Haber: Çetin Sak

Mardin'in Artuklu ilçesinde ikamet eden İpek, yaz-kış aylarında ayakkabı boyacılığı mesleğini icra ederek ailesinin geçimini sağlıyor.

İpek bu mesleği dayımdan öğrendim 10 yaşındayken başladım ve halen devam ediyorum diyen ipek, “Bazen şartlar beni çok zorluyor, özellikle kış aylarında hava yağışlı olduğu için ayakkabı boyamak sağlıklı olmaz onun için kış aylarında iş çıkmıyor" şeklinde ifade etti.

Her gün sabahın erken saatlerinde evinden çıkarak işe koyulan Çağlar, herhangi bir dinlenme ve izin günü de bulamıyor. Ayrıca uzun zamandır iş sahibi olabilmek için İŞKUR'a ismini kaydettiğini ancak isminin listede çıkmadığını vurguladı.

“Cumartesi günleri eski Mardin’de çalışıyorum”

Cumartesi günleri Hristiyanların ibadet günü olduğu için Kiliseye gidiyorlar, bende hep kapıda bekliyorum çünkü 40 seneden fazladır ayakkabılarını ben boyuyorum. Çok iyi insanlar ve ben onlarla bir bağ kurdum diyen ipek “ ayakkabılarını boyatmadıkları zaman bile bana yardım ediyorlar dedi. İnsanın dili, dini, kültürü fark etmez ve Mardin çok dilli çok dinli ve çok kültürlü bir şehir bu bize çok önemli değerler katıyor şeklinde ifade etti.

“Ne mutlu işini hakkıyla yapan insanlara”

Ayakkabı boyacılığı yapmamla haliyle hiçbir sigortam da yok. Maddi sıkıntılardan geçinemiyoruz. 6 çocuk okuttum ve hala okutmaya devam ediyorum şeklinde anlatan ipek” işimi severek yapıyorum ve kimsenin hakkına girmiyorum çünkü akşam eve gittiğimde rahat bir şekilde kafamı yastığa koymam gerekiyor, ne mutlu işini hakkıyla yapan insanlara“ dedi.

“İŞKUR’dan bir türlü dönüş alamadım”

 Uzun zamandır iş sahibi olabilmek için İŞKUR'a kayıt olduğunu ancak herhangi bir netice almadığını ve İŞKUR'da yaş sınırının kaldırılmasını talep eden ipek, yetkililere seslendi.

İpek, "10 senedir adımı İŞKUR'a yazdırıyorum, bir türlü adım çıkmıyor. Benim düzenli bir işim olmadığı sürece, sigortam olmadığı sürece hep sıkıntı çekiyoruz. Çocuklarıma, aileme mecbur bakmak zorundayım ama işler de olmuyor." dedi.