Kamuoyunda Roe v Wade (Roe, Wade'e karşı) adıyla bilinen mahkeme kararı, 1973'te alınmıştı. Kararın iptali milyonlarca kadının yasal yollarla kürtaj yaptırma hakkını elinden alıyor.

EYALETLERİN YARISI YASAKLAYABİLİR

Mahkemenin kararı, kürtaj üzerindeki sınırlamaların artırılması ya da kürtajın tamamen yasaklanmasını isteyen Cumhuriyetçi Parti ve muhafazakarkanat açısından bir zafer olarak görülüyor.

Kararın ardından her eyalet kürtaj konusunda kendi yasaklarını getirebilir. Eyaletlerin yarısının kürtaja yeni sınırlamalar getirmesi ya da tümden yasaklamaya teşebbüs etmesi bekleniyor.

KARŞI OLANLAR, OLMAYANLAR

Daha önce 13 eyalet, kararın ardından otomatik olarak kürtajın yasaklanmasını öngörecek kanunların hayata geçmesini kabul etmişti. Bu durum, ABD genelinde 36 milyondan fazla kadını etkiliyor.

California, Michigan ve New Mexico gibi Demokrat'ların elinde olan bazı eyaletlerin valileri ise mahkeme kararı ne olursa olsun yasal kürtaja erişimin devam edeceğini açıklamışlardı.

KÜRTAJ DAVASI

1973'te görülen davada, Yüksek Mahkeme'de yediye karşı iki oyla bir kadının gebeliğine son verme hakkının anayasa tarafından güvence altına alınmıştı. Karar, ABD'li kadınların gebeliklerinin ilk 3 ayında kürtaj olmalarına hak tanıyordu. İkinci 3 aylık dönem için ise bazı sınırlamalar getiriyordu