekçilerinin ardından emekliler de sokağa çıktı. Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şubesi’nin çağrısıyla Attalos Anıtı önünde bir araya gelen emekliler, TÜİK’i ve açıklanan enflasyon oranlarını protesto etti.
Eylemde konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, açıklanan enflasyonun gerçeklerle örtüşmediğini belirterek, "Kira oranının yüzde 45 olduğu bir yerde enflasyonun yüzde 35 açıklanması inandırıcı değil. TÜİK, güvenilirliğini tamamen yitirmiştir. Emekçiler için yok hükmündedir." dedi.
Genel Başkanın ardından Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ferzan Sarsılmaz basın açıklamasını okudu. Açıklamada, emekli maaşlarında yaşanan kayıpların telafisi ve Temmuz ayında yapılacak artışların, kök maaş üzerinden değil, elde edilen aylıklar üzerinden yapılması gerektiği vurgulandı.
“Emekliye Atılan Büyük Kazık”
Sarsılmaz, mevcut emeklilik sisteminin adaletsizliğine dikkat çekerek, emekli aylıklarının geçmiş dönemlerde alınan maaş ortalamasına göre değil, son maaş üzerinden güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Emeklilerin büyümeden aldığı payın düşürüldüğünü ve düşük kök maaşlara yapılan hazine yardımlarının yetersiz kaldığını belirtti.
"Bugün açlık sınırının yarısından çok daha az kök maaş rezaletinin nedeni, emekliye atılan kazığın sonucudur. Emekliler, sebzeyi taneyle, karpuzu dilimle almak zorunda kalıyor; ekmek bile alamaz hale geldiler." ifadeleriyle emeklilerin yaşadığı yoksulluğa dikkat çekildi.
“TÜİK Başkanını Semt Pazarına Davet Ediyoruz”
Açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile TÜİK Başkanı semt pazarlarını gezmeye davet edilerek, "Halkın içine çıkabilecek cesaretleri var mı? Emeklilerin çektiği sefaletin bir parçası olduklarını savunabilecekler mi?" diye soruldu.
“Yüzdelik Zamlarla Çare Olunamaz”
Emeklilerin kök maaş üzerinden değil, net alınan maaş üzerinden artış talep ettikleri belirtilirken, yüzdelik zamlarla sorunun çözülemeyeceği vurgulandı. En düşük emekli maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesi gerektiği önerildi.
“Çare Biziz”
Açıklamanın sonunda, "Emekliler bu sefaleti hak etmiyor. Yüzde 10’luk en yoksul kesimin üçte birinden fazlası emekli. Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye’de emeklilere ayrılan pay utanç verici seviyede. Bu tabloyu değiştirecek olan örgütlü mücadelemizdir. Çare biziz." denildi.