Birçok ülkenin kadın dışişleri kakanları, İranlı kadınlara direnişini selamlayarak, “Sesinizi duyuyoruz ve yanınızdayız" mesajı verdi. 

İran'da Jîna Emînî’nin rejim güçleri tarafından katledilmesi sonrası 16 Eylül’de başlayan protesto eylemleri, 41’inci gününde devam ediyor. İran ve Rojhilat kentlerinde rejim güçlerinin saldırılarına rağmen halk günlerdir sokakları terk etmiyor. Dün, on binlerce kişi Seqiz kentinde Emînî'yi mezarı başında andı. İran rejim güçleri eylemleri şiddetle bastırmaya çalışırken, 12 ülkenin Dışişleri Bakanı kadınlar, İran halkının ülke çapındaki ayaklanması sırasında insan haklarının ihlaline ilişkin bir bildiri yayınlayarak, İslam Cumhuriyeti tarafından protestocuların, özellikle de kadınların şiddetle bastırılmasını kınadı.

12 ÜLKEDEN KADIN BAKAN İMZALADI

Açıklama, Arnavutluk, Andora, Avustralya, Fransa, Almanya, İzlanda, Kosova, Libya, Lihtenştayn, Yeni Zelanda, Kanada ve Norveç'in Dışişleri Bakanı kadınlar tarafından imzalandı.

CESUR KADINLARLA DAYANIŞMA 

Açıklamada, “Kadın dışişleri bakanları olarak, barışçıl gösterilere katılma ve insan haklarını savunma haklarını kullanan İran'ın cesur kadınlarıyla dayanışma içinde olmak için bir araya geldik. İranlı kadınlar kendileri ve tüm İranlılar için daha iyi bir gelecek için savaşıyor. Biz de onlara destek vermekle yükümlüyüz" denildi.

‘KADINLARIN SESİNİ DUYURMAK SORUMLULUĞUMUZ’ 

Dışişleri Bakanı kadınların başta kadın hakları savunucuları olmak üzere insan hakları savunucularının faaliyetlerine destek verdiği açıklamada, İranlı kadınların seslerini duyurmanın kendileri için bir sorumluluk olduğu vurgulandı. İffet Yasası'nın şiddetle uygulanması, düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanan halka devam eden baskının kınandığı açıklamada, internet kısıtlamasına son verilmesi çağrısı yapıldı. 

BM’YE İRAN'I DENETLEME ÇAĞRISI

İslam Cumhuriyeti yetkililerine Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörünün denetlemesine izin verilmesi çağrısı yapılan açıklamanın sonunda, "Kadın hakları insan haklarıdır. Barışçıl gösteriler yapan İranlı kadınların cesaretini selamlıyoruz, sesinizi duyuyoruz ve yanınızdayız" ifadeleri kullanıldı.