Röportaj: Nurettin Aldemir

Yeşil Sol Parti Eskişehir 2. sıra milletvekili adayı Felek Aksoy 1978, Şırnak / İdil doğumlu; evli, 5 çocuk annesi bir ev kadını. Üç yaşındayken ailesi Diyarbakır’a göçmüş. Çocukluğu Diyarbakır’da geçmiş. Eşinin işi nedeniyle Eskişehir’e yerleşmişler. On beş yıldır Eskişehir’de yaşıyor. Aksoy’a politikayla ilişkisi, adaylığı ve seçim süreci ile ilgili sorular yönelttik…

Önceki yıllarda siyasi mücadele içinde yer aldınız mı?

Yaşadığımız coğrafyada çocuklar doğrudan siyasetin içine doğuyorlar. Baskılar çocukluğumuzdan başlıyor. Arkadaş çevresi, öğretmenler… Diyarbakır’da yaşadığımız mahallede bir arkadaşım bana Kürt olduğum için hakaret etmişti. Bir tekerleme ile beni aşağılamıştı. Onlar Türk’tü…. Babası da yanımızdaydı, hiç müdahale etmemişti. Çok zoruma gitmişti. Çocukluğumuzu yaşamaya çalışıyorduk. Batıdan gelen bazı öğretmenlerden de aşağılayıcı tavırlar gördüm. Bana Türklük, Kürtlük ayrımını bire bir yaşattılar. Erkek, kız öğrenci ayrımı yapan bir öğretmenimiz bir sınavda erkeklere kopya verdi; ben de eleştirdim. Bana tüm gücüyle bir tokat attı ve elini üstümde sildi. Ayrımcılık, sindirme, aşağılama davranışları olunca sizin siyaseti seçmeniz gerekmiyor. Sizi siyasetin içine itiyorlar. Mücadelem böyle başladı diyebilirim.

HAYDİ MÜCADELE EDİN DİYORLAR

Yeşil Sol Parti veya HDP ile seçim süreci öncesinde bir ilişkiniz oldu mu?

Hayatınızın nasıl yönlendirileceğini, kimlerin başına nelerin geldiğini, başınıza nelerin gelebileceğini düşündüğünüzde zaten siyaseti takip ediyorsunuz. Eskişehir’e gelince durum değişmiş olmadı. Burada da bir sınırlama ve değişik biçimlerde baskı var. Evliliğinizi takip ediyorlar, çocuk sayınızı takip ediyorlar. Kendi adıma kendimi hep savundum. Böyle olunca siyasetin uzağında duramıyorsunuz. Sizi sizin haklarınızı savunan bir partiye yönlendiriyorlar. Haydi mücadele edin diyorlar. Ben de HDP’ye üye oldum.

O ANDA SANKİ RUHUMU BULDUM

Adaylık süreciniz nasıl gelişti?

Aday olmayı düşünmemiştim, kendimi hazır da hissetmiyordum. Bana göre aday olmak; kitleye öncü olmak; onlara vekil olmak demekti. Onurdur, şereftir, hem de çok önemli bir sorumluluktur.  Bana adaylık önerisi geldi.  Çok düşündüm, bir gece uyumadım desem yeridir. Hayatımı film şeridi gibi gözümün önünden geçirdim. Bana yaşatılan dışlanmalar, eziklikler… Nasıl desem bana bir mücadele yolu açıldı diye düşündüm. Mücadeleye adaylık ile katkı sunmaya karar verdim. O anda sanki ruhumu buldum. Adaylık kararım kendime aittir.

VEKİLİM DİYE HİTAP EDENLER OLUYOR

Aday olduktan sonra insanların size bakışında, sizin insanlara bakışınızda bir değişiklik oldu mu?

İnsan ilişkilerim her zaman çok iyi olmuştur. Saygın bir yerimiz vardır. Adaylığımla birlikte saygının dozu daha da arttı. Hiç tanımadığım, yeni tanıştığım insanlardan çok güzel saygı görüyorum. Haklı bir mücadele içindeyiz, bunun onuru var. Bana vekilim diye hitap edenler oluyor. Bazen irkiliyorum, bu ben miyim diye. Ailemden, yakın çevremden “seninle gurur duyuyoruz” diyenler de oldu; kaygılanıp adaylığımı hoş bulmayanlar da oldu.

 

KÖRÜ KÖRÜNE BÖYLE BİR İNANIŞ GÖRMEDİM

İktidar bloku muhalefet için kara propaganda yapıyor; mitinglere ve seçim bürolarına saldırılar yapılıyor. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Benim aklım almıyor, nasıl bu kadar yalan dolan söyleyebiliyorlar. Hitap ettikleri insanlara da şaşıyorum. Nasıl bu kadar aymaz olunuyor. Niye düşünemiyorlar. Tek bir adama körü körüne bağlılık nasıl olabiliyor. Gerçekten aklım almıyor. O da bizim gibi bir insan, nasıl böyle yönlendirebiliyor. Yarın, öbür gün benim savunduğum değerler de yanlış bir şey söylüyorsa karşı çıksınlar. Yanlış yanlıştır. Yirmi bir senedir tepemizdeler, memleketi getirdikleri durum ortada. Tek tek saymaya gerek yok.  Çocuğunuza bakamıyorsunuz, ısınamıyorsunuz, beslenemiyorsunuz ve hala onu savunuyorsunuz. Hayretler içindeyim. Siz onun hayat şartlarını hiç mi sorgulamıyorsunuz? Memleket uçurumun kenarında. Körü körüne böyle bir inanış görmedim. Sıradan bir vatandaş değil hepsi, okumuşu var, mevki makam sahibi olanı var, gazetecisi var, Avrupa göreni var. Ben çok şaşkınım bu hale.

photo_5972212120726649764_y

BİRLİKTE KAZANACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM

Hem Eskişehir hem de Türkiye geneli için bir seçim tahmininiz var mı?

İnsanların heyecanından anlıyorum ki Yeşil Sol Parti olarak biz geçen döneme göre oyumuzu yüksek oranda artıracağız. Bu seçimi tüm muhalefet unsurları ile birlikte kazanacağımızı düşünüyorum. Bu inancımızı yüksek tutup ona göre çalışmalıyız. Provokasyonlara gelmemeye özen göstermeliyiz. Türkiye şuan patlamaya hazır bomba gibi. Herkes sağduyulu olmalı, sakin olmalı. Bir can dahi kaybetmeye tahammülümüz yok. Onların son çırpınışlarına tanık oluyoruz.

HER OY REVA GÖRÜLENE VERİLMİŞ BİR CEVAPTIR

İlave etmek istediğiniz bir şey var mı?

Her oy çok değerlidir, benim oyumla bir şey olmaz demesin kimse. Oyalarımıza sahip çıkmalıyız. Her bir oy bizim için çok önemlidir. Herkes oy vermeden önce hayatını gözden geçirsin ve gidip oyunu kullansın. Nerden geldiğini; nasıl geldiğini; nelere maruz kaldığını oy verirken unutmasın. Yeşil Sol Partiye verilecek her oy reva görülene verilmiş bir cevaptır. Çağrımızdır: Bir oy Kemal Kılıçdaroğlu’na bir oy Yeşil Sol Parti’ye…