30. GÜN GERİDE KALDI... 'FİLİSTİNLİ CESUR KIZ' GÖZALTINA ALINDI

İsrail'in Gazze bombardımanında 30. Gün geride kaldı. Saldırıların başından beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 9 bini geçti. İsrail son günlerde hava saldırılarını daha da yoğunlaştırdı. İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde, "Filistinli cesur kızı" olarak bilinen 23 yaşındaki Ahed Tamimi'yi gözaltına aldı. Tamimi, daha önce üç kez İsrail kurşunuyla yaralanan ve 2017'de tutuklanan "Filistinli cesur kız" Ahed Tamimi, İsrail askerleri tarafından işgal altındaki Batı Şeria'da gözaltına alındı.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN ABD'Lİ MEVKİİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ankara'da bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı'nda 2.5 saat görüşen ikili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Görüşme sonrasında havaalanında açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Gazze’den sivillerin çıkarılması konusunda önemli adımlar ve önemli görüşmeler yaptık. Görüşmenin de ötesinde farklı bölge ülkelerinin etkilerini kullanarak çatışmanın bölgeye yayılmaması için elimizden geleni yaptık" dedi.

İSRAİL'E TEPKİLER SÜRÜYOR

Bir diğer yandan dünyanın pek çok noktasından İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepkiler yükselmeye devam ediyor. Burnley Belediyesi Meclisi Başkanı ve 10 belediye meclis üyesi İşçi Partisi'nden istifasını açıkladı. İşçi Partisi liderinin, Gazze'de acil ateşkes çağrılarını reddetmesi, gerekçe olarak gösterildi.

CHP PM LİSTESİ BELLİ OLDU

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimleri tamamlandı. Seçimlerin ardından 60 kişilik Parti Meclisi üyeleri belli oldu. Parti Meclisi adayları arasında en fazla oyu 648 oyla Gökhan Zeybek aldı. Zeybek'i, 643 oy ile Özgür Karabat takip etti. Özgür Özel’in aday gösterdiği Bilim, Kültür ve Sanat Platformu'ndan 8 isim Parti Meclisi'ne girdi.

İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU'NDAN ÖZGÜR ÖZEL'E ZİYARET 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı seçilen Özgür Özel'i ziyaret etti. İmamoğlu, "Kemal Kılıçdaroğlu'na yürekten teşekkür ediyorum. Kendilerini de yakın zamanda ziyaret edip kurultay sürecine dair hem düşüncülerimi hem teşekkürlerimi sunacağım" dedi. Özgür Özel ise "Bizim aramızdaki ilişki, kardeşilik ilişkisi, kardeşlik hukukudur. Ama bu kardeşlik hukuku, CHP'yi iktidara taşıyacak" ifadelerini kullandı.

EREN ERDEM CHP'DEKİ GÖREVİNE VEDA ETTİ

CHP'nin Medya, Planlama ve Sosyal Medya Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, Özgür Özel'in genel başkan seçildiği Kurultay'ın ardından Parti Meclisi'nin de belirlenmesiyle birlikte görevine veda etti. Mayıs seçimlerinin ardından göreve getirilen Eren Erdem, gazetecilerin olduğu WhatsApp grubuna gönderdiği mesajında, "Görev yaptığım 5 aylık süreçte; mesaime katkınız için çok teşekkür ederim" ifadelerine yer verdi. Erdem, "Elimden geldiğince işlerinizi kolaylaştırmaya çalıştım. İstemeden kırdığım biri varsa, helallik isterim. Bu toplulukta bulunan herkese sevgi ve saygılarımla" dedi.

GAZETECİ TOLGA ŞARDAN TAHLİYE EDİLDİ

 “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı nedeniyle sansür yasasına dayanarak tutuklanan gazeteci Tolga Şardan, tahliye edildi. Gazeteci İsmail Saymaz'ın aktardığna göre, avukatları Turgut Kazan, Aslı Kazan ve Serdar Laçin’in bugün yaptığı itiraz üzerine Tolga Şardan az önce tahliye edildi. Şardan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın re’sen başlattığı soruşturma kapsamında savcılık ifadesinin ardından sevk edildiği mahkemece, Türk Ceza Kanunu (TCK) 217/A uyarınca “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

DEVA LİDERİ ALİ BABACAN, BABASINI KAYBETTİ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın babası Hilmi Babacan, hayatını kaybetti. DEVA Partisi'nden yapılan açıklamada, "Genel Başkanımız Ali Babacan'ın kıymetli babası Hilmi Babacan'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz” ifadelerine yer verildi. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, babası Hilmi Babacan'ı kaybeden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'a taziye ziyaretinde bulundu.

POLAT ÇİFTİ SORUŞTURMASINDA SON GELİŞMELER

Kara para aklama, belgede sahtecilik, suç işlemek maksadıyla örgüt kurmak ve vergi kanununa muhalefet suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında Dilan ve Engin Polat çiftine yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan, emniyetteki işlemleri tamamlanan 6 şüpheliden 5'i bu sabah adliyeye sevk edildi. Sevk edilen şüpheliler arasında Ankara'da Polat çiftine ait 1 milyon 800 bin lirayı kaçırmaya çalışan Mustafa Özalp ile kız arkadaşı Kübra Doğan'ın da olduğu öğrenildi. Operasyonun ilk günü gözaltına alınan ve Dilan Polat'ın asistanı olarak bilinen Dilara Ülger'in ise ifadesinin ardından savcılık kararıyla serbest kaldı. Özalp ve Doğan'la birlikte sevk edilen diğer 3 şüphelisini Uğurcan Ayyıldız, Gözde Bilgiç ve İsmail Bilgiç oldukları öğrenildi. Bir diğer yandan Polat çiftinin hakimlikteki ifadeleri de ortaya çıktı. Engin Polat, “Vergisel bir hata varsa cezasını ödemeye hazırım" derken Dilan Polat ise "Biz örgüt değil, bir aile şirketiyiz" ifadelerini kullandı. Mal varlıklarına el konulan Dilan Polat ve Engin Polat çiftine ait 9 adet lüks araç da Yediemin otoparkına çekildi.

CEM GARİPOĞLU'NUN BABASI MEZARIN AÇILMASI TALEBİNDE BULUNMUŞ 

İstanbul'da 13 yıl önce katledilen Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'nun babası Mehmet Nida Garipoğlu'nun, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak oğlunun mezarının açılması ve DNA eşleştirmesi yapılması için talepte bulunduğu ortaya çıktı. Karabulut ailesi avukatı Rezan Epözdemir, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunudu. Epözdemir, "Bize göre artık mezarın açılmamasına ilişkin hiçbir makul meşru gerekçe kalmamıştır. Burada yapılması gereken tek şey artık bu mezarın açılması" ifadelerini kullandı.

YİNE BİR KYK YURDU, YİNE ASANSÖR 'KAZASI' (!)

KYK yurtlarından gelen skandal haberler bitmek bilmiyor. Bu kez de Rize'de Kredi Yurtlar Kurumu'na  ait Ayder Kız Öğrenci Yurdu'ndaki bir asansör dokuzuncu kattan zemine çakıldı. Rize Valiliği olayla ilgili açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada, Ayder Kız Öğrenci Yurdu'nda bir öğrencinin, kullanımı sırasında asansörün arızaya geçtiği ve kaydığı, öğrencinin asansör kabininden kendi imkanı ile çıktığı belirtilerek idari soruşturma başlatıldığı bildirildi.

COMANCHERO SUÇ ÖRGÜTÜNE OPERASYONDA 18 KİŞİ TUTUKLANDI

Suç örgütü 'Comanchero''ya yönelik operasyonda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen aralarında örgüt lideri Hakan Ayık'ın da bulunduğu 18 şüpheli tutuklandı. 22 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

2024 YKS TAKVİMİ AÇIKLANDI

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, binlerce öğrencinin merakla beklediği 2024 sınav takvimini yayımlandı. Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavının 8-9 Haziran'da yapılacağını açıkladı.

SELDE KAYBOLAN YURTTAŞ ARANIYOR

Aydın'ın Söke ilçesinde sel sularına kapılan 51 yaşındaki Ali Alptekin'i arama çalışmaları sürüyor. Su altı ekipleri derede aramalarını sürdürüyor. Çalışmalara havadan da destek veriliyor. Selden dolayı devrilen ve dere boyu yolu kapatan ağaçların ise arana çalışmalarının kolaylaşması için kesildiği öğrenildi.

METİN UCA'NIN SAĞLIK DURUMU HAKKINDA AÇIKLAMA

Geçtiğimiz hafta trafikteyken bilinci kaybolduğu için kaza geçiren Metin Uca'nın sağlık durumuyla ilgili son duruma ilişkin bilgi verildi. Menajeri Kübra Kalem Baykara tarafından yapılan açıklamada, dün akşam acil ameliyata alınan Uca'nın operasyonunun iyi geçtiği kritik 24 saatin beklendiği duyuruldu.

RESSAM ORHAN TAYLAN SONSUZLUĞA UĞURLANDI...

1 Mayıs kutlamalarının simge afişleri, dünyayı avucuna sığdırmış havaya kaldıran nasırlı eller ve zincire vurulmuş işçi afişlerinin çizeri ressam heykeltıraş Orhan Taylan son yolculuğuna uğurlandı.

İSTANBULKART İADE KAMPANYASI DUYURULDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’da toplu ulaşım ve alışverişlerde kullanılan İstanbulkart için iade kampanyasını duyurdu. 1-30 Kasım 2023 tarihleri arasında cumartesi ve pazar günleri toplu taşıma araçlarında ilk (QR) karekod geçişlerinde yüzde 10 bakiye iade edilecek.

İNGİLTERE'DEN BEYRUT BÜYÜKELÇİLİĞİ KARARI 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin Beyrut Büyükelçiliği çalışanlarından bazılarını geçici olarak çektiğini duyurdu. Bakanlık, Lübnan'a ilişkin seyahat uyarısında yaptığı güncellemede, "Güvenlik durumu nedeniyle İngiliz Büyükelçiliğindeki bazı personel ile personelin tüm aile üyeleri geçici olarak geri çekildi" ifadesini kullanıldı.