Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nisan ayının ilk yirmi gününde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarında rekor kırdı. Aralarında toplu konut projeleri, maden sahaları ve hidroelektrik santrallerin de olduğu 218 proje için “ÇED gerekli değil” raporu verildi. Verilen “ÇED gerekli” raporunun sayısı ise 12.

"ÇED gerekli değil" raporu alan 218 projeden bazıları şöyle:

TOPLU KONUTLAR, MADEN OCAKLARINA "ÇED GEREKLİ DEĞİL" RAPORU

* Toplu Konut Projesi (6 Blok ve 277 Konut Kapasiteli), Ankara, Sincan.
* Kırşehir İli Çiçekdağı İlçesi 3. Etap 205 Konut ve 1 Adet Cami İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi, Çiçekdağı, Kırşehir.
* Merkez İlçesi, Cevatpaşa Mahallesi 499 adet Konut ve 30 Adet Dükkan İnşaatı ile Altyapı Çevre Düzenlenmesi, Çanakkale.
* II-B Grubu Maden (Mermer) Ocağı İşletmesi, Tavas, Denizli.
* 541 Adet Konut (+5 K.D.) ve 22 Adet Dükkan İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi, Yeşilyurt Malatya.
* II-B Grubu Mermer Ocağı, Esme, Uşak.
* 320 Adet Konut, 1 Adet Cami ve 1 Adet Ticaret Merkezi, Göle, Ardahan.
* Kum Çakıl Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi ve Hazır Beton Üretim Tesisi, Pazaryolu, Erzurum.

20 YILDA 7 MİLYON HEKTAR KAYIP

Tarım Orkam-Sen İzmir Şubesi Başkanı Çağdaş Topal, Mezopotamya Ajansı'ndan Tolga Güney'e konuşarak son 20 yılda 7 milyon hektara yakın tarım alanı kaybı olduğunu söyledi.

Nedeni: Tarım alanlarının maden ve enerji sektörünün rantına açılması.

"Temel amaç bu bölgelerin hızlı bir şekilde sermayeye dönüştürülmesidir. Çünkü mevcut politikamız doğayı hızlı bir şekilde paraya çevirmeyi amaçlıyor. Bugün pazarlarda çeyrek marul, yarım karpuz satılıyor. Gıda krizinin yoğun olduğu bir dönemde çelişkili bir şekilde tarım arazilerini kaybediyoruz. Sadece TÜİK verilerine göre bile son 20 yılda 7 milyon hektara yakın bir tarım alanı kaybımız var. Bu alana çayır ve meraları da eklediğimizde birçok ülkenin yüz ölçümünden çok daha büyük bir alanı kaybettik. Ekilebilir tarım arazileri, kaybedilecek marjinal sınırına çoktan ulaşmış durumda" dedi.