Gaziantep’te Sırma Halı işçilerinin gerçekleştirdiği eylemde yaptığı konuşma gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, sevk edildiği sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Türkmen, cezaevine nakledildiği sırada Sırma Halı bünyesinde çalışan işçilerin yalnız bırakılmaması yönünde çağrıda bulundu.

BİRTEK-SEN tarafından paylaşılan bilgilere göre, işçilerin eylemi sırasında yaptığı konuşma nedeniyle dün gözaltına alınan Türkmen, emniyetteki ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Cumhuriyet savcılığı tarafından "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla tutuklanması talebiyle sulh ceza hakimliğine gönderilen Türkmen, buradaki sorgusunun ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Türkmen’in gözaltına alınmasına dayanak olarak, Sırma Halı işçilerinin geçtiğimiz günlerde Balıklı Meydanı’nda düzenlediği basın açıklamasındaki ifadeleri gösterildi.

SIRMA HALI İŞÇİLERİNE DESTEK ÇAĞRISI

Tutuklama kararının ardından adliyeden jandarma eşliğinde çıkarılan Türkmen, “Sırma Halı işçilerini yalnız bırakmayın. Herkesi Sırma Halı işçilerine destek vermeye çağırıyorum. Onların patronlarının şikayetiyle alındım, bu patronun emriyle yapılmıştır" şeklinde konuştu. Adliyede Türkmen’e destek vermek amacıyla toplanan grup ise “Mehmet Türkmen yalnız değildir” sloganları attı.

BİRTEK-SEN’in sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, kararın hukuksuz olduğu savunularak şu ifadelere yer verildi:

"Katilleri, hırsızları, işçiyi öldürenleri yargılamayanlar Genel Başkanımız Mehmet Türkmen’i mahkeme çıkışında kelepçe ile götürdü. Savcılığın değil, bizzat Hanifi Şireci tarafından, patron tarafından verilmiş bir karardır. Genel Başkanımızın da çağrısı ile bütün işçi emekçileri Sırma Halı işçileri ile, Mehmet Türkmen ile dayanışmaya çağırıyoruz. Bu hukuksuzluğa bir an önce son verilsin. Mehmet Türkmen serbest bırakılsın."

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Sırma Halı fabrikasında çalışan yaklaşık 400 işçi, maaşlarının geç yatırılması ve zam farklarının ödenmemesi gerekçesiyle iş bırakma eylemi başlatmıştı. Bu eylemler kapsamında Balıklı Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenlenmişti.

Türkmen, söz konusu basın açıklamasında ayrıca şunları kaydetti:

"Bu ülkeyi, bu kenti yönetenler ve onlarla iş birliği yapan patronlar, ramazan başından beri hayırseverlikleri ile övünüyorlar. Ülkeyi yönetenler, her gün yoksulların yer sofralarında oturma pozu veriyorlar. Onları Sırma Halı işçilerinin sofralarına çağırıyoruz. O sofralara oturanlar, işçiyi kuru ekmeğe muhtaç edenlerdir. İşçiler aylardır maaşlarını düzenli alamıyorlar. Fazlasını değil, sadece maaşlarının zamanında yatırılmasını istiyorlar. Karşılığında tehdit mesajları alıyorlar. İşçiler bir gün fatura ödemese üstüne faiz geliyor ama işçiye geç ödenen para aynı para. Bu ülkeyi var edenler, sırtında taşıyanlar, fabrikalarda çalışan işçilerdir. Haksızlığa karşı sesini duyurmak için toplanıyor, ama etrafında yüzlerce polis oluyor. Neden işçiler basın açıklaması veya yürüyüş yapmak istediğinde, önüne bu kadar polis diziliyor? Barikatları işçilere değil, patronlara kurun. Bu öfke birikiyor. Bu adaletsizliğe her gün yenilerini ekleyerek, işçilerin yüreğinde öfke ve isyan biriktiriyorsunuz. Yapmayın, altında kalırsınız. İşçinin mesai ve zam farklarını bir an önce ödeyin. İşçileri tehdit etmekten vazgeçin. İşçileri insan yerine koymayı öğrenin."