Sorgun Belediyesi ve Avrupa Birliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında 24 bin 100 metrekare alan üzerine inşa edilen biyolojik arıtma tesisinin yıl sonunda işletmeye alınacağı bildirildi. Tesisin günlük kapasitesinin 9 bin 100 metreküp olduğu açıklandı.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, su kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla yapılan biyolojik atık su arıtma tesisi inşaatında sona gelindi. Günlük kapasitesi 9 bin 100 metreküp olan tesisin yıl sonunda tamamlanarak işletmeye açılacağı kaydedildi.

Sorgun Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Avrupa Birliği arasında imzalanan protokol kapsamında 2020 yılının aralık ayı içerisinde yapımına başlanılan tesisinin yıl sonunda tamamlanıp devreye alınmasıyla bölgedeki su kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilip gelecek kuşaklara temiz bir gelecek sağlanması planlandı. Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen projeyle yapımı devam eden tesis, ilçe merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Eğriöz Deresi’nin yakınına inşa ediliyor. Sorgun Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin, kirli suların temizlenmesine olanak vererek insan sağlığını ve tarım alanlarının sulanması başta olmak üzere bölge halkını, çiftçileri, ekolojik sistemi olumlu yönde etkileyeceğinin altı çizildi. Verimli toprakların korunmasına önemli katkılar sağlayacağı belirtilen projenin toplam bütçesinin 9 milyon 440 bin 811 euro olduğu, bunun yüzde 85’inin Avrupa Birliği, yüzde 10’unun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yüzde 5’lik kısmının da Sorgun Belediyesi tarafından karşılandığı belirtildi.

“SORGUN’UN BÜTÜN KANALİZASYON ATIKLARI ŞEHRİN DIŞINDAKİ DEREYE DEŞARJ EDİLİYORDU”

Sorgun Belediye Başkanı M. Erkut Ekinci, 24 bin 100 metrekare alan üzerine inşa edilen tesisin yapımına 2020 yılında başlanıldığını, bu yılın sonunda da tamamlanacağını söyledi. Ekinci, “Biyolojik arıtma tesisi, Sorgun’da hakikaten önemli projelerden bir tanesi. Daha önce Sorgun’un bütün kanalizasyon atıkları şehrin dışındaki dereye deşarj ediliyordu. Tam deşarj noktası üzerinde, Avrupa Birliği üzerinden yaptırmış olduğunuz bir proje, yaklaşık 10 milyon euroluk bir proje. Bunun yüzde 85’ini Avrupa Birliği karşılıyor, yüzde 10’luk kısmını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karşılıyor, yüzde 5’lik kısmını da Sorgun Belediyesi olarak bizler karşılıyoruz” dedi.

“BU YILIN SONLARINA DOĞRU FAALİYETE GEÇMİŞ OLACAK”

Projenin devreye girmesiyle birlikte daha temiz, doğayı koruyan suyun elde edileceğini aktaran Ekinci, şöyle konuştu:

“Bu proje sayesinde hem atık sularımızı dereye deşarj ederken daha temiz ve doğayı koruyan, oradaki tabiatın da devam edebileceği bir suyu Eğriöz Deresi’ne bırakmış olacağız. Eğriöz Deresi, aynı zamanda Gelingüllü Barajı’nı besliyor. Dolayısıyla hem Eğriöz Deresi’ndeki habitatı korumuş olacağız hem de Gelingüllü Barajı’ndaki habitatı korunmuş olacağız. Biz, bu şekilde de hem oradaki dere içerisinde canlı hayatının devam edebileceği ortamı sağlamış olacağız ki bu bizim için kıymetli. Aynı zamanda oradan çiftçilikle geçimini sağlayan vatandaşlarımıza da daha kaliteli, daha kullanışlı bir su imkanı sağlamış olacağız. Günlük kapasitesin de 9 bin 100 metreküp civarında. Sorgun’un bütün atık suyunu biyolojik yöntemlerle arıtan bir tesis haline getirmiş olacağız. 2 ay sonra, yani bu yılın sonlarına doğru faaliyete geçmiş olacak.”