EMEK DÜNYASI

Yılın ilk 8 ayında 60 yaş üstü 23 iş cinayeti

İSİG Meclis’i Ağustos ayına ilişkin tespit edilebilen iş cinayetlerini paylaştı. Geçtiğimiz ay 186 işçi çalışırken yaşamını yitirirken, yılın ilk 8 ayında 1202 iş cinayeti gerçekleşti. Ölen işçilerden 23’ü 60 yaş üstü çalışanlar.

Abone Ol

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ağustos ayındaki iş cinayetlerine ilişkin raporunu kamuoyuna sundu. Buna göre Ağustos ayında 186 işçi, yılın ilk 8 ayında ise 1202 işçi önlenebilir nedenlerden dolayı çalışırken yaşamını yitirdi. Seçimlere doğru gidilirken EYT sorununa nasıl bir çözüm bulunacak sorusu gündemde yerini korurken yaşamını yitiren işçilerden emekli olamayan, emekli olduğu halde çalışmak zorunda kalan 60 yaş üstü 23 emekçi yaşamını yitirdi.

“MOTO KURYE ÖLÜMLERİNDE ARTIŞ DEVAM EDİYOR”

İSİG Meclisi’nin Ağustos ayına ilişkin iş cinayeti raporunda emek alanında yaşanan gelişmelere de yer verildi. Buna göre moto kurye ölümlerinde artış devam ediyor. İSİG Meclisi’nden yapılan açıklamada, “Pandemi ile birlikte giderek genişleyen, güvencesiz çalışmanın hakim olduğu ve işçi profilinin çoğunlukla 20’li yaşların başında olduğu sektörde işçi sağlığı açısından en net sonuç ortada: Ağustos ayında on moto kurye hayatını kaybetti. Yılın ilk sekiz ayında ölen moto kurye sayısı yirmi sekiz” ifadelerine yer verildi.

GENÇ VE ÇOCUK ÖLÜMLERİNDE ARTIŞ

İSİG Meclisi’nin elde ettiği verilerde yer alan bir diğer gözlemse yirmi sekiz yaş altı genç ve çocuk işçi ölümleri: 14 yaş altı ölümler tarım, 18-28 yaş aralığı genç işçi ölümleri ise inşaat, tarım, maden, taşımacılık, metal, enerji işkollarında yoğunlaşıyor.

HAKLARINI ARAYAN İŞÇİLER ŞİDDETE MARUZ BIRAKILIYOR

İSİG Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre şu sonuçlar ortaya çıktı:

“Yine uzun zamandır hakim olan neoliberal politikaların bir sonucu olan yaşlı işçi ölümleri artık her gün basında yer alıyor. İnşaatlarda, tarımda, sokakta atık toplarken 60’lı ve 70’li yaşlardaki işçiler düşerek, zehirlenerek, trafik kazasında hayatlarını kaybediyor.

İşçilerin çalışırken veya hakkını ararken uğradığı işverenler tarafından gerçekleştirilen şiddet olayları da devam ediyor: İstanbul Bağcılar’da çalıştığı matbaadan yatırılmayan sigortası ve alacaklarını istediği için patronu ve muhasebecisi tarafından darp edilip gözünde bardak kırılan ve 32 dikiş atılan Selçuk Şimşek kalıcı görme kaybı riskiyle karşı karşıya... Kastamonu Cide’de bir binanın boya işlerini yapan işçilere ev sahibinin oğlunun ateş açması sonucu Batmanlı 47 yaşındaki dört çocuk babası işçi Abdurrahman Birgün hayatını kaybetti, bir işçi yaralandı.. Balıkesir'de 34 yaşındaki üç çocuk babası işçi Muhammed Kara “işe geç geldiği” için patronu tarafından öldürüldü..”